IVA PEM NOVOSEL

Na Baniji skočio broj zaraženih koronavirusom, epidemiologinja otkrila kada slijedi popuštanje mjera

Očekuje da će epidemiološke mjere biti umanjene kada barem polovica stanovništva bude cijepljeno
Cjepivo protiv Covida / Ilustracija
 Srđan Vrančić/Cropix

Iva Pem Novosel, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), gostovala je u Novom danu N1 Televizije gdje je govorila o cijepljenju protiv koronavirusa u Hrvatskoj, a komentirala je i kada možemo očekivati popuštanje mjera.

Novosel je komentirala situaciju u Sisačko-moslavačkoj županiji pogođenoj potresom i apelirala na građane koji tamo borave da se pridržavaju mjera.

- U području zahvaćenom potresom, pridržavanje mjera je očito popustilo, ali to je i nama epidemiolozima i svim ljudima razumljivo s obzirom na situaciju. Ali, apeliram na sve osobe koje idu kao volonteri ili idu kao pripadnici žurnih snaga da se ipak nastoje pridržavati mjera zbog vlastite sigurnosti i zdravlja. U takvim uvjetima na terenu gdje je grupiranje koje je teško kontrolirati povećan je rizik od zaraze koronavirusom tako da te osobe podsjećamo da nose masku i da pokušaju održavati razmak. U kolektivnom smještaju neka pokušavaju biti na razmaku. Također, svi koji borave u zatvorenom prostoru neka ne zaborave na prozračivanje. Također apeliramo na žurne snage da kada im se na terenu ponudi cijepljenje, da to svakako prihvate jer će ih to cjepivo kroz neko vrijeme zaštititi - istaknula je Novosel.

Osvrnula se i na situaciju s cijepljenjem protiv koronavirusa u Hrvatskoj.

- Situacija s isporukom cjepiva u Hrvatskoj je kao i u ostalim zemljama Europe i svijeta. Podjednako svi moramo čekati jer su količine cjepiva ograničene, ali prema najavama, sljedećih tjedana kontinuirano će dolaziti svakog tjedna oko 18.000 doza cjepiva. Uskoro će krenuti i isporuka Moderne tako da očekujemo veće količine - kazala je Novosel.

Komentirala je i koje su razlike među postojećim cjepivima.

- Modernino i Pfizerovo cjepivo su vrlo slična cjepiva s istim mehanizmom djelovanja, samo je način čuvanja, distribucije nešto drugačiji - rekla je Novosel. No, ako su osobe cijepili jednom vrstom cjepivom, ne preporučuju se da prilikom cijepljenja drugom dozom uzimaju drugu vrstu cjepiva.

- Ne radi se o potpuno identičnim molekulama - kazala je Novosel.

Navela je i koje su se nuspojave do sada najčešće javile nakon cijepljenja protiv koronavirusa.

- S obzirom na već solidan broj procijepljenih osoba, do sada smo zaprimili oko 25 nuspojava na oko 23.000 cijepljenih osoba, što je poprilično mali broj. Većinom se ipak radi o onim očekivanim nuspojavama, bolnost na mjestu uboda, oteklina i svega je par osoba imala simptome bolova u mišićima, glavobolje i povišenu temperaturu. Nekoliko zdravstvenih osoba imalo je pojavu osipa - pojasnila je Novosel, dodajući da se ove nuspojave javljaju i kod drugih cjepiva.

- Bio je jedan slučaj koji nije bio uzročno-posljedično vezan s cjepivom, jedan smrtni ishod koji je samo vremenski bio podudaran kod jedne starije osobe s brojnim komorbiditetima i teškim zdravstvenim stanjem it teškim bolestima, tako da to ne povezujemo s cjepivom - dodala je Novosel na N1.

Komentirala je i kada bi se moglo očekivati popuštanje restriktivnih mjera.

- Kad već polovica ili više od polovice bude procijepljena, uz osobe koje su preboljele prirodnim putem infekciju, vjerujem da ćemo kroz dogledno vrijeme moći očekivati nešto mirniji život - istaknula je Novosel.

Situacija u Sisačko-moslavačkoj županiji

U Sisačko-moslavačkoj županiji u protekla 24 sata je 126 novooboljelih osoba od covida-19, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

S područja grada Kutine su 44 novooboljele osobe, 30 iz Siska, 13 osoba iz Petrinje, po 10 osoba iz Popovače i Novske, pet osoba iz Hrvatske Kostajnice, po tri osobe s područja općine Lipovljani, općine Lekenik i općine Sunja, po dvije osobe iz općine Velika Ludina i općine Dvor te jednoj osobi s područja grada Gline.

Županijski Stožer poziva stanovnike da se i dalje pridržavaju odluka i mjera Nacionalnog i Županijskog stožera kako spriječili daljnje širenje ove zaraze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2022 20:22