PROBLEM NA OTOKU

NA BRAČU DVIJE NOVOOBOLJELE OSOBE, VIŠE OSOBA IMA SIMPTOME Muškarac koji se vratio iz KBC-a Split imao je brojne kontakte, oglasio se otočki stožer

 Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Na Braču su dvije osobe oboljele od koronavirusa, piše Slobodna Dalmacija. Zarazu je potvrdila Epidemiološka služba u Splitu, a vijest je objavio Krizni stožer otoka Brača.

Najprije je potvrđena zaraza starije ženske osobe, treće životne dobi, iz Nerežišća, koja se nalazi u splitskom Kliničkom bolničkom centar na liječenju. Druga zaražena osoba je iz Pučišća. Riječ je o muškoj osobi, staroj oko 55 godina, koja se dobro osjeća i za sada se nalazi u samoizolaciji.

Neslužbeni izvori tvrde da je virus došao na Brač preko starije osobe koja je bila na operaciji u splitskoj bolnici i koja je otpuštena s odjela na kojemu je naknadno utvrđena zaraza. Testiran je na ulazu, ali ne i izlazu iz bolnice.

Radi se o samcu kojega su nakon povratka na otok posjećivali susjedi i rodbina, pa je utvrđeno da je imao brojne kontakte. O tome je na tiskovnoj konferenciji, na upit novinara, odgovarao Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a i član Stožera civilne zaštite.

Zbog pojave zaraze sanitetsko vozilo hitno je u četvrtak upućeno iz Splita na otok Brač, stacionirano je bilo u Nerežišćima, gdje su uzeti uzorci od osoba koje imaju neku vrstu simptoma i za koje se sumnja da su zaražene COVID-om 19.

Načelnik općine Pučišća napisao je na svojoj Facebook stranici kako je desetak osoba iz tog mjesta bilo na testiranju u Nerežišćima. 'Panike nema, ali oprez svakako' - napisao je pučiški 'poteštat'.

- U tijeku su svi propisani postupci i procedure koje provode zdravstveni djelatnici u suradnji s našom epidemiološkom službom. Ušlo se u trag svim kontaktima koji će biti stavljeni u samoizolaciju nakon čega će se obaviti i dodatna testiranja - pojasnio je Krizni stožer Brača.

Isto tako najavljen je povratak na otok specijaliste epidemiologa dr Nađana Šerića iz Epidemiološke službe Brač županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo koji je zbog potrebe posla privremeno bio prebačen u Split.

Podsjetit ćemo kako je prvi slučaj infekcije koronavirusom na Braču zabilježen u Supetru, i to 10. travnja, kada je oboljela muška osoba srednje životne dobi. Ta osoba je u međuvremenu izliječena, a Brač je dugo vremena odolijevao koronavirusu zahvaljujući dobrom i kvalitetnom provođenju epidemioloških mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:52