ŽARIŠTA

NA BRAČU SU JUČER UZELI 92 BRISA, REZULTATI SVIH TESTOVA TREBALI BI BITI POZNATI POSLIJEPODNE Dosad je koronavirus potvrđen kod pet osoba

 Tom Dubravec / CROPIX

Od prva 22 obrađena nalaza na koronavirus s Brača, od ukupno jučer uzetih 92 brisa, pet osoba je pozitivno i riječ je o osobama iz iste obitelji, prva je informacija koja, međutim, nije službeno potvrđena, a službene podatke objavit će Stožer kada budu poznati svi rezultati testiranja.

Za potvrdu informacije pitali smo ravnateljicu županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) Željku Karin koja je za Hinu objasnila kako u aparat za analizu uzoraka odjednom može stati 22 testa koji se obrađuju tri i pol sata.

Prvu 'turu' testova s Brača u aparat su stavili sinoć, rezultati su gotovi, a podatke će u priopćenju objaviti Stožer kako bi javnost bila precizno informirana, bez zbunjivanja.

Karin je potvrdila kako je od jutros u aparatu drugih dvadesetak testova, treći bi se trebali početi analizirati oko 11 sati, a do poslijepodne trebale bi biti gotove sve analize i poznati rezultati. Danas planiraju testirati još desetak osoba.

"U obradu prve 'ture' briseva, koje smo sinoć radili, stavili smo one koji su nam rizičniji, odnosno one osobe koje su našim epidemiolozima rekli da imaju temperaturu. Jutros je u aparat stavljeno još dvadesetak briseva i tako ćemo ih obrađivati svakih tri i pol sata, a na Braču smo ukupno uzeli 92 brisa. Rezultate prve, sinoćnje ture imamo, ali je dogovor da ih se objavi u priopćenju stožera", kazala je Karin.

Rekla je da je zdravstveno stanje zaraženih Bračana dobro, nemaju ozbiljnijih simptoma osim temperature i šmrcanja, a dvije su osobe, stariji gospodin i gospođa, primljeni u bolnicu.

Uz Brač, na kojemu se nalaze splitski epidemiolozi, njihove kolege svakodnevno odrađuju i testiranja za COVID ambulantu, štićenika Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici, te jednog privatnog doma. Dnevno uzmu 300 briseva, a njihov aparat svaki dan "izbaci" 120 rezultata testiranja. Zbog obujma posla radi se u četiri smjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:13