SLUČAJ NOGALO

NA ČELO BOLNICE SREBRNJAK DOLAZI KOROLIJA MARINIĆ? SDP je napustio prije dvije godine, sada je blizak stranci Milana Bandića

 
Boro Nogalo, Dragan Korolija Marinić (u krugu)
 CROPIX

Krajem prošlog tjedna istekao je rok za prijavu kandidata za novog ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak. Doznajemo da su uz donedavnog ravnatelja doc. dr. Boru Nogala kandidati i v.d. ravnatelja Ivana Đerek Dubravčić, ali i dr. Dragan Korolija Marinić koji je prije dvije godine napustio SDP, a sad je, kažu, blizak Bandićevoj stranci.

Zagreb, 090413.
Otvaranje nove operacijske sale u KB Dubrava na Zavodu za ocne bolesti, cija je gradnja zapocela jos 2003. godine, a cime ce se povecati broj operacija osobito katarakte te skratiti liste cekanja za taj zahvat.
Na fotografiji: ravnatelj KB Dubrava Dragan Korolija Marinic.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX
Dragan Korolija Marinić

Navodno je kandidatura sadašnje v.d. ravnateljice u toj konstelaciji snaga tek zbog glume demokratskog izbora, a dr. Korolija Marinić zapravo je jedini kandidat Grada Zagreba, što u bolnici drže “putem u propast i bolnice i europskog projekta translacijske medicine”.

Statut

Među kandidatima je navodno i obiteljski liječnik dr. Marko Brkić, ali vjerojatno su iznenađenje u gradskim strukturama izazvale dvije kandidatkinje, inače zaposlenice Dječje bolnice, prof. dr. Mirjana Turkalj i doc. dr. Romana Gjergja Juraški.

Naime, treba podsjetiti da je saga oko Dječje bolnice krenula smjenom dugogodišnjeg ravnatelja Nogala na temelju nalaza Gradskog kontrolnog ureda koji je “pronašao brojne nepravilnosti u radu bolnice u posljednjih sedam godina” te se tvrdilo da se na Srebrnjaku “prakticiralo nadriliječništvo”. No, potom je zdravstvena inspekcija MIZ-a utvrdila da tih nepravilnosti nije bilo i da nije bilo ni nadriliječništva za koje se u Gradu Zagrebu optuživali nutricionisticu. U cijelom tom postupku bilo je razvidno i da je razrješenje provelo Upravno vijeće na čelu s prof. dr. Anom Stavljenić Rukavinom, koje u tom trenutku nije imalo sedam, nego samo pet članova, odnosno nije bilo ustrojeno u skladu s novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Tu činjenicu i predsjednica UV-a i ministar Kujundžić pravdali su “instruktivnim rokom”. No, ipak je Grad nakon što je imenovana v.d. ravnateljice promijenio Statut bolnice, a to je značilo da je nužno da Upravno vijeće ima sedam članova, od kojih su četiri “gradska”, jedan Ministarstva zdravstva, zatim po jedan Stručnog i Radničkog vijeća bolnice.

U trenutku raspisivanja ovog natječaja UV je imao samo četiri člana, tj. uopće nije konstituiran. Tek odnedavno Stručno vijeće predstavlja prof. dr. Davor Plavec, a procedura izbora predstavnika Radničkog vijeća još traje.

Nositeljica projekta

Zanimljivo je da je kandidatkinja i prof. dr. Turkalj, inače nositeljica Europskog projekta bolnice teškog 60 mil. eura, koja od smjene Nogala upozorava da se sve to i dogodilo jer netko želi zaustaviti projekt. U bolnici kažu da je u krugovima bliskim Gradu najizgledniji kandidat Korolija Marinić koji će, tvrde, provoditi Bandićevu politiku na Srebrnjaku. No, ističu da bi to bio loš izbor jer je već jedanput “podbacio” na ravnateljskom mjestu, odnosno kad je u vrijeme SDP-ove Vlade bio ravnatelj KB-a Dubrava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:56