SRBIJANSKI ŠEF DRŽAVE U VUKOVARU

Na dan kad stiže Boris Tadić, Siniša Glavašević imao bi 50 godina

Zasad se ne želi spekulirati hoće li se Boris Tadić ispričati za zločine u ratu
 Damir Glibušić/CROPIX

ZAGREB - Prvi posjet srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Vukovaru potrajat će gotovo cijeli dan, a osim s predsjednikom Ivom Josipovićem te predstavnicima udruga zatočenih i nestalih te srpske nacionalne manjine, Tadić će se u četvrtak susresti i s premijerkom Jadrankom Kosor.

‘Nema simbolike’

Uključivanje predsjednice Vlade u Tadićev posjet Vukovaru dogovoreno je doslovce u zadnji čas, odnosno u utorak ujutro na Pantovčaku na razgovoru Kosor i Josipovića.

Kosor će zajedno s dvojicom šefova država biti na sastanku s predstavnicima Saveza udruga zatočenih i nestalih te Udrugom roditelja zarobljenih i nasilno odvedenih “Vukovarske majke”.

Premda u Uredu predsjednika tvrde da u datumu Tadićeva dolaska u grad na Dunavu i posjet Ovčari nema nikakve simbolike, činjenica je da srbijanski predsjednik u posjet Vukovaru dolazi 4. studenoga, na kada bi ratni izvjestitelj Siniša Glavašević, da je živ, proslavio 50. rođendan. Glavašević je, podsjetimo, nakon pada Vukovara 20. studenog 1991. odveden iz vukovarske bolnice, a njegovi su posmrtni ostaci eskhumirani šest godina poslije iz masovne grobnice na Ovčari.

Dva dana uoči prvog posjeta srbijanskog predsjednika Vukovaru na Pantovčaku ponavljaju da je riječ o refleksiji prema prošlosti i daljnjem razvijanju odnosa između Hrvatske i Srbije. Ne žele procjenjivati hoće li se šef Srbije ispričati za zločine na Ovčari, mjestu stravične likvidacije 200 hrvatskih ranjenika iz vukovarske bolnice, gdje će položiti vijenac.

Najave prosvjeda

- Tadić dolazi iskazati poštovanje žrtavama koje su stradale na Ovčari i u Paulin Dvoru. Već njegovo polaganje vijenaca na Ovčari vrlo je važan politički čin - kažu na Pantovčaku. Nitko, slažu se u Uredu predsjednika, ne očekuje da sve kontroverze budu otklonjene dolaskom na Ovčaru, no smatraju da će to svakako pridonijeti dodatnom otvaranju puta prema budućnosti.

Na najave prosvjeda zbog Tadićeva dolaska na Pantovčaku tek kažu da će “netko prosvjedovati, a netko će se složiti da je riječ o dobrom putu u budućnost”. Tadić i Josipović vijence će položiti i u Paulin Dvoru, gdje je 1991. pobijeno 19 stanovnika tog srpskog sela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 13:32