VAŽNO PRIZNANJE

Na Danima Hrvatske komore inženjera građevinarstva dodijeljenje najznačajnije nagrade: Evo dobitnika Kolosa

Projekti Roxanich Heritage Wine Hotela, turistički kompleks Hilton Costabella i ACI marina Rovinj među dobitnicima
Dani Hrvatske komore iniženjera građevinarstva
 Dani.hkig.hr

Danas su na 15. Danima Hrvatske komore inženjera građevinarstva u Opatiji objavljena imena i uručene nagrade dobitnicima Kolosa, najznačajnije nagrade u građevinarstvu. Kolos u kategoriji geotehnike pao je u ruke Mirku Grošiću za projekt Roxanich Heritage wine hotel s pet etaža vinskog podruma ukopanog u padinu dubine do 23 metra. Nagradu za organizaciju građenja i stručni nadzor građenja osvojili su Eugen Močinić, Ivica Mršićut i Dražen Šunjić za turistički kompleks Hilton Costabella u Rijeci, jednu od većih stranih investicija u turizmu. Ista kategorija nagrade pripala je Ines Pean, Luka Cener i Marijana Čančar Kolos za rekonstrukciju ACI marine Rovinj koja je osigurala vez za 196 brodova.

Dobitnik nagrade u kategoriji geotehnike za projekt građevinske jame nedavno otvorene dnevne bolnice Sv. Duh u Zagrebu je Pero Šiša, za betonske konstrukcije Predrag Presečki za tri kongresne dvorane - onu uz hotel Royal u Opatiji, dvoranu novog Convention centra –Solaris kraj Šibenika i dvoranu uz hotel Grand u Neumu. Sve tri dvorane imaju krovne konstrukcije raspona preko 20 metara i primjer su "svladavanja" prostora bez stupova.

Kolos za betonsko-drvne konstrukcije za projekt krovne konstrukcije sportske dvorane Zeleni brijeg dobili su Nikola Miletić, Dražen Strunje i Antonio Šafranko - jedinstven primjer u visokogradnji u Hrvatskoj zbog raspona nosača i površine krova, kao i tehnologije izvedbe i kratkog roka od godine dana od ideje do realizacije. Za projekt konstrukcije plinske kombi kogeneracijske elektrane EL-TO Zagreb nagrada Kolos za betonsko-čelične konstrukcije pripala je Martinu Arežini, Marinu Franetoviću i Danijelu Filakoviću.

U kategoriji konstrukcije za projekt obnove i rekonstrukcije poplavom oštećenih Donjeg i Gornjeg mosta u Ninu tj. za zidanu konstrukciju Kolos su dobili Davor Grandić, Goran Grgette i Ivana Šuto. A Josip Prcela, pak, za projekt privezišta plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) na otoku Krku.

Nagrađeni su i inženjeri u kategoriji potresno inženjerstvo koji su dali značajan doprinos za provedbu hitnih preglesa i otklanjanje posljedica potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji; u Petrinji su se istakli Maja Baniček, Marija Demšić i Joško Krolo kao operativni koordinatori; za Glinu dobitnici su Krešimir Mićić i Igor Sušilović dok je za Sisak nagrada pripala Karmen Komljen Petošić, Domagoju Bunarđiji i Ivanu Matoriću. Za postpotresnu procjenu oštećenja, saniranje posljedica i planiranje obnove nakon zagrebačkog i sisačko-moslavačkog potresa 2020. nagradu je dobio i Građevinski fakultet u Zagrebu. Kolosom za životno djelo nagrađen je prof.dr.sc. Zvonimir Marić za svoju strastvenu predanost projektiranju konstrukcija i prenošenju znanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:13