TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

NA DANIMA HRVATSKOG TURIZMA PROGLAŠENI ŠAMPIONI SEZONE Nagrade dodijeljene brojnim pojedincima i destinacijama, pogledajte tko su sve laureati

 
Nagrada za najbolji gradski hotel hotelu Esplanade
 Jakov Prkic / CROPIX

Hrvatski turizam ove je godine opet imao rekordnu sezonu. Za razliku od lani, kada je ostvareno 100 milijuna noćenja, ove će imati 4 posto više gostiju, a 6 posto više noćenja. Izvrsnu sezonu okrunila je u srijedu navečer na Hvaru na tradicionalnom godišnjem turističkom skupu Dani hrvatskog turizma podjela nagrada i priznanja najboljim pojedincima, tvrtkama i destinacijama koju organiziraju Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo turizma.

Tako je najboljom destinacijom odmorišnog turizma proglašen Mali Lošinj, za ruralni odmor najbolja je Dalmatinska zagora, Zagreb je najbolja city break destinacija, a Krapinske toplice najbolje su za zdravstveni turizam. Žiri je ove godine odlučio da je najautentičnija primorska destinacija, odnosno malo misto, Sutivan na Braču, dok je šampion kontinentalnog turizma Zagorje.

Ujedno, bila je ovo prilika i da se nagrade mjesta koja slave okrugle obljetnice bavljenja turizmom. Nagradu je dobio Hvar za 150. obljetnicu organiziranog turizma na otoku, za 140 godina turizma priznanje je išlo Novom Vinodolskom, dok je Crikvenica dobila priznanje za turističku tradiciju dugu 130 godina.

U kategoriji „Atrakcija godine“ najboljom plažom proglašena je Girandella Sundance Sandy Family Beach u Rapcu, a u kategoriji „Rekreacija i zabava“ slavio je Vodeni planet - Terme Tuhelj. Eko-etno selo Stara Kapela nagrađeno je za održivi turizam.

Split, 241018.
U sklopu Dana hrvatskog turizma veceras su dodijeljene nagrade u vise kategorija.
Na fotografii: Tomica Djukic dobitnik je nagrade u kategoriji ugostiteljskog djelatnika.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
CROPIX
Tomica Đukić dobitnik je nagrade u kategoriji ugostiteljskog djelatnika

Split, 241018.
U sklopu Dana hrvatskog turizma veceras su dodijeljene nagrade u vise kategorija.
Na fotografii: Vozac Prometa Split dobio je nagradu za djelatnika u cestovnom prometu.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkic / CROPIX
Vozač Prometa Split dobio je nagradu za djelatnika u cestovnom prometu

Kada govorimo o Turističkom cvijetu, koji dodjeljuje HGK, „Charter kompanija godine“ je Cata Sailing iz Trogira. U kategoriji „Lječilište i spa godine“ najbolja je opatijska Thalassotherapia, dok je hostelom godine proglašen „Boutique Hostel Forum“ iz Zadra. Najboljom malom DMK putničkom agencijom odabrana je agencija Medadria iz Rijeke, najbolja srednja DMK agencija je Calvados Club Luxury Travel iz Splita, a najbolja najveća agencija pulski Uniline. Prema mišljenju HGK najbolji mali kamp u Hrvatskoj je Jasenovo Camping iz Žaborića, a veliki zadarski Zaton.

Od ove godine uvela se i kategorija glamping kampa, a najbolji u toj kategoriji je kamp „Arena One 99 Glamping" smješten u Pomeru. HGK je dodijelio i posebno priznanje za kamp s najinovativnijom ponudom smještaja, i to kampu „Plitvice Holiday Resort Rakovica". U kategoriji malih marina slavila je marina Martinis Marchi u Maslinici, srednjih šibenska D-Marin Mandalina, velikih marina Frapa iz Rogoznice, dok je posebno priznanje za najinovativniju uslugu dobila marina Punat.

Nadalje, najboljim malim obiteljskim hotelom ove je godine proglašen hotel Korana Srakovčić iz Karlovca, wellness hotelom Adriana Hvar Spa Hotel, a u kategoriji Stories, Croatian Unique Hotels, The Pucić Palace iz Dubrovnika. Najbolji kongresni hotel je zagrebački Westin, a gradski Esplanade. Kada govorimo o hotelu za obiteljski odmor, ove godine nagrada je išla u Poreč za Valamar Isabella Island Resort na otoku Sveti Nikola. U velikom broju hotela teško je bilo izabrati najbolje s tri zvjezdice, a tu je titulu ove godine odnio The Loop Hotel iz Zagreba. Najbolji hotel s četiri zvjezdice je Radisson Blu Resort & Spa iz Splita, a s pet zvjezdica rovinjski Monte Mulini.

Split, 241018.
U sklopu Dana hrvatskog turizma veceras su dodijeljene nagrade u vise kategorija.
Na fotografii: Nagrada za veliku marinu pripala je marini Frapa.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkic / CROPIX
Nagrada za veliku marinu pripala je marini Frapa

Split, 241018.
U sklopu Dana hrvatskog turizma veceras su dodijeljene nagrade u vise kategorija.
Na fotografii: Nagradu Anton Stifanic dobili su Josip Kufner i Mate Mrakovcic.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkic / CROPIX
Nagradu Anton Štifanić dobili su Josip Kufner i Mate Mrakovčić

U srijedu navečer su nagrađeni i najbolji turistički djelatnici i ustanove. Povjerenstvo Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma i ove je godine imalo težak zadatak. Nakon prikupljenih prijedloga iz cijele Hrvatske, odlučeno je da godišnja nagrada „Anton Štifanić“ za 2017. u kategoriji ustanove, tvrtke i udruge ide državnoj ergeli Đakovo i Lipik te hotelskoj tvrtki Ilirija d.d. za organizaciju događanja „Biograd Boat Show“. Kada govorimo o pojedincima, godišnja nagrada „Anton Štifanić“ išla je u ruke dvojici pojedinaca koji su svoj život posvetili radu i djelovanju u turizmu. To su Mate Mrakovčić s Krka i Josip Kufner iz Zagreba. Mrakovčić je dobio priznanje za razvoj hrvatske kamping industrije, dok je Kufner punih 40 godina radio u Gradskoj plinari Zagreb te je u sumrak i zoru svakodnevno palio plinske lampe na Gornjem gradu.

Niz nagrada dodijelilo se i u kategoriji „Čovjek ključ uspjeha“. Agencijskom djelatnicom godine proglašena je Dragica Sladoljev iz agencije Kompas Travel iz Poreča. Turistički animator godine je Juraj Kirchofer koji radi u animacijskom timu Zaton Holiday Resorta, a najbolji turistički vodič je Mia Deković iz Šibenika. Djelatnik u hotelskom objektu ili kampu godine je Danijel Španjol, recepcionar u hotelu Melia Coral Plava Laguna u Umagu, a djelatnik u ugostiteljskom objektu godine je Tomica Đukić, kuhar u hotelu Osijek. Od ove je godine je i službeni kuhar i pridruženi član stožera hrvatske nogometne reprezentacije.

Najboljim privatnim iznajmljivačem odabran je Vladimir Škrobo, vlasnik Baranjske kuće i „Sobe kod Baje“, dok je najbolji domaćin turističkog seljačkog domaćinstva godine Vladimir Vlajinić iz izletišta „Na malenom brijegu“ u bilogorskom kraju. Policajka godine je Marina Sverić iz Opatije, dok je najbolji djelatnik u pomorskom prijevozu zadarski barkajol Zvonko Gregov.

U zračnom prijevozu slavio je Tomislav Žepina, rukovoditelj sektora komercijale u Zračnoj luci Zadar, a u cestovnom prijevozu Ante Bonacin, vozač autobusa iz Splita te Marko Šilje, prometni redar u Dubrovniku. Prodavačicom godine proglašena je Ira Župan Bogdanović iz Crikvenice, vlasnica je suvenirnice „Kredenca“, dok je djelatnikom godine na uređenju okoliša odabran Savica Petojević, komunalni djelatnik općine Bol.

Najbolji hrvatski vatrogasac je Ivica Labaš, djelatnik Javne vatrogasne postrojbe Varaždin, turistički inspektor Ivan Klarić iz Splita, a djelatnik sustava turističkih zajednica Biserka Regvat iz Turističke zajednice grada Malog Lošinja.

Nagrade šampionima turizma dodjeli će se u četvrtak na završnici skupa na kojem će prisustvovati i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Završnica izbora 'Slobodne' za najbolji mali obiteljski hotel

Pobjednik ovogodišnje akcije "Slobodne Dalmacije" i Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela s partnerima – "Adrian 2018" je novootvoreni mali obiteljski hotel u Hrvatskoj, hotel "King Krešimir" iz Šibenika, hotel-baština i pravi smještajni biser koji može primiti 14 gostiju, a sagrađen je u šibenskoj povijesnoj jezgri, prenosi Slobodna Dalmacija.

Na prigodnoj svečanosti u prisustvu brojnih hotelijera i turističkih djelatnika, te čelnika Ministarstva turizma i HTZ-a u malom obiteljskom hotelu "Park" u Hvaru, nagradu je direktoru hotela "King Krešimir" Fabijanu Baranoviću uručio direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Svečanosti ovogodišnjeg "Adriana", u organizaciji "Slobodne Dalmacije", a pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz podršku Hrvatske osiguravajuće kuće i Visoke škole "Edward Bernays", prisustvovali su Tonči Glavina, državni tajnik za turizam, Rikard Novak, gradonačelnik Hvara, Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela, kao i drugi gosti.

– Zaista smo iznenađeni ovom nagradom koja je priznanje za naš trud, rad i veliko zalaganje uloženo za ugodan boravak naših gostiju. Otvorili smo hotel u samom centru Šibenika i u njemu okupili mladu i ambicioznu ekipu 25-godišnjaka koji su puni entuzijazma udahnuli dušu hotelu. Hvala "Slobodnoj Dalmaciji" i njezinim partnerima u ovoj hvalevrijednoj akciji što su prepoznali naš trud, jer nam je ovo veliki poticaj za daljnji rad – kazao je Baranović zahvaljujući na nagradi.

Split, 241018.
U sklopu Dana hrvatskog turizma u organizaciji Slobodne Dalmacije dodijeljena je nagrada Adrian za najbolji mali hotel.
Na fotografiji: Nagradu Adrian dobio je hotel King Kresimir. Nagradu je dodijelio kristijan Stanicic a preuzeo ju je Fabiano Baranovic.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkic / CROPIX
Nagradu preuzeo Fabiano Baranović

Inače, "Slobodna Dalmacija"u ovoj tradicionalnoj akciji već godinama promovira male i obiteljske hotele kao jednu od najboljih autentičnih ponuda hrvatskog turizma, pa se ove godine biralo najbolje između novootvorenih malih obiteljskih hotela kako bi se potaknuo njihov rast i daljnji razvoj.

– Čestitam svim malim obiteljskim hotelijerima na ustrajnosti i hrabrosti da usavršavaju svoju ponudu kao originalnu i uvijek drukčiju. "Slobodna Dalmacija" je u proteklih 13 godina "Adriana" ispisala i objavila na stotine novinskih stranica o poduzetnicima, ponudi te vrsti smještaja, a pripomogla je i osvijestiti u javnosti njihovu vrijednost i važnost za hrvatski turizam. Posebno zahvaljujem Ministarstvu turizma, Hrvatskoj turističkoj zajednici i Hrvatskoj osiguravajućoj kući te Visokoj školi "Edward Bernays", koji su prepoznali i podržali ovaj naš zajednički projekt. Naša novinska kuća ostat će i ubuduće u funkciji podrške i promocije dobrog i naprednog, kvalitetnog i drukčijeg kao društveno odgovorna novina – kazao je Miroslav Ivić, predsjednik Uprave "Slobodne Dalmacije", uz kojega su na svečanosti dodjele "Adriana" uz brojne goste i uglednike bili i predsjednica Nadzornog odbora "Slobodne Dalmacije" i vlasnica Hanza Medije Ana Hanžeković, te glavni urednik "Slobodne Dalmacije" Jadran Kapor.

Split, 241018.
U sklopu Dana hrvatskog turizma u organizaciji Slobodne Dalmacije dodijeljena je nagrada Adrian za najbolji mali hotel.
Na fotografiji: Nagradu Adrian dobio je hotel King Kresimir. Nagradu je dodijelio kristijan Stanicic a preuzeo ju je Fabiano Baranovic.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkic / CROPIX
Fabiano Baranović

Obraćajući se tom prilikom prisutnima, Tonči Glavina, državni tajnik za turizam kazao je kako svaki mali obiteljski hotel osim smještaja nudi i svoju specifičnu i uvijek drukčiju priču kao dodanu vrijednost svojoj ponudi.

– Čestitam "Slobodnoj Dalmaciji" što je još prije 13 godina imala viziju promoviranja te vrste usluge u našem turizmu i poticala na taj način poduzetnike na ulaganje u male hotele. S njima smo bolji i drukčiji u našem turizmu. Mali hoteli ne donose bogatstvo svojim vlasnicima, ali nude posebnost i puno srca – kazao je tom prilikom Glavina.

Da s malim obiteljskim hotelima Hrvatska u turizmu ulazi u elitno društvo najboljih u svijetu, mišljenje je i Kristjana Staničića, direktora HTZ-a, koji je posebno istaknuo sve koji stoje iza uspjeha takvog hotela. Bila je to prilika da se u sklopu akcije "Adrian" dodijeli i posebno priznanje za doprinos razvoju malog obiteljskog hotelijerstva, a zaslužio ga je Dane Slamić, vlasnik hotela "Borovik" u Tisnom, koje je u njegovo ime preuzeo Ivan Srakovčić.

Svečanost je nakon toga nastavljena druženjem domaćina iz "Slobodne Dalmacije" i partnera te turističkih djelatnika u prekrasnom ambijentu, na terasi hotela "Park" koji je i sam prije četiri godine u istoj akciji ponio titulu najboljega.

Split, 241018.
U sklopu Dana hrvatskog turizma u organizaciji Slobodne Dalmacije dodijeljena je nagrada Adrian za najbolji mali hotel.
Na fotografiji: Tonci Glavina dodijelio je priznanje za poseban doprinos turizmu.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkic / CROPIX
Tonči Glavina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:12