BARIŠA ČOLAK

NA DOGAĐAJE U ORAŠJU REAGIRAO I BIVŠI MINISTAR PRAVOSUĐA BIH: 'Na popisu su generali HV-a, ali nisam vidio Damira Krstičevića'

Bariša Čolak
 Branimir Boban / CROPIX

O uhićenjima bivših pripadnika HVO-a na N1 govorio je Bariša Čolak, bivši ministar pravosuđa BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda parlamenta, koji smatra da uhićenja imaju političku konotaciju.

Kada je riječ o reakcijama koje su stizale iz Hrvatske, pa tako i onima koje je izrekao premijer Plenković, Čolak je rekao: “Ako imate slučaj da, zaista, još uvijek velika masa zločina počinjenih nad Hrvatima nija procesuirana, onda ne može izostati primisao da u svemu ovome ima politike”.

Čolak kaže da nije vidio popis na kojem su Damir Krstičević, Ante Kotromanović i Pavao Miljavac, ali kaže kako je čuo da su na popisu generali i visoki članovi Hrvatske vojske.

Pukovnik HV-a Vinko Štefanek također je za N1 rekao da je on zapovijedao postupcima HVO-a na području Orašja i istočne Posavine.

“Zapovjedna crta je bila jedna. Nešto se tu malo uplitao Stipetić, ali vrlo malo”, rekao je Štefanek i potvrdio da je on direktno zapovjedio sve postupke koje je HVO izveo na području Orašja te kako smatra da zločina nije bilo, osim nekih ekscesa, te je da što se tiče Matuzovića sve bilo korektno.

“Kad je riječ o sugestijama da uhićenja u Orašju predstavljaju selektivnu pravdu, Tužiteljstvo Haaškog tribunala taj i druge događaje ne vidi tako. Naprotiv, vidjeli smo da Državno odvjetništvo BiH podiže optužnice bez obzira na nacionalnu pripadnost žrtve ili počinitelja i na osnovi jačine dokaza”, komentirao je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 23:58