REZULTATI

Na državnoj maturi 14 posto učenika ocijenjeno negativno, odličnih 8,3 posto

Rezultati su nešto bolji iz matematike, engleskog, fizike i kemije, nešto lošiji iz hrvatskog jezika i biologije
 Dragan Matić/Cropix

Od ukupno 100.918 pisanih ispita iz 28 predmeta na Državnoj maturi, prvi neslužbeni podaci govore da ih je 14 posto ocijenjeno negativno te da je odličnih bilo 8,3 posto.

Te je podatke u srijedu iznio v.d. ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Vinko Filipović uz napomenu da ih je preuranjeno komentirati dok ne postanu službeni.

U ovom trenutku to je preuranjeno, tim više što su to privremeni rezultati, koji će u izvjesnoj mjeri biti korigirani. Primjerice, prošle godine je bilo više od četiri tisuće prigovora od kojih su neki riješeni u prilog učenika, kazao je Hini Filipović i dodao da će podaci biti objavljeni na mrežnim stranicama kada prođe rok za žalbe.

Od tri obvezna i tri izborna predmeta najzastupljenija po broju kandidata, rezultati su nešto bolji iz matematike, engleskog, fizike i kemije, nešto lošiji iz hrvatskog jezika i biologije, kazao je.

Možda to nije najbolji pokazatelj, ali iz ispita koje su učenici polagali za višu razinu matematike, 1927 učenika je ove godine manje dobilo negativnu ocjenu nego prošle godine.

Po tom istom kriteriju, nešto bolji su rezultati iz engleskog jezika, ali zamjetno su bolji iz fizike, iz koje je ove godine 646 učenika manje ocijenjeno negativnom ocjenom u odnosu na prošlu godinu. Iz hrvatskog je 1122 učenika više dobilo negativnu ocjenu nego ih je bilo godinu ranije, a i iz biologije 115, rekao je Filipović.

Nakon prvog roka, učenici imaju na raspolaganju i jesenski rok za koji prijave počinju 20. srpnja 2021., prvi rezultati se očekuju 8. rujna, a konačni 15. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2021 15:05