PONIŠTILI MU SVE ISPITE

Na državnoj maturi dosad u varanju ulovili samo jednog učenika: Koristio mobitel na testu iz hrvatskog

Objava rezultata mature je 11. srpnja, rok za prigovore istječe 13. srpnja, a konačna objava rezultata najavljena je za 18. srpnja

Ilustracija

 Dragan Matic/Cropix

Ispitom iz matematike u ponedjeljak završava državna matura. Taj je obavezni ispit prijavilo oko 27.400 kandidata, od kojih se za višu razinu znanja matematike odlučilo njih 10.879, a za nižu (osnovnu) 16.558.

Kako doznajemo iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), prijavljen je jedan slučaj nepravilnosti na ispitima: na testu iz hrvatskoga jezika 23. lipnja učenik je 'uhvaćen' prilikom korištenja mobitela. Prema Pravilniku o polaganju ispita državne mature, u prostorije u kojima se polažu ispiti zabranjeno je unošenje mobitela i pametnih satova. Zbog prekršaja, učeniku je poništen ispit iz hrvatskog, jednako kao i svi prethodni ispiti koje je polagao, što znači da pada maturu na ljetnome roku.

- Druge vrste prekršaja koji bi uvjetovali poništenje ispita u ovome trenutku do Centra nisu stigle, za razliku od lani kada smo imali 20-ak neovlaštenih korištenja mobitela. Ove godine doista je iznenađujuće dobra situacija, pa se nadam da ni na matematici neće biti nepravilnosti. Očito učenici s godinama sve više prihvaćaju pravila i time šalju poruku koju bismo na neki način i mi stariji trebali prakticirati, komentira ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović.

U Centru ističu kako su ove godine svi ispiti u škole stigli na vrijeme, podijeljeni su pravilno na dan pisanja, a zahvaljujući mjerama koje su poduzete - od pakiranja ispita, distribucije do povrata, nije došlo do kompromitacije nijednog ispita.

- Vjerujem da će i ocjenjivači ispita stručno odraditi svoj posao te da će biti manje razloga za prigovore na koje učenici imaju pravo nakon objave privremenih rezultata, kaže Filipović.

Prvostupanjsko povjerenstvo lani je, naime, zaprimilo oko 3.500 prijava, od kojih je na drugostupanjskom povjerenstvu završilo njih oko 250. Međutim, u usporedbi s godinom ranije, i lani je ukupan broj žalbi bio manji za otprilike tisuću.

Objava rezultata državne mature je 11. srpnja, rok za prigovore istječe 13. srpnja, a konačna objava rezultata najavljena je za 18. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:54