AKTUALNE TEME

Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku će se održati ICT forum o digitalnoj transformaciji

Prema riječima dr. sc. Anđelka Milardovića, organizatora ovog foruma, riječ je o temi ‘koja obilježava naš svakodnevni život‘
Anđelko Milardović
 Vlado Kos/Cropix

Digitalna ekonomija, naziv je 4. ICT Foruma koji u petak na Ekonomskom fakultetu u Osijeku organizira Institut za europske i globalizacijske studije uz sudjelovanje 20-ak stručnjaka iz područja digitalnih tehnologija i njihovog utjecaja na društvo u cjelini, a koji će kroz tri predviđena panela raspravljati o aktualnim temama.

Prema riječima dr. sc. Anđelka Milardovića, organizatora ovog foruma, riječ je o temi „koja obilježava naš svakodnevni život, jer znamo da su svi sadržaji, pogotovo u doba pandemije, prebačeni u digitalni koncept i pandemija je ubrzala proces digitalne transformacije svijeta i digitalne ekonomije.”

- Forum je dio šireg projekta pod naslovom Globalno društvo rizika i nova društvena paradigma s idejom da se pokaže kako suvremeni svijet živi u globalnom društvu rizika. Ovaj put smo suočeni s pandemijom, a nadolazeći rizici se referiraju na globalne klimatske promjene, prisilne migracije, kibernetički kriminal, demografske lomove, ratove... Sustavi bi trebali biti otporni na takve izazove – rekao je Milardović, kojega smo upitali i što je po njegovom mišljenju pandemija donijela u razvoju digitalnog društva te misli li da će se nakon pandemije stvari vratiti na staro.

- Pokrenuti su procesi dodatne modernizacije pod pritiskom ovog događaja i neće se stvari moći vratiti na staro. U cijeloj ovoj priči oko koncepta globalizacije postoji teza o kraju globalizacije kao jednom procesu, poglavito neoliberalne globalizacije, koji je doveo do ovog stanja neodrživosti, velikih razlika... Sada se odbacuje teza o kraju globalizacije, jer je ona preko digitalnih tehnologija targetirala prema svim ljudskim djelatnostima koje su se prebacile u kibernetički prostor i više se neće tako lako vratiti u stanje prije pandemije. Moja je teza da je bolest imala dvije dimenzije – zdravstveno je to negativna dimenzija, ali je pozitivno ovo što je iniciralo nastavak modernizacije u tehno prostoru – smatra Milardović, koji se osvrnuo i na to što jačanje digitalnih tehnologija i interakcije može učiniti ljudskom društvu i uobičajenoj ljudskoj interakciji 'licem u lice', a osobito u svjetlu činjenice da se sve više tvrtki, pa i radnika odlučuje na rad od kuće.

Kako naći ravnotežu između tehnologije i nastavka modernizacije s društvom kakvo poznajemo cijeli život?

- To je jako problematično, jer se pojam društva kojeg mi znamo dovodi u pitanje. Da ovaj naš razgovor za ovim stolom prebacimo u digitalni prostor on bi i dalje bio interakcija, ali dehumanizirana, jer nema pokazivanja emocija, jer je to tehno sfera, neosjetilni prostor... i tu je opasnost dehumanizacije, ali postoje ljudi koji to promišljaju i rade na tome. Ipak, uglavnom ostaje na nama da odlučimo hoćemo li ići do kraja u prihvaćanju ovoga što nam se nametnulo kao nužnost ili ćemo raditi tako da budemo korektori i dođemo do nekog balansa. Dobro je da nam tehnologija omogućava lakše obavljanje poslova, ali nas isto tako dehumanizira, jer ako cijela koncepcija tog uvjetno rečeno novog društva ide od toga da se proizvodi od kuće, da se ide u školu online, da se kupuje online... blokira se kretanje. Bez migracija nema društva, a one se tehnologijama ograničavaju. Psihološke posljedice također će biti vidljive – istaknuo je Milardović, dodavši da bi to mogla biti i tema jednog od sljedećih foruma.

Ovaj put, pak, bit će održana tri panela – Digitalne prilike koje dolaze, zatim Novi pokretači digitalne ekonomije: AI, IOT, Blokchain? te ICT i digitalna transformacija na nacionalnoj razini – Koji su rizici zaostajanja.

Zemlja partner ovogodišnjeg foruma je Indija, a njihov će veleposlanik Raj Kumar Srivastava održati predavanje na temu digitalne transformacije indijskog društva u 21. stoljeću, dok će HDZ-ov eurozastupnik Karlo Ressler govoriti o digitalnoj transformaciji Europe.

Početak foruma zakazan je za 11 sati, a može ga se pratiti i online putem stranice https://ictsocietyforum.com/.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:05