UVALA VRUJA

Na Festival bespravne gradnje stigli Severina, Ivošević, Dežulović...: ‘Rješenje je samo jedan eksploziv‘

U omiškoj uvali Vruja okupilo se oko stotinjak ljudi, iz glazbenog ugođaja izdvajaju se stihovi ‘jer ziđati se mora‘

Festival besplatne gradnje u uvali Vruja

 Cropix

Drugi Festival bespravne gradnje i devastacije prirode započeo je u subotu u 15 sati u uvali Vruja, a okupio je više desetaka ljudi koji su svoj glas podigli protiv splitskog poduzetnika Stipe Latkovića kojeg prozivaju zbog bespravne gradnje i nepoštivanja pečata inspekcije.

Organizatori festivala se zalažu za rušenje svih bespravnih objekata izgrađenih na pomorskom dobru i na državnoj zemlji bez valjanih dozvola, te za sankcioniranje počinitelja i ubrzanje pravosudnih postupaka, piše Slobodna Dalmacija.

Prosvjednici očekuju da se Vruja pošumi i da joj se vrati dio izgubljene ljepote, kao i da se sruše izgrađene "nakaradne kule". Također traže sanaciju područja bivše tvornice ferolegura u Dugom Ratu. Naime, već deset godina država ignorira taj zahtjev mještana za sanacijom što, kako ističu, ugrožava njihovo zdravlje i živote. Dugoraćani su danas svojim dolaskom na prosvjed iskazali potporu prosvjednicima na Vruji.

Festival traje do osam sati tako da se do večernjih sati očekuje veći broj sudionika. Na Festival su stigli i Edo Maajka i Severina.

- Ovo je bio poziv koji se ne odbija od malog ragnara iz Piska. Bit ću jako kratko. Iskreno vam moram reć da sam došla po besplatnu psihijatrsku pomoć. Ono što sam ja proživjela sa državnim institucijama u zadnjih deset godina, a još se nije razriješilo, to je jedna divna hobotnica koja naravno ide od vrha i ja sam za svaku pravdu. Upoznavali su me s raznim strukturama naših državnih instituacija, od policije, DORH-a, USKOK-a, socijalnih službi. Ovo nije prvi put, a nije niti zadnji na Vruji. Odvjetništvo je nešto pokrenulo, nadam se da će za deset godina donijeti nešto tako da kad meni dijete odraste, doći ćemo ovdje zajedno – objasnila je Severina.

Istaknula da je jako bitno da građani dižu glas i da se nada da će svi koji grade bespravno biti privedeni pred lice pravde, kao i oni koji su im to naložili.

Iako je kazala da neće pjevati, ipak je zapjevala "Tvoja prva djevojka" i nakon toga se uputila u Bol na Braču gdje večeras ima koncert.

Organizatorica i jedna od prosvjednica Bruna Fistanić kaže da to nije prvi put da prosvjeduju, da spašavaju Vruju od nezakonite gradnje i devastacije te lijepe uvale. Zna, ističe, kako je prosvjed mali korak, ali i velik u odnosu na ono što ih sve čeka u budućnosti jer je uvjerena da će toga biti još.

"Prvi put kada smo prosvjedovali nadali smo se da će nas netko od odgovornih saslušati i da će se nešto pokrenuti, a tomu se nadamo i dalje", kazala je Fistanić.

U prosvjedu je i Vice Guru koji tvrdi da će pokušati iscijediti "morfogenetsko polje" tog prostora koje je jako bitno, te će sa svojim pozitivnim razmišljanjima i meditacijom u obliku koncerta zabavne glazbe "prizvati bagere državnog inspektorata".

image

Boris Dežulović i Marijana Puljak

Duje Klarić/Cropix

Prosvjednici, koji se protive bespravnoj gradnji na pomorskom dobru i državnom zemljištu u uvali Vruja između Piska i Brela, splitskog poduzetnika Stipu Latkovića prozivaju zbog prijateljstva s aktualnim ali i bivšim hrvatskim predsjednicima - Zoranom Milanovićem, Stipom Mesićem i Ivom Josipovićem. Milanoviću je, ističu, Latković bio donator u predsjedničkoj kampanji "zbog čega već 20 godina može devastirati to mjesto". Posljednja u nizu devastacija je i izgradnja ceste od turističkog objekta uz plažu do Jadranske magistrale.

image
Duje Klarić/Cropix
image

Drugo izdanje Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode

Duje Klarić/Cropix

Prosvjednici stalno ukazuju na to da unatoč brojnim njihovim prijavama, rješenjima i zabranama poduzetnik Latković i dalje gradi te se pitaju tko može zaustaviti betoniranje Vruje.

Organizatori su na plažu doveli i drvenu konstrukciju bagera, a održano je i ritualno prizivanje bagera različitim glazbenim drvenim napravama.

Među sudionicima Festivala su i novinar i kolumnist Boris Dežulović, saborska zastupnica Marijana Puljak te Bojan Ivošević, donedavni splitski dogradonačelnik.

- Ono što se promijenilo od prije godinu dana kada smo imali posljednji festival je to što su se zabranili radovi. Može se vratiti ovo u prvobitno stanje, već sam rekao kako je jedan eksploziv rješenje za ovo, izjavio je Dežulović.

Neki su se odlučili i osvježiti u moru, a među njima je i zastupnica Marijana Puljak.

image
Duje Klarić/Cropix
image

Boris Dežulović i Marijana Puljak

Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image

Bojan Ivošević

Duje Klarić/Cropix
image

Marijana Puljak

Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 06:52