VRHUNSKA VINA

Na festivalu vina u Zagrebu Tomislav Tolušić i Miroslav Škoro, pogledajte kako je izgledao njihov susret

Zemlja vina je dio projekta "vinski turizam bez granica - jedinstvena vinsko-turistička destinacija"
 Damjan Tadić/Cropix

Festival Zemlja vina na kojem se predstavlja 40-tak izlagača iz Slavonije i Baranje i mađarske regije Villany, koji proizvode vrhunska vina i plasiraju ih na domaće, EU i svjetsko tržište, otvoren je u petak u Zagrebu.

Zemlja vina je dio projekta "vinski turizam bez granica - jedinstvena vinsko-turistička destinacija", čiji je nositelj Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), a partneri Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i tvrtka vinara iz mađarskog Villanya "Tenkes Nonprofit kft".

image
Damjan Tadić/Cropix

Projekt je realiziran uz podršku Udruge Graševina Croatica i Osječko-baranjske županije.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak kazao je kako je ta manifestacija prilika da se predstave najbolji vinari iz Slavonije i Baranje, koji proizvode vrhunska vina i plasiraju ih kako na domaće tako i na tržište EU i svijeta.

image

Miroslav Škoro i Tomislav Tolušić

Damjan Tadić/Cropix

"Trend povećanja kvalitete je definitivno pozitivan i u tome moramo ustrajati", kazao je Majdak napominjući kako tome doprinosi i ova manifestacija na kojoj se predstavlja 40-tak vinara iz Slavonije i Baranje ali i vinari iz mađarske regije Villany koja ima dokazanu kvalitetu kako u vinskom turizmu tako i u proizvodnji vina.

image
Damjan Tadić/Cropix

Zemlja vina, kako je kazao zamjenik ravnateljice HAPIH-a Krunoslav Karalić, spaja najbolja vina 40 vinara regionalne organizacije vinara Slavonije, Baranje i Podunavlja te paralelno s tim vinara s juga Mađarske iz vinogorja Villany sa gastronomskim delicijama istoka Hrvatske, prije svega kulena.

Na manifestaciji je, kako je naveo, prisutno i pet proizvođača kulena, a riječ je o kulenu koji nosi zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.

HAPIH provodi projekt Zemlja vina bez granica, a riječ je o projektu prekogranične suradnje Hrvatska-Mađarska koji je vrijedan gotovo 400 tisuća eura i ta današnja manifestacija je rezultat tog projekta, kazao je Karalić.

image

Rene Bakalović

Damjan Tadić/Cropix

"Ono što u sklopu ovog projekta želimo naglasiti je graševina kao naša gospodarski najvažnija sorta koja se proizvodi na gotovo 25 posto površina, što čini oko 4.500 hektara od ukupnih površina naših vinograda. A kada govorimo o proizvodnji to je gotovo 250 tisuća hektolitara ili 40 posto ukupne proizvodnje naših vina", istaknuo je Karalić.

Očekuje da će ta manifestacija doprinijeti većem broju posjetitelja u Slavoniju i Branaju.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić je kazao kako je Zemlja vina projekt koji će još jače brendirati graševinu i turističku ponudu istoka Hrvatske i Osječko-baranjske županije.

image
Damjan Tadić/Cropix

Posljednjih godina, kako je rekao, u Slavoniji, Baranji i Podunavlju jako puno se ulaže u proizvodnju i vina i ova manifestacija je prilika da se to pokaže.

Direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić je kazala kako je cilj bio dovest Zemlju vina u Zagreb kao pozivnicu na obilazak destinacije Slavonije i Baranje, a direktor Udruge Graševina Croatica Tomislav Panenić kako im je tržište Zagreba i Zagrebačke županije je, jako važno te žele da potrošači prepoznaju da nude kvalitetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:55