NAŠA PREDSJEDNICA

NA FORBESOVOJ LISTI 100 NAJMOĆNIJIH ŽENA SVIJETA I KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ Utjecajnija je od Anne Wintour i Beyonce

 
 Profimedia, KCS Presse

Angela Merkel opet je na samom vrhu. Već osmu godinu za redom njemačka kancelarka zasjela je na tron Forbesove liste 100 najutjecajnijih žena svijeta. Sljedeće godine to bi se moglo promijeniti obzirom da je njemačka čelična lady najavila da se povlači s čela vlastite stranke te da joj je ovaj mandat posljednji.

Drugu poziciju zauzela je britanska premijerka Theresa May, koja vodi mukotrpne pregovore o Brexitu već dvije godine. Na trećem mjestu je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, koja se popela s osmog mjesta prošle godine.

Na četvrtom mjestu je direktorica američkog proizvođača automobila General Motorsa, Mary Barrra.

Kraljica američke televizije Oprah Winfrey zauzela je 20. mjesto, a kraljica Elizabeta II. je 23. Odmah iza kraljice je Ivanka Trump, kći američkog predsjednika i njegova savjetnica. Na 35. mjestu je premijerka Norveške Erna Solberg.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern zauzela je 29. mjesto. Škotska prmeijera Nicola Sturgeon zauzela je 45. poziciju.

Jedina Hrvatica među prvih 100. je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je svojim vatrenim navijanjem u Rusiji i emotivnim istupima osvojila srca mnogih diljem svijeta. Jedno mjesto iza nje na 48. mjestu je glavna urednica časopisa Vogue i uopće jedna od najutjecanijih žena u svijetu mode Anna Wintour.

Pedeseto mjesto zauzima Beyonce Knowles, glazbena i modna ikona.

Supruga Marka Zuckerberga Priscilla Chan zauzima 53. mjesto, koja je angažiran na filantropskim projektima.

Kolinda Grabar-Kitarović bolje je pozicionirana i od europske povjerenice za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini (67.) te planetarno popularne američke pjevačice Taylor Swift (68.).

Tenisačica Serena Williams zauzima 79. mjesto, a srpska premijerka Ana Brnabić 91.

Predsjednica Litve Dalia Grybauskaitė zauzela je 62. mjesto, a estonska predsjednica Kersti Kaljulaid 76. mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:19