STIGAO I PLENKOVIĆ

Na godišnjicu potresa na Baniji organizirana sjednica Stožera, bit će prezentirani ugovori i sporazumi

Vlada je predstavila i Program društvene i gospodarske revitalizacije Sisačko-moslavačke županije, vrijedan 15 milijardi kuna

Premijer Andrej Plenković obišao je Petrinju godinu dana nakon razornog potresa 

 Damir Krajac/Cropix

Na godišnjicu razornog potresa koji je pogodio Banovinu i uništivši domove promijenio život stanovništvu u srijedu je u Petrinji uz nazočnost premijera Plenkovića počela sjednica stožera za obnovu nakon koje će biti potpisano nekoliko ugovora s ciljem revitalizacije tog područja.

Na sjednici Stožera Civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa bit će predstavljena prezentacija o posljedicama potresa, interventnim mjerama nakon potresa, poduzetim mjerama za pomoć građanima i lokalnoj zajednici, uloženim financijskim sredstvima, obnovi te planovima za gospodarsku, demografsku i društvenu revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije.

image

Andrej Plenković

Damir Krajac/Cropix

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat i župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak potpisat će potom ugovore za izgradnju nove sportske dvorane, pristupne ceste i rekonstrukciju Srednje škole u Petrinji, kao i za izgradnju zgrade Ekonomske škole u Sisku.

Župan Celjak i dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu Stjepan Lakušić potpisati će, pak, sporazum za otvaranje izvanrednog studija građevinarstva u Sisku.

image

Zdravko Marić

Damir Krajac/Cropix

Vlada je u ponedjeljak u Zagrebu predstavila i Program društvene i gospodarske revitalizacije Sisačko-moslavačke županije, vrijedan 15 milijardi kuna.

Cilj je Programa infrastrukturna, gospodarska i demografska obnova Županije koja gospodarski zaostaje za ostatkom Hrvatske, a prioritet mu je obnova potresom pogođenog područja.

Uz dovršetak autoceste Zagreb-Sisak, Program predviđa brojne poduzetničke projekte te obnovu srušenih stambenih objekata.

image

Tomo Medved, Andrej Plenković i Davor Božinović

Damir Krajac/Cropix

Na današnji dan prošle godine Baniju je pogodio potres kojem je magnituda u epicentru bila 6.2 prema Richteru. U potresu je život izgubilo sedam osoba, a od teških zadobivenih ozljeda nekoliko mjeseci kasnije umrla je još jedna osoba.

Tom je potresu prethodio, dan ranije, snažan potres magnitude 5.0 prema Richteru, a podrhtavanja su se na Baniji nastavila kroz cijelu godinu.

Posljedice se saniraju od prvoga dana, no i danas brojni stanovnici žive u kontejnerima ili mobilnim kućicama.

image

Zlatko Horvat i Marija Vučković

Damir Krajac/Cropix

Premijer Plenković i ministri tijekom današnjeg boravka na Baniji obići će u Petrinji novoizgrađenu športsku dvoranu OŠ Mate Lovraka, kao i dječji vrtić u izgradnji ''Petrinjčica' te poduzetnički centar ''Centar novog života''.

Nakon toga u Crkvi sv. Lovre bit će na svetoj misi za sve žrtve razornog potresa, a potom odlaze u Sisak u Opću bolnicu dr. Ivo Pedišić.

Tamo će obići i izložbu "Budućnost nakon potresa", u prigodi 125 obljetnice osnutka bolnice.

image

Sjednica Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom

Damir Krajac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2022 04:39