'BUŠIĆ' SE 'SKIDA DO GOLA'

NA GRADILIŠTU STUDENTSKOG DOMA U SPINUTU Rekonstruirana zgrada imat će modernu kantinu, praonice, sportske terene, smještaj s četiri zvjezdice...

 
 Vladimir Dugandžić / HANZA media, Studentski centar Split

Prvo što vam upadne u oči kad dođete na gradilište studentskog doma "Bruno Bušić" u Spinutu u Splitu su - WC školjke!

Nije baš nešto na što biste prvo pomislili kad krenete raditi reportažu o radovima na rekonstrukciji i dogradnji tog smještajnog objekta za akademce koji su započeli u prosincu prošle godine, ali prizor poredanih starih sanitarija ispred gole konstrukcije doma sam po sebi već sugerira svojevrsnu umjetničku instalaciju, piše Slobodna Dalmacija.

To je prepoznao i umjetnik Vedran Perkov, koji će dijelove stare zahodske opreme upravo iskoristiti za svoju izložbu pod nazivom "Epur si muove" koja će se upriličiti u siječnju iduće godine. Priča nam to Marijan Bašić, voditelj projekta rekonstrukcije i dogradnje, ispred Studentskog centra, koji nas je zajedno s Nenom Džajom, predstavnikom izvođačke tvrtke "Tromont", proveo gradilištem.

Vladimir Dugandžić / HANZA media, Studentski centar Split

U ovoj fazi radovi i nisu previše atraktivni, naprotiv, svugdje oko sebe vidite otpadni materijal od rušenja, a ni kiša koja je danima padala i od koje se stvorilo blato također ne pridonosi ukupnom dojmu.

- Ovo je jedinstven projekt rekonstrukcije i dogradnje u Hrvatskoj, vrijedan 62 milijuna kuna, koji se financira iz čak četiri izvora - 32,5 milijuna kuna osigurano je iz EU-ovih fondova, 7,45 milijuna kuna iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 17,4 milijuna iz Ministarstva obrazovanja, dok će Studentski centar sudjelovati u financiranju s četiri milijuna kuna. Dom je izgrađen 1978. godine i od tada zapravo i nije bilo većih ulaganja - navodi Bašić.

Nova zgrada koja će se urediti na temeljima stare, dodaje naš sugovornik, imat će 174 sobe umjesto dosadašnjih 139, odnosno 465 ležajeva, dok ih je prije bilo 409. Ukupna bruto površina nakon ovog zahvata bit će 7000 metara četvornih.

Dogradit će se još jedan kat koji će biti luksuznije uređen, i to u kategoriji smještaja s četiri zvjezdice.

U prizemlju će se nalaziti mala kantina i moderna multifunkcijska učionica za studente, dok će svaka soba imati balkon, klimatizacijski uređaj, hladnjak i wi-fi internetsku vezu. U podrum će se smjestiti suvremena praonica rublja te skladište i radionica, a u objekt koji će brojiti još četiri kata kao novina će se ugraditi i dizalo. Na vanjskom dijelu uredit će se novo igralište.

U vezi s trenutačnim stanjem na gradilištu, Džaja ističe kako se još uvijek izvode radovi rušenja u manjem obujmu, ali se istovremeno počelo raditi i na konstrukciji.

- Kad se sruši sve što treba, ostat će samo gola armiranobetonska konstrukcija koja će se dodatno ojačati, na kojoj ćemo iznova podignuti cijeli objekt. U punom zamahu radova, na gradilištu će raditi oko 250 ljudi. Zanimljivo je napomenuti kako je dio radova projektirao Građevinski fakultet, a dio djelatnika "Tromonta" su bivši studenti građevinarstva, tako da su se sa svojim mentorima i profesorima opet našli na ovom projektu, ali u drukčijoj ulozi - kaže "Tromontov" voditelj projekta i dodaje kako je rok završetka radova ožujak iduće godine, piše Slobodna Dalmacija.

Osim ovog uistinu velikog projekta, Bašić najavljuje mini rekonstrukciju susjednog hostela "Spinut" tijekom ovog ljeta, u sklopu koje bi se obnovila fasada, te pobrusili parketi i obojili zidovi.

- Ovom prilikom želim posebno zahvaliti Sveučilištu na čelu s rektorom prof. dr. Draganom Ljutićem, koji sa suradnicima od početka prati projekt. Nakon završene rekonstrukcije, bit će ovo jedan od najljepših domova u Hrvatskoj, zbog čega će studenti željeti studirati u našem gradu, što će pridonijeti da naše Sveučilište i dalje bude među najboljima - podvlači Bašić.

Na Kampusu još jedan dom s 500 kreveta?

Potreba za novim smještajnim kapacitetima studenata ne završava rekonstrukcijom i dogradnjom spinutskog doma. Bašić najavljuje kako se razmatraju ideje za izgradnju novog doma na Kampusu koji bi imao kapacitet između 400 i 500 kreveta. Naime, svake godine zaprimi se oko 2000 prijava za dom, a pravo na njega ostvari 1100 studenata, što znači da polovica njih još uvijek nema smještaj i mora se suočiti sa sve nesigurnijom podstanarskom sudbinom.

Dom u brojkama

* 62 milijuna kuna iznosi ukupna vrijednost projekta, od čega je nešto više od polovine osigurano iz EU-ovih fondova

* 465 ležajeva u 174 sobe bit će na raspolaganju studentima u obnovljenom objektu, a dosad je bilo 409 kreveta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:07