TUŽNA VIJEST

Na Infektivnoj preminuo dječak (10), najmlađa žrtva covida u RH. Nije imao drugih bolesti

Došlo je do rijetke komplikacije koju su liječnici počeli primjećivati kod malog broja zaražene djece
Arhivska fotografija
 Boris Kovacev/Cropix

Dječak u dobi od 10 godina preminuo je tijekom noći u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu od posljedica covid infekcije, doznaje neslužbeno Jutarnji list.

Riječ je o najmlađoj preminuloj osobi od posljedica novog koronavirusa u Hrvatskoj, a prema našim saznanjima dječak nije prethodno bolovao.

Kako doznajemo, došlo je do rijetke komplikacije koju su liječnici počeli primjećivati kod malog broja djece koja su bila zaražena.

Kod dječaka je, kako doznajemo, došlo do multisistemskog upalnog sindroma (MIS-C), vrlo rijetkog i iznimno opasnog sindroma koji pogađa djecu od dvije do 15 godina, a koji je detektiran u travnju prošle godine u SAD-u i Velikoj Britaniji kod djece oboljele od covida-19.

Sindrom ima značajke slične sindromu toksičnog šoka i Kawasakijeve bolesti i izaziva upalu krvnih žila po cijelom tijelu.

- Upala može ograničiti protok krvi i oštetiti srce, bubrege i druge organe. Sindrom može biti posljedica imunosnog odgovora tijela na prisustvo koronavirusa SARS-CoV-2 - objasnio je u stručnom radu Kwang Sik Kim, dječji infektolog u Dječjem centru Johns Hopkins. Najčešće se javlja u roku od četiri tjedna od izloženosti virusu.

Roditelji bi, prema njegovu savjetu, hitno trebali zatražiti liječničku pomoć ako oboljelo dijete ima temperaturu višu od 38 stupnjeva Celzijusa 24 sata ili duže te, uz to, ima barem još jedan od sljedećih simptoma:

- neuobičajena slabost

- crveni osip

- bol u trbuhu

- povraćanje i proljev

- crvene, ispucale usne

- crvene oči

- natečene ruke ili noge

Prema dosadašnjim iskustvima, smrtnost kod djece koju pogodi ovaj sindrom iznosi oko 1,5 posto. Prema dostupnim podacima, u periodu od šest mjeseci u SAD-u je zabilježeno 1.659 slučajeva ovog sindroma, od kojih je 26 završilo smrću djeteta. U susjednoj Sloveniji zabilježeno je 48 slučajeva bez smrtnih ishoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2023 22:11