70 MILIJUNA EURA

Na Institutu Ruđer Bošković potpisan je financijski ‘najteži‘ ugovor za znanost u RH

‘S ovim pretvaramo Ruđer Bošković u suvremeni znanstveni institut koji će moći konkurirati drugima na tom području‘
Tomislav Petrić, Ivanka Jerić, Andrej Plenković, Radovan Fuchs, David M. Smith
 Boris Kovacev/Cropix

Ugovor o izgradnji znanstvene infrastrukture i nabavi na najvećem hrvatskom institutu Ruđer Bošković težak 70 milijuna eura svečano je potpisan u Zagrebu u ponedjeljak u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića.

Projekt O-ZIP ključni je dio razvojne strategije toga instituta, temelji se na jačanju najkonkurentnijih dijelova IRB-a s ciljem snažnije suradnje s industrijom, te je najveće ulaganje u istraživačku infrastrukturu u Hrvatskoj posljednjih 30 godina, rečeno je.

Institut Ruđer Bošković važan je za cijelu hrvatsku znanost i za našu međunarodnu prepoznatljivost i odlučnost da kroz ovakve projekte idemo u korak s onim što predstavljaju inovacije, digitalizacija i sve ono što su glavna svojstva četvrte industrijske revolucije, u koji vlak Hrvatska mora ući i mora biti jednako brza, kazao je premijer Plenković.

image
Svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU fondova za projekt
Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i drustvu na Institutu Ruđer Bosković
Boris Kovacev/Cropix

Plenković je naglasio da je cilj vlade povećati izdvajanja u istraživanja i znanost na 2,5 posto BDP-a. Naše ambicije do 2030. su tri posto BDP-a i tu želimo pravu poveznicu između znanosti i gospodarstva, kazao je i podsjetio da su u protekle tri godine ulaganja značajno porasla sa 0,85 posto u 2017. na 1,11. posto BDP-a u 2019., te da je potrebno ubrzati još financiranje.

Sve to dio je politike da znanstvenici doprinesu razvoju države, da mladi dobiju kvalitetnije obrazovanje i veću konkurentnost na tržištu rada, kazao je premijer. Siguran sam da će na ovaj način ovaj naš nacionalni centar postati i regionalni i europski vodeći centar izvrsnosti, zaključio je.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da je današnji čin formaliziranja projekta kruna svih nastojanja posljednjih godina i to na 70. obljetnicu Ruđera, te da je to najveći projekt u Hrvatskoj na području znanosti. Njime će Ruđer dobiti vrhunsku infrastrukturu koja je zadnjih petnaestak godina bila prepreka njegovu razvoju.

image
Radovan Fuchs i Andrej Plenković
Boris Kovacev/Cropix

Želimo viša kvalitetnija, modernija istraživanja, više mladih znanstvenika, koji na će na vrhunskoj opremi povezati istraživanja i gospodarstvo i koji će afirmirati IRB na mapi vrhunskih instituta u Europi i šire, zaključio je ministar Fuchs.

Ravnatelj IRB-a David M. Smith zahvalio je svima koji su radili na pripremi projekta i vlastima na podršci. Od 2012. od kada se priprema projekt, ovo je četvrta vlade i sedmi ministar, kazao je i dodao da njime Ruđer ulazi u novu fazu svojoj povijesti.

S ovim pretvaramo Ruđer Bošković u suvremeni znanstveni institut koji će moći konkurirati drugima na tom području, kazao je Smith i dodao da Ruđer zapošljava izvrsne znanstvenike među kojima je pet posto stranih državljana, te da ostvaruje više od polovice hrvatske znanosti u vodećim znanstvenim bazama.

Spremni smo za ovaj veliki projekt, kazao je Smith.

Ruđer zapošljava ukupno 956 ljudi od kojih u znanosti 738 njih. Među njima je više od 320 znanstvenika, 280 doktoranada i poslijedoktoranada, 130 tehničara i stručnih suradnika. Djelatnici Instituta vode 34 projekta koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova te 102 projekta koje financira Hrvatska zaklada za znanost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:04