NESREĆA KOD KARLOVCA

Na istom mjestu dogodila se nesreća i prije tri godine

Policija je utvrdila da vozač nije bio pijan
 Mario Pušić/Cropix

KARLOVAC - Ana, Marijana, Zlatko, Antonio i ostali njihovi prijatelji "sedmaši" velikogoričke OŠ Juraj Habdelić oko sedam sati zauzeli su sjedala u autobusu. Mahnuli su roditeljima koji su ih ispraćali na njihovom putu za hotel Bolero u Biogradu na Moru gdje su se do nedjelje trebali odmarati razgledavajući gradske znamenitosti te učiti u prirodi u NP Krka.

Cesta je bila mokra, kiša je sipila, no nitko nije trebao brinuti za sigurnost jer ih je po ravnoj i niti malo opasnoj dionici autoceste Zagreb-Karlovac vozio iskusni 61-godišnji vozač.

Djeca su razgovarala, slušala glazbu, kartala i zabavlja se sve do dvjestotinjak metara prije čvorišta Karlovac i sve do 7.50 sati. Njihovom vozaču tada je vjerojatno pozlilo. Policija će kasnije utvrditi da nije bio pijan, nije bolovao od težih bolesti i vozio je po ograničenjima.

No, iznenada je klonuo glavom na volan i autobus je započeo s nevjerojatnom stravičnom nekontroliranom vožnjom. Probio je zaštitnu ogradu koja dijeli kolničke trake, potom je prešao preko obje prometne, te zaustavne trake u pravcu Zagreba, da bi potom probio i drugu bankinu i sletio s trometarskog nadvožnjaka.

Vozač Citrona Riječkih registracijskih oznaka nekako je izbjegao sudar u traci prema Rijeci, dok vozač dostavnog vozila bijele boje samo čudom nije udario u vozilo. Dok je autobus lomio zaštitne ograde, koje su putem otkidale njegove dijelove, velikim se vozilom lomio dječji krik. Maleni i prestrašeni putnici vidjeli su "stričeka vozača koji je odjednom pao u nesvijest nakon čega ih je počelo nositi po cesti". Vidio je to i Zlatko, kao i svoju prijateljicu koju je udarac odbacio nekoliko metara.

Milan Silić, turistički pratitelj Euroturista potvrđuje da se vozač iznenada gotovo srušio. Vozač djeci nije trebao otvarati vrata, jer su otpala na nekoj od traka autoceste kod Karlovca. Mališani su počeli iskakati van razbijenih noseva s nagnječenjima na cijelom tijelu, bolovima u kralježnici i vratu. Ukupno 42 ozlijeđenih, od toga njih troje s težim ozljedama epilog su nesreće. Nitko, na sreću, nije u životnoj opasnosti.

- Nemojte me ništa pitati. Hvala dragom Bogu da nitko nije teže stradao, procijedio je šokirani vozač držeći se za bankinu i krvava čela gledajući prema jarku u kojem je završio njegov autobus. Odmah nakon nesreće javio se svojoj šefici u agenciju te je obavijestio što se dogodilo.

- Zadnje čega se on sjeća je da mu je pozlilo. Osvijestio se nakon što se nesreća dogodila i prava je sreća da se nije dogodila veća tragedija. Vozač koji je jutros vozio djecu na izlet u Biograd već duže vrijeme vozi za nas i nikada nije bilo nikakvih incidenata, niti se on žalio na zdravstvene tegobe - rekla nam je Mirjana Vincek iz agencije Euroturist čiji je autobus prevozio djecu.

Odmah po dojavi na mjesto događaja počele su dolaziti sve interventne službe, HMP, policija, vatrogasci, ne samo dežurno osoblje, već su tamo bili i svi njihovi načelnici, odnosno zapovjednici.

Dok je trajala evakuacija ozlijeđenih u karlovačku bolnicu, ali i neozlijeđene djece koja su smještana u prostorije PU karlovačke polako su počeli pristizati i njihovi roditelji iz pravca Zagreba. Vidno šokirani neki od njih parkirali su automobile na zaustavnoj traci pravca prema Rijeci te pretrčavali cestu ne bi li što prije doznali što se dogodilo.

- Vozača treba odmah u zatvor, što radi još ovdje - moglo se čuti od nekoliko uznemirenih roditelja koji u tim trenucima još nisu mogli znati što se događa. Načelnik PU karlovačke Josip Ćelić obećao im je da će dati sve od sebe da djeca budu zbrinuta. Čak su i neki policijski službenici roditelje prevozili do karlovačke bolnice. Policijski helikopter u nekoliko je navrata nadletio mjesto nesreće i zasigurno bio bi spreman da se pokazala potreba za hitnom intervencijom.

Iako je sve ličilo na kaos koji se može vidjeti samo na filmu, sve interventne službe doista su odreagirale vrlo brzo i kooperativno, isto kao i osoblje karlovačke bolnice koje je male pacijente obrađivalo i odmah otpremalo u bolničke sobe. Kada su roditelji shvatili da djeca nisu teško ozlijeđena laknulo im je.

- Ako mu je pozlilo, onda čovjek nije kriv, to se svakome može dogoditi - rekao je Leonov otac čekajući da mu liječnici pregledaju sina.

- Stvarno hvala Bogu što je ovako završilo, moglo je puno gore - pričaju majke i očevi trojice dječaka smještenih u jednoj od soba karlovačke bolnice.

Oko 11.30 sati male pacijente posjetila je premijerka Jadranka Kosor, gradonačelnici Karlovca i Velike Gorice, Damir Jelić i Dražen Barišić, direktor autoceste Rijeka-Zagreb Miro Škrgatić, nešto kasnije i kardinal Josip Bozanić, i drugi.

- Obišla sam djecu koju sam mogla obići i najbitnije je to da su ovdje odlično zbrinuti. Čula sam da će većina djece za dan, dva biti otpuštena. Meni je u ovom trenutku najvažnije znati da je sve učinjeno kako bi svakome od ove djece i odraslih iz njihove pratnje bila osigurana sva potrebna pomoć. Djecu se vidno prestrašena, što se vidi po izrazima njihovih lica, a to i sami govore, pa je njima i roditeljima osigurana i psihološka pomoć što je u ovakvim trenucima vrlo bitno. Također želim da istraga bude potpuna i da se rasvijetli svaki detalj ovoga šta se dogodilo jer bi upravo to moglo biti od preventivne pomoći prilikom budućih organiziranja izleta. Najviše u ovom trenutku suosjećam s roditeljima, jer mogu samo zamisliti kakav su šok doživjeli jutros kada im je javljeno za nesreću - rekla je premijerka Kosor.

Ana s vidljivim hematomima na licu te Marijana sa shantzovim ovratnikom rekle su joj da se osjećaju dobro, a njezine majke sretne su što je sve završilo ovako, a ne sa puno težim posljedicama. U drugoj sobi dočekala su je tri dječaka, jedan joj je požalio na bolove ramena, jednoga boli kralježnica, a treći ima nagnječenja po cijelom tijelu.

- I mene boli rame, pa znam kako ti je - pokušala je dječaka utješiti premijerka izražavajući podršku zabrinutim roditeljima.

Na istom mjestu dogodila se nesreća prije tri godine

Skoro na istom mjestu na autocesti Karlovac-Zagreb prije tri godine se dogodila teška autobusna prometna nesreća u kojoj su tri osobe smrtno stradale, a 15 ih je bilo ozlijeđeno. Autobusom na liniji Beograd-Split upravljao je Duško Olivari iz Kaštel Gomilice. Njemu i vozaču koji je danas djecu iz velikogoričke Osnovne škole prevozio u Biograd na moru na istom se mjestu nešto dogodilo, dok je Olivari zbog umora klonuo i izgubio nadzor nad volanom, što se dogodilo drugom vozaču tek će biti utvrđeno. Olivari zbog dekoncentracije nije smanjio brzinu na ulazu u zavoj koji vodi prema naplati Karlovac te je udario u zaštitnu ogradu i prevrnuo se. Vozač iz današnje prometne nesreće probio je bankinu sa svoje lijeve strane, prešao obje prometne trake suprotnog pravca te na kraju sletio u jarak. Prava je sreća što je tijekom te nekontrolirane vožnje autobus ostao na kotačima, jer bi u suprotnom posljedice bile mnogo tragičnije. - Važno je samo da nitko nije teže stradao, hvala Bogu - u teškom psihičkom stanju jedva je izustio vozač autobusa iz današnj nesreće. Njegov kolega koji je odgovoran za živote troje ljudi i 15 ozlijeđenih osoba zbog toga je na Općinskom sudu u Karlovcu osuđen na sedam godina zatvora. Nakon svega je i psihički obolio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:14