SVI NA PUTU

Na jedan dan vlast u državi bila je u Šeksovim rukama

Ivo Josipović je bio u Bosni i Hercegovini, Jadranka Kosor u Bugarskoj, a Luka Bebić u Japanu
 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks nakon jučerašnjeg dana sigurno više neće moći reći: Eh, što bih ja učinio da mi je imati vlast na samo jedan dan.

U Hrvatskoj jučer nije bilo ni predsjednika države Ive Josipovića, ni predsjednika Sabora Luke Bebića, ni premijerke Jadranke Kosor, zbog čega je protumačeno da je svu vlast u rukama imao Šeks, kao prvi potpredsjednik Sabora. No, za Šeksa je jučer bio jedan sasvim uobičajen dan, a i sam je novinarima izjavio kako se ne radi ni o čemu neuobičajenom te kako je od toga da je on vodeći čovjek u državi stvorena umjetna dilema.

Poluge i Ustav

- Sve poluge vlasti funkcioniraju na temelju Ustava. Predsjednicu Vlade zamjenjuje potpredsjednik Milinović, a ja zamjenjujem predsjednika Sabora. Nema nikakvih problema s funkcioniranjem države - izjavio je jučer Šeks između vođenja sjednice Sabora i upisivanja u knjigu žalosti u poljskom veleposlanstvu. Podsjetio je kako je sličnih situacija, tj. da su iz države bila odsutna sva tri predsjednika bilo i prije.

- Ljudi su to zaboravili. A nije riječ ni o čemu neuobičajenom - naglasio je Šeks koji je upozorio kako je u takvom slučaju jedino preporučljivo da dva od tri čovjeka države ne budu u istom zrakoplovu.

A Šeks je jučer većinu dana proveo u Saboru. Osim što je vodio sjednicu, uspio je otići na ručak sa stranačkim kolegom Andrijom Hebrangom te se više od dva sata zadržao na jednom sastanku u stranačkom Klubu. Usput je s kolegama iz HDZ-a nakratko razgovarao o nekim zakonskim prijedlozima koji su na dnevnom redu.

Po svojoj funkciji prvoga potpredsjednika Sabora, Šeks inače uvijek mijenja predsjednika Sabora kada je on odsutan.

Tko koga mijenja

Po Ustavu, pak, predsjednika države mijenja predsjednik Sabora ako ovaj na njega prenese takve ovlasti. No, budući da Josipović to nije učinio, jer su u svakom trenutku može vratiti u Hrvatsku, to znači da ni Šeks nema ovlasti predsjednika države iako mijenja Bebića. Osim toga, nema ni ovlasti predsjednika Vlade, jer kada nema premijera, mijenja ga prvi potpredsjednik Vlade, a to je u ovom slučaju Darko Milinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 03:33