KSENOFOBIJA U RH

Na meti bijelih rasista s Balkana: Mesića izjednačili s Osamom Bin Ladenom!

Stipe Mesic, the last president of the former Yugoslavia federation's presidency and former Croatian president listens to quetions during an interview in Zagreb on June 24, 2011. Yugoslavia's collapse was inevitable, the federation's last president Stipe Mesic told AFP in an interview ahead of the 20th independence anniversary of its two former republics Croatia and Slovenia. AFP PHOTO/STRAFP PHOTO/ STRINGER
 AFP

ZAGREB - U Hrvatskoj ne postoje organizacije koje bi predstavljale prijetnju bijelog rasizma, doznajemo iz Ravnateljstva policije .

- Vezu s drugim White Power pokretima u okruženju imaju samo lokalni naziskinheadsi, njih ukupno dvadesetak, od kojih većina živi u Zagrebu i koji zagovaraju supremaciju bijele rase te održavaju kontakte sa sličnim grupama u Njemačkoj. No, oni su organizirani na razini uličnog huliganstva, a ne i političkog terorizma - tvrde naši sugovornici u policiji.

Umno poremećen

Hrvatski templari , koje vodi Zagrepčanin Vinko Losec, nisu sljednici “križara” na koje se poziva masovni norveški ubojica Anders B. Breivik koji je u svom pohodu ubio 76 ljudi. Na svom internetskom portalu distancirali su se od zločinca i njegovih ideja: Hrvatski viteški red templara s iskrenom tugom suosjeća s obiteljima svih stradalih u suludom bombaškom i ubilačkom činu umno poremećenog i bolesnog čovjeka u Oslu.

Ne islamofobiji

Zanimljivo je da se u svom manifestu norveški psihopat ne poziva ni na jednu srodnu udrugu iz Hrvatske, nego na dvije desničarske parlamentarne stranke, HSP i HDSSB , u kojima vidi ksenofobni i rasistički potencijal. Breivik očito ne zna da se radi o strankama koje ne zagovaraju islamofobiju, nego savez s bosanskim muslimanima u tradiciji hrvatskog pravaštva i ustaštva.

Veze Hrvatske i islamskog svijeta problematiziraju se i na internetskim forumima europskog White Power pokreta gdje se, uglavnom zbog odnosa s islamom, prokazuje bivšega hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića .

Članci na ćirilici

Forumi pokreta White Power prenose neke hrvatske blogere koji zastupaju teze o “važnoj ulozi Stjepana Mesića u novoj islamskoj revoluciji” na tlu Balkana (BiH i Kosovu) te u širenju utjecaja al-Qa’ide u Europi.

Jedan od vodećih portala bijelih rasista Stormfront, čija je parola “White Pride Word Wide”, Stjepana Mesića dovodi u vezu s Osamom Bin Ladenom, prenoseći “ekskluzivna otkrića” blogera Domagoja Margetića .

Na portalu “za bijelce s jugoistoka Europe”, koji simbolizira neonacistički keltski križ, tekstovi o suradnji Mesića i Bin Ladena potkrijepljeni su fotografijama “dvojice terorista”, a članci o njima iznimno su pisani na ćirilici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:13