PRAVILA ZA CRKVE

NA MISAMA NEĆE BITI LIMITIRAN BROJ VJERNIKA Morat će se držati socijalna distanca, a posebna pravila uvode se za ispovijedi i milodare

 
ilustracija
 Nikša Stipaničev / Luka Gerlanc / CROPIX

Rad privatnog zdravstvenog sustava, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera, te rad uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s mušterijama, poput kozmetičara, frizera i pedikera, dio su druge faze popuštanja restrikcijskih mjera, koje stupaju na snagu u ponedjeljak.

Još ranije, već u subotu, ukida se zabrana držanja bogoslužja s narodom u bogomoljama.

Epidemiolozi u suradnji s resornim ministarstvima, u strogoj tajnosti, peglaju dokumente u kojima se nalaze preporuke i pravila ponašanja za “novu normalu”, koja će biti prihvaćena i objavljena na sjednici Vlade u četvrtak. Među kriterijima bi konačno, kako saznajemo, trebali biti i oni za škole, koje s radom za najmlađe učenike počinju 11. svibnja. Jučer je održan posljednji sastanak premijera Andreja Plenkovića i ministrice Blaženke Divjak s epidemiolozima, a konačne konture novih preporuka i uputa trebale bi biti poznate u srijedu, nakon sjednice užeg kabineta Vlade. Međutim, kako saznajemo, Plenković je ozbiljno naložio svim suradnicima da sve preporuke ostanu tajne sve dok ih on sam ne obznani.

Bez starijih

Kako neslužbeno doznajemo, kad se radi o crkvama i održavanju misa, pravila će biti slična onima koja su napisana i usuglašena s biskupima još sredinom ožujka, a koja nikada nisu stupila na snagu jer je došlo do potpune zabrane bilo kakvih okupljanja.

Jutarnji list doznaje da će se preporučiti da na mise ne dolaze imunokompromitirane i starije osobe. Dezinfekcija će se provoditi kao i u svim drugim zatvorenim prostorima. Nakon održavanja mise dezinficirat će se crkve. Također, do daljnjeg će biti uklonjena blagoslovljena voda, koja inače stoji na ulazu u crkve. Preporučit će se, doznajemo, da se od vjernika ne skuplja milostinja u novcu, već da ih se potakne da svoj prilog ostave nakon mise.

Milostinja se ne bi trebala prikupljati kako je to uobičajeno, a vjernici, ako to žele, mogu ostaviti doprinos u košarama na izlazu. Hostija se neće davati u usta, nego isključivo u ruku. Naravno, svećenici moraju voditi računa o higijeni ruku, a na bilo koji znak bolesti ne bi smjeli dolaziti na misu. Ispovijed bi se trebala održavati u prostorijama gdje se može održavati propisani razmak, ne preporučuju se male, zatvorene ispovjedaonice.

Kako doznajemo, neće biti propisanog broja vjernika, nego će se morati održavati socijalna distanca, što znači razmak od dva metra u svim smjerovima. Neke zemlje su detaljno označile mjesta na kojima se može sjediti, tako da se vjernici ne bi sami morali odmicati, a kada se popune označena mjesta, više nema ulaska. No, to je nešto što bi svaka crkva mogla napraviti za sebe.

Frizeri i pedikeri

Od uslužnih djelatnosti s radom startaju i frizeri, pedikeri te drugi koji imaju direktan kontakt s mušterijama. Prema neslužbenim informacijama, sve mušterije dobivat će jednokratne ogrtače. I, primjerice, frizer i mušterija trebali bi imati zaštitnu masku, a sav korišteni pribor morat će se dezinficirati. Morat će se i ograničiti broj ljudi u salonima, tako da će biti preporučeno da se mušterije naručuju s razmakom, kako bi se stigle provesti higijenske mjere. Novost je i da se više neće moći šišati bez pranja kose. Epidemiolozi su zaključili da je bolje da se kosa prije šišanja svima pere.

Najviše pitanja ovih se dana postavlja vezano uz otvaranje škola i vrtića. Hoće li učenici od prvog do četvrtog razreda dolaziti u škole ovisi isključivo o roditeljima. Kako doznajemo, broj djece po razredu nije propisan, nego je propisana obaveza držanja fizičke distance u učionici - oko učenika će morati biti osiguran radijus od dva metra. Ravnatelji će donositi odluke ovisno o veličini razreda. Također, djeca za vrijeme malog i velikog odmora ne bi smjela izlaziti u hodnik, nego boraviti u razredu ili izaći na otvoreno.

- HZJZ je dovršio draft preporuka za provedbu državne mature, kao i funkcioniranje škola i vrtića, te je on jučer ujutro predan Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Ono su zatražili rok od 24 sata kako bi predložene mjere razmotrile njihove stručne službe i provjerile jesu li one u skladu s pedagoškim standardom - objasnio je Capak.

Jasni kriteriji

Marko Košiček, glavni savjetnik ministrice obrazovanja, ranije je već kazao kako očekuje da će u preporukama epidemiologa stajati jasni kriteriji tko smije, a tko ne smije dolaziti u školu.

- Vjerojatno će se djetetu prethodno izmjeriti temperatura kod kuće ili, na primjer, u slučaju da pokazuje nekakve respiratorne simptome, ako kiše ili kašlje, neće dolaziti u školu. Također, tu su i ugrožene skupine, kao i oni koji zbog objektivnih okolnosti ne mogu dolaziti na nastavu u učionice - procjenjuje Košiček. Uz to, bit će propisane i higijenske mjere koje će škole morati ispoštovati. Košiček je najavio da će preporuke epidemiologa iskomunicirati s ravnateljima, a onoga trenutka kada budu sigurni da su ispunjeni svi preduvjeti za siguran povratak djece u školske klupe, donijet će takvu odluku “bilo to za 11. svibnja ili kasnije”.

Otvaranje: 2. svibnja

- nije propisan maksimalni broj vjernika s obzirom na kvadraturu crkve već samo obaveza držanja fizičke distance

- svećenici moraju mjeriti temperaturu uoči mise; ako je povišena, ne smiju slaviti misu s narodom: trebaju naći zamjenu ili otkazati misu

- treba ukloniti blagoslovljenu vodu iz crkve te na ulaz staviti dezinficijens

- neće biti davanja mira, a pričest će se dijeliti u ruke

- neće se skupljati milostinja

- na rešetke ispovjedaonice treba postaviti najlonsku foliju ili održavati ispovijedi u većim prostorima gdje svećenik i vjernik mogu držati razmak

- kad god je moguće, misa se treba održavati na otvorenome

- osobe s povišenom temperaturom, starije osobe, osobe s kroničnim bolestima te osobe u samoizolaciji moraju se suzdržati od dolaska

- potiču se i drugi vjernici da svete mise prate putem medija

Otvaranje: 4. svibnja

- na ulaze u lokale mora biti postavljen dezinficijens

- mušterije moraju međusobno držati distancu te o tome ovisi broj mušterija koje istodobno mogu boraviti u lokalu (udaljenost među frizerskim stolicama i sl.)

- jednokratni pribor morat će zamijeniti trajni kad god je to moguće: uvest će se jednokratni ogrtači kod frizera, jednokratne podloge, gaćice i papuče kod kozmetičara...

- nakon svake mušterije mora se dezinficirati pribor, stolica i drugo što je korišteno

- preporučuje se naručivanje, i to tako da između mušterija ostane vremena za dezinfekciju

- djelatnici obavezno moraju imati maske i rukavice

- nošenje maski preporučuje se i za mušterije

Otvaranje: 11. svibnja

- roditelji donose odluku o tome hoće li učenici dolaziti na nastavu

- nije propisan maksimalni broj učenika s obzirom na kvadraturu učionice već samo obaveza držanja fizičke distance

- preporučuje se da se djeca tijekom odmora zadržavaju u razredu ili izvode na otvoreno

- prehrana će morati biti organizirana u više termina kako bi se mogao održavati razmak

- online nastava odvijat će se i dalje do kraja školske godine

- na ulazima u školu, u učionicama te sanitarnim čvorovima bit će postavljeni dezinficijensi na visini dostupnoj djeci

- svakodnevno će se dezinficirati učionice i druge školske prostorije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. studeni 2023 18:44