ŽIDOVSKA OPĆINA

Na mjestu srušene u Praškoj: Počinje gradnja nove sinagoge u centru Zagreba

Projekt još nije realiziran zbog svađe Židovske općine i Bet Israela...

ZAGREB - Prilikom nedavnog posjeta zadarskim gimnazijalcima hrvatski predsjednik Ivo Josipović istaknuo je kako je došlo vrijeme da se zagrebačka sinagoga u Praškoj ulici, srušena u Drugom svjetskom ratu, obnovi kako bi bila spomenik onome što se dogodilo i upozorenje svima da se takvo zlo više ne smije ponoviti.

Te Josipovićeve riječi moguća su naznaka da će se u Praškoj 7 u Zagrebu napokon početi graditi sinagoga, a takvu mogućnost otkrio nam je i Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb.

Najveći plan

- Najveći plan koji smo si zacrtali u ovoj godini svakako je izgradnja sinagoge. Tamo će se graditi mala sinagoga u spomen na onu koja je već bila na tom mjestu. Što će se još graditi i kakav će projekt biti u završnici, još nije sasvim poznato, no ono u što sam siguran jest da se politika u cijeli taj slučaj neće uplesti - kaže Kraus. A prema Krausu, uplitanje politike u gradnju sinagoge zapravo je veliki sukob između čelnika dviju židovskih zajednica u Zagrebu.

Taj je sukob izbio u židovskoj zajednici 2005. godine, kada se Židovska općina u Zagrebu podijelila na Židovsku općinu i Bet Israel. Spor je nastao nakon što tadašnje vodstvo Općine nije produljilo ugovor s rabinom Kotelom Da Donom, pa se dio nezadovoljnika odcijepio od Židovske općine.

Tada su zapravo počeli i problemi oko gradnje sinagoge.

Projekt sinagoge još je 1986. predlagao Slavko Goldstein, tadašnji predsjednik Općine, a preduvjeti za taj projekt stvoreni su potkraj 1999., kad je hrvatska Vlada Židovskoj općini vratila zemljište u Praškoj 7.

Prema tadašnjem projektu, u Židovskom kulturnom centru bili bi smješteni sinagoga, muzej, galerija, knjižnica, restoran, administrativne i druge prostorije kojima bi se riješile potrebe internih i javnih programa i projekata ŽOZ-a, dječji vrtić te kongresno-sportski centar.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:43