ŠTO SE ZBIVA?

Na Mljetu iskrcani vojska i raketni sustav: Otočani zabrinuti, načelnik ništa ne zna

‘Doslovce sam prije jedan sat i ja čuo za dopremu vojne opreme na Mljet‘, ističe načelnik
 Morski.hr

S Mljeta stižu fotografije desantnog broda minopolagača Krka koji je u srijedu, kako tvrde otočani za Morski.hr, na taj otok dostavio poprilično vojne opreme i osoblja.

Na ovom otoku se nalazi radarska postaja, no kako Morski.hr doznaje od izvora bliskog Oružanim snagama RH, ljudstvo i oprema tamo inače stižu civilnim trajektom, a doista rijetko vojnim brodovima.

'Radi se o sustavu MOL ili mobilnom lanseru RBS15. To su projektili velikog dometa koji mogu biti na brodu, kao što jesu na 'kraljevima' (op.a. raketne topovnjače Dmitar Zvonimir i Petar Krešimir IV.), a može ih se montirati na kamione, kao i u ovom slučaju, poput vježbi koje je Hrvatska vojska već odrađivala', pojašnjava izvor.

'Prva linija obrane'

Kakav je hrvatski plan u bilo kakvom slučaju potrebne obrane južnog dijela naših granica, izvor odgovara:

'Radarske postaje su glavne u podjeli ciljeva u eventualnom raketnom napadu. Mljet je od vremena Jugoslavije bio tzv. 'prva linija obrane', dok primjerice Korčula i Pelješac ne spadaju u obranu već logistiku za prednju liniju. Vis je, recimo odstupnica. I to sve, naravno, uz uvjet da Italija, kao članica NATO saveza i naš vojni partner, odrađuje svoje. Dakle, u tom slučaju Italija drži svoju stranu, mi pojačavamo sredinu i istok, no Italija ima problem na zapadnoj obali. Preciznije, mi držimo Jadran, a Italija pojačava zapadni ulaz u Jadran.'

Dodao je da detalji spadaju u strateški dio obrane RH, pa ostatak nije za javnost, ističe za Morski.hr.

Doznaje i da je jug Jadrana, što se nadzora tiče, izuzetno dobro pokriven i često su radari hvatali albanske švercere koji su uredno dojavljivani MUP-u, no postoji problem o kojem MORH neće u javnost:

'Molunat, Mljet i Lastovo, naša su linija obrane, no ne vježba se dovoljno tamo da bi vojska mogla biti sigurna u to što radi i ovi lanseri o kojima pričate nikad nisu išli dalje od Rogoznice ili Žrnovnice. Prvo ispaljivanje je bilo s kamiona na Dugom otoku jer se RBS15 nije ispaljivao od ’95 kad je bila ona velika vježba', kaže sugovornik i na pitanje – zašto?, odgovara: 'Jednostavno, štedilo se na gorivu, a moraju pokriti i sjever i jug.'

Načelnik nije upućen

Načelnik Mljeta Đuro Market kazao je kako ništa ne zna o tome da je desantni brod na Mljetu iskrcao vojsku i raketni sustav velikog dometa, piše Dubrovački.hr.

'Doslovce sam prije jedan sat i ja čuo za dopremu vojne opreme na Mljet. Raspitao sam se kod mještana, potvrdili su mi da je još u srijedu doplovio poseban trajekt. S obzirom da na otoku postoji vojarna u Saplunari, očekujem da su oprema i ljudstvo tamo smješteni', komentirao je načelnik.

Na upit jesu li ga iz Ministarstva obrane obavijestili o neuobičajenom iskrcaju, Market kaže:

'Čujte, vojska ima neke teme koje drži u tajnosti, tako da nas nitko nije kontaktirao. Na Saplunari je inače raspoređeno nekoliko vojnika i radarska linija, tako da je to logično mjesto na dopremu opreme, a što je posrijedi ne znam', izjavio je.

Market ne želi spekulirati ima li ovaj razmještaj veze s aktualnom ukrajinskom krizom, kaže tek da stvar postaje zanimljiva i da Mljećani svakako očekuju odgovor o tome što je događa u njihovu susjedstvu.

Upit je poslan i Ministarstvu obrane, a o situaciji na Mljetu upitan je i predsjednik Zoran Milanović.

- Nema nikakvog razloga za zabrinutost. Vojska je prisutna na Mljetu. Sve je mirno... O ostalom će vas obavijestiti Ministarstvo, ako nisu na spavanju - rekao je Milanović.

Za što se koristi mobilni obalni lanser

Koristi se za lansiranje dalekometnih rekate RBS-15. RBS-15 (Robotsystem 15) je protubrodski projektil velikog dometa. Posljednja inačica Mk. 3 može pogađati i ciljeve na kopnu. Projektil je razvila švedska kompanija Saab Bofors Dynamics. Taj projektil ubraja se u klasu “ispali i zaboravi”, sa sea-skimming napadnom putanjom, s visoko-rezolutnim radarskim pretraživačem koji radi u Ku-frekventnom području za napad na površinske ciljeve i GPS sustavom za napad na kopnene ciljeve. Konstruiran je tako da bude otporan na elektronička ometanja.

Napad se može izvesti s više projektila iz različitih smjerova uz programiranje vremena dolaska, tako da svi stignu istodobno do cilja što protivnika stavlja pred gotovo nerješive probleme. Svaki RBS 15 Mk3 pakiran je u poseban kontejner koji služi i kao lanser i kao zaštita od utjecaja okoline za vrijeme čitavog životnog ciklusa.

Glavna značajka projektila inačice Mk. 3 je domet koji iznosi 200 kilometara, dok je duljina 4330 mm, promjer 500 mm, a masa u letu 630 kg. Dizajn projektila rezultirao je visokom efektivnom korisnosti, pouzdanosti, lakim i dugačkim intervalima održavanja, a životni vijek se procjenjuje na 30 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 06:43