INSTITUT ZA MORE

Na Mljetu izmjerena temperatura mora od čak 30 °C, znanstvenici zaprepašteni: ‘Ljudi, znate li vi što to znači?!‘

Temperatura je jedan od glavnih regulatora svih biokemijskih procesa u živim organizmima pa tako i životu u moru, rekao je Davor Lučić

prizor s otoka Mljeta

 Tomislav Kristo/Cropix

Nakon što je jučer na Mljetu izmjerena temperatura mora od čak 30 stupnjeva, slično je bilo i danas. U Dubrovniku i na Mljetu temperatura mora je dosegnula 29 stupnjeva, na Lastovu, Krku i u Splitu 28. Nezapamćene temperature zaprepastile su i znanstvenike, koji s nevjericom promatraju kako se brzo mijenja sastav stanovnika Jadranskog mora, prenosi HRT.

Znanstvenici ističu da se zbog globalnog zagrijavanja od 2016. pojavljuju neobične ribe i meduze koje iz toplih mora preko Sueskog kanala i Gibraltarskog prolaza dolaze u Sredozemno more te na kraju u Jadransko.

- Globalni napor je potreban za zaustavljanje rasta temperature i zraka i mora u svijetu. Ono što nam izgleda kao mala promjena, dio stupnja ili jedan stupanj to je jako velika promjena za zajednice u moru i zapanjeni smo količinom promjena, ističe prof.dr.sc. Marcelo Kovačić s Prirodoslovnog muzeja u Rijeci.

U priči o novim stanovnicima pozitivna je informacija to što Jadransko more i dalje pripada kategoriji najčišćih mora.

- Što se tiče europskih prosjeka mi smo kao cijela Hrvatska nekih 10% bolji od njihovih plaža od prosjeka u EU. Tako da zaista možemo biti zadovoljni, istaknula je prof.dr.sc. Darija Vukić Lušić s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Sve je vjerojatnije da budući naraštaji neće znati za srdele i papaline, nego za, nama egzotične, primjerke tropskih ribica, prenosi HRT.

Temperatura mora u Dubrovniku bila je 29 stupnjeva, samo dva stupnja je niža od temperature zraka, izvijestila je u središnjem Dnevniku Ivana Brailo Drnas.

- Temperatura je jedan od glavnih regulatora svih biokemijskih procesa u živim organizmima pa tako i životu u moru. Trend u svakom slučaju nije dobar. Nezabilježeni podatak do sada. Ako se ovako nastavi i ta temperatura prodre u dublje slojeve, svakako može uzrokovati stvarno velike posljedice na živi svijet, poglavito na organizme koji žive na morskom dnu. Oni su jako osjetljivi, ako dođe povišena temperatura u njihovo stanište to je njima smrt, rekao je Davor Lučić s Instituta za more i priobalje, sa Sveučilišta u Dubrovniku.

Komentirao je dolazak novih vrsta u Jadran zbog zagrijavanja mora.

- To je opasno jer su svi ti organizmi uljezi. Sredozemno je pitomo, mirno more, bez opasnih organizama, ali od proboja Sueskog kanala i zbog klimatskih uvjeta kakvi su danas, tropske i suptropske vrste dolaze. Dolaze u ambijent koji je njihov domaći ambijent. To je takav trend zadnjih 30 godina. Pogotovo istočno Sredozemlje, odakle odlaze i u Jadransko more. Ima riba, planktonskih vrsta koje su se udomaćile, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. veljača 2024 12:03