POJAVIO SE GRB

Na mrežama procurio zanimljiv video: Pogledajte kako Francuzi pripremaju Rafale za isporuku Hrvatskoj

U ovom trenutku u Francuskoj je u tijeku obuka pilota i tehničara
 TikTok/martinovic_tony

U francuskoj vojnoj bazi, gdje stručnjaci pripremaju borbene avione Rafale F3-R za primopredaju Hrvatskoj, započelo je stavljanje hrvatskih oznaka na letjelice. Na društvenim mrežama ovog vikenda objavljene su snimke i fotografije jednog od Rafalea s hrvatskim grbom na repu aviona i oznakom borbene postrojbe na njegovu trupu. Za sada nema informacija na koliko su od 12 kupljenih aviona stavljene hrvatske oznake.

Prema najavama ministra obrane Marija Banožića prvi avioni Rafale u Hrvatsku bi trebali stići u proljeće sljedeće godine, dok bi oni posljednji trebali bi isporučeni početkom 2025. godine. U ovom trenutku u Francuskoj je u tijeku obuka pilota i tehničara, a piloti su već obavili prve samostalne letove.

Prema riječima ministra Banožića u vojnoj bazi Pleso, gdje će avioni biti smješteni, u tijeku je izgradnja potrebne infrastrukture za prihvat aviona koja bi trebala biti završena početkom iduće godine. U tijeku je izgradnja zgrade simulatora i eskadrile, hangara za održavanje, zgrade za održavanje motora i skladišta pričuvnih dijelova te hangara za smještaj aviona.

S dolaskom prvih aviona u proljeće sljedeće godine, u bazi Pleso trebao bi biti instaliran i protuzračni sustav kratkog dometa Mistral koji je Hrvatska također kupila od Francuske. Sustav bi se za početak trebao koristiti za obranu baze od eventualnih napada s malih visina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:39