DETALJI BURNE VEČERI

Na noćnoj sjednici vrha SDP-a frcale iskre, padale optužbe: ‘Što se sad naslađuješ?‘

Nadam se da neće doći do toga da Klub zastupnika spadne na 15 članova i tu ću stati - poručio je Grbin
Peđa Grbin
 Tomislav Kristo/Cropix

Drama u SDP-u se nastavlja, a konačnu odluku bi kroz deset dana trebao donijeti Glavni odbor SDP-a. No, sada se Glavni odbor neće baviti sudbinom četvero zastupnika koji su izbačeni iz SDP-a, ali ih većina želi zadržati u saborskom Klubu, nego s s njih 18.

- Očito je da nemam većinu u Klubu, i da Predsjedništvo nema većinu za svoje odluke i zato moramo ići na Glavni odbor. Imamo Klub zastupnika koji ne provodi odluke tijela stranke koja su izabrana na izborima po principu jedan član, jedan glas. Imamo kolegice i kolege koji čuvaju svoje pozicije i nisu se pretrgli da čuvaju interese stranke. Stranka je dovedena u pat-poziciju i to želimo riješiti u skladu s procedurom. Ne diktatorski, ne da presiječemo, iako bi to možda bilo bolje, nego ćemo probati razgovarati još jednom. Imamo 10 dana vremena, ako uspijemo riješiti razgovorom bit ću najsretniji čovjek na svijetu, ako ne, riješit ćemo odlukama - poručio je šef SDP-a Peđa Grbin nakon sastanka Predsjedništva stranke.

U utorak se najprije sastao Klub zastupnika na koji je Grbin po zahtjevu 18 zastupnika stavio na dnevni red pitanje treba li četvorku izbačenu iz stranke (Rajka Ostojića, Nikšu Vukasa, Zvanu Brumnića i Marinu Opačak Bilić) izbaciti i iz Kluba. Nitko nije glasao za tu odluku, što su Grbinovi oponenti proglasili velikom pobjedom.

Različito o istome

- Kako sam i najavio prije nego je počela sjednica, u SDP-u je pobijedio razum. O samome zahtjevu koji sam i ja potpisao, a predsjednik ga je stavio na glasanje i ni jedan zastupnik nije glasao za to da se četvorici naših kolega uskrati članstvo - kazao je Matko Kuzmanić koji se u ime ove grupe obratio medijima.

No, Grbin je nakon toga objasnio da za izbacivanje nisu glasali oni koji su i tražili da se ta točka stavi na dnevni red, a drugi nisu glasali zato jer smatraju da spomenuta četvorka nisu članovi Kluba, pa da ni nemaju o čemu glasati. Prijedlog da cijelu situaciju razriješi Glavni odbor, Klub zastupnika nije prihvatio.

Grbin je o tome izvijestio Predsjedništvo koje se sastalo odmah nakon Kluba i raspravljalo gotovo do 22 sata. Članovi Predsjedništva SDP-a s kojima smo razgovarali kažu da nije bilo nesloge, nego puno rasprave o tome što je najpametnije učiniti. Na kraju je s 14 glasova za, 2 protiv i jednim suzdržanim odlučeno da će oformiti radno tijelo koje će za Glavni odbor pripremiti zaključak kojim će tražiti potporu za svoje odluke.

Prepirka

Kako doznajemo, svađa je izbila između Romane Jerković s jedne, te Sabine Glasovac i Miše Krstičevića s druge strane. Navodno je Jerković rekla da se Grbin sada osvećuje, te da je u mandatu prošlog predsjednika SDP-a Davora Bernardića on sve ovo radio njemu.

Glasovac je na to reagirala i podsjetila na izbacivanje Miranda Mrsića. Tadašnje Predsjedništvo je, rekla je, izglasalo da ga se izbaci iz stranke, a Klub to nije osporavao. Između Jerković i Krstičevića je pak posebno zaiskrilo kada joj je, doznajemo, on rekao da mu se čini kao da se i ona pomalo naslađuje s ovom situacijom u SDP-u, a ne samo HDZ.

Kažu da je čak Grbin smirivao strasti i tražio da se rasprava ne vodi tako da se vraća u prošlost.

Glavni odbor u kojemu je Grbin svaki put do sada imao većinu i dobivao podršku sastat će se za desetak dana, a iz njegove izjave proizlazi da će do tada pokušati smiriti strasti i naći neki kompromis kako ipak ne bi morao iz stranke izbaciti 18 zastupnika.

Nisam diktator

- Želim još jednom razgovarati s kolegama i da pokušamo naći kompromis. Nadam se da će to prestati kompromisom, iako mi je sve teže u to vjerovati, ali ako ne može, onda su sve opcije na stolu. Nadam se da neće doći do toga da Klub zastupnika spadne na 15 članova i tu ću stati - poručio je Grbin.

- Ja nisam diktator, nemam ovlast sam donijeti određene odluke, da imam to bih već učinio, imamo demokratsku strukturu i tijela koja su za to nadležna - završio je predsjednik SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:10