ODRŽAN OKRUGLI STOL

NA OBILJEŽAVANJU EUROPSKOG DANA ODVJETNIKA UPOZORENO: 'Odvjetnici su sve češće izloženi verbalnom ili fizičkom nasilju'

 
Sandra Marković
 Bruno Konjević / CROPIX

- Hrvatska odvjetnička komora (HOK) konstantno upozorava da su odvjetnici u obavljanju odvjetničke službe sve češće izloženi verbalnom ili fizičkom nasilju. Podaci ukazuju da je zadnjih godina u obavljanju odvjetničke službe osam odvjetnika ubijeno, dok je petnaest fizički napadnuto i teže ozlijeđeno - prenosi se u priopćenju HOK-a dio izlaganja Sandre Marković na obilježavanju V Europskog dana odvjetnika.

Tim povodom u prostorijama HOK-a održan je okrugli stol na temu "Zašto su odvjetnici bitni: zaštita branitelja vladavine prava". Temu je odredila krovna organizacija odvjetničkih komora Europe - CCBE.

- Ovim se želi ukazati na zabrinjavajući porast kaznenih djela počinjenih protiv odvjetnika te podržati inicijativu Vijeća Europe za donošenjem Europske konvencije o odvjetničkoj profesiji kao učinkovitijeg pravnog instrumenta kojim bi se odvjetnicima zajamčila viša razina zaštite te omogućilo nesmetano obavljanje profesije - ističu se u priopćenju HOK-a riječi odvjetnice Laure Valković, predsjednice Odvjetničke akademije Hrvatske odvjetničke komore.

Zagreb, 241018.
U Hrvatskoj odvjetnickoj komori odrzan je okrugli stol u povodu V. europskog dana odvjetnika.
na fotografiji: Juro Martinovic, drzavni tajnik u ministarstvu parvosudja, Laura Vlahovic i Sandra Markovic.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX

Predsjednik HOK-a Josip Šurjak je naglasio da se ove godine slavi 150 godina nezavisnog odvjetništva, kazao kako je odvjentištvo napredovalo, ali da se ipak nije učinilo puno u pogledu zaštite odvjetnika.

- Zadatak svih nas i društva u cjelini je pojačati vladavinu prava radi uspostave pravne države, a što bez zaštite odvjetnika u obavljanju njihove profesije nije moguće - naglasio je predsjednik HOK-a.

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa Juro Martinović je izrazio zadovoljstvo što su europski odvjetnici inicirali usvajanje Konvencije koju treba donijeti Parlamentarna skupština Vijeća Europe, a pridonijela bi kvalitetnijoj zaštiti odvjetnika i odvjetničke profesije. Odbor ministara Vijeća Europe o njoj bi trebao odlučivati početkom iduće godine.

- Imajući u vidu složene mehanizme donošenja odluka u okviru Vijeća Europe, za sada vam mogu samo reći da čelni ljudi Ministarstva pravosuđa s odobrenjem gledaju tu inicijativu - kazao je državni tajnik Martinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 18:56