NAKON BURNE RASPRAVE

NA ODBORU ZA RATNE VETERANE NEMA ODLUKE O IZBORU RAVNATELJICE NP KRKA 'Nemamo kvoruma za zaključak'

Josip Đakić
 Damjan Tadic / CROPIX

Zbog kvoruma, kojeg je izgubio na samom kraju sjednice, saborski Odbor za ratne veterane nije u četvrtak donio nikakve zaključke o provedbi natječaja i izboru ravnateljice Nacionalnog parka Krka te eventualnoj povredi Zakona o pravima hrvatskih branitelja.

"Nemamo kvoruma za zaključak", konstatirao je predsjednik Odbora Josip Đakić nakon opsežne i na trenutke burne rasprave o temi koja se na Odboru našla zbog pritužbi jedne od kandidatkinja za ravnateljicu, hrvatske braniteljice Ljiljane Zmijanović, Upravnom sudu da su joj grubo narušena prava koja proizilaze iz statusa nezaposlenog branitelja.

Upravni sud uvažio je njezinu žalbu i poništio rješenje o izboru Nelle Slavice za ravnateljicu NP Krka, nakon čega je ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, Slavicu ponovno imenovao za ravnateljicu.

Zmijanović dobila manje bodova od nekoliko kandidata

Ministar je na Odboru iznio kronologiju tog imenovanja i ustrajao da je odluka koju je donio ispravna. Zmijanović se u tužbi, ali i medijima opetovano poziva na prava iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja što u konkretnom slučaju nije utemeljeno, rekao je. Zmijanović je, naveo je, temeljem provedenog natječaja, vrednovanja koncepcije rada, ali i dojma razgovora s kandidatima, njihova radnog iskustva, ostvarila "značajno manji broj bodova od nekoliko kandidata".

Osim toga, od 2009. nemate iskustva na rukovodećim radnim mjestima i imate samo 10 mjeseci radnog iskustva, rekao je ministar Zmijanović koja je bila na sjednici odbacujući da se poziva samo na Zakon o braniteljima.

U presudi Upravnog suda jasno se navodi da su prekršeni zakoni o zaštiti prirode i o općem upravnom postupku, odgovorila mu je Zmijanović, pitajući se kako je moguće da je kod izbora ravnateljice vrednovana Slavičina koncepcija u kojoj je "od 17 stranica prepisano njih 16".

Smeta ju i što ispada da se u natječaju najviše vrednovao intervju, koji je stvar osobnog dojma.

Nella dobila bodove na stranačku pripadnost

Miro Bulj (Most) ministra optužuje da se "doslovno ruga s pravima branitelja", tvrdi da Slavica nema bolje reference od Zmijanović, da je "dva tri boda više" mogla dobiti jer je bila članica i HDZ-a i HNS-a.

Ministre, Vi ne poštujete sudsku presudu, zloupotrebljavate diskerecijsko pravo, prozvao je Ćorića i predložio da Odbor donese zaključak da se mora postupiti po presudi Upravnog suda u Splitu. Đakić mu je odgovorio da je u tijeku novi postupak pred Upravnim sudom, pa treba pričekati njegov kraj.

Ćorić je odbacio te optužbe te ustvrdio da u izboru hrvatski branitelji nisu dovedeni u nepovoljan položaj i da kod izbora za ravnateljicu NP Krka stranačka pripadnost nije bila temelj.

I dok Željko Glasnović (NRH) i vanjski član Odbora Željko Poljak podržavaju Zmijanović, Zdravko Ronko (NZ) kaže da je u pravu ministar, a problem, odnosno "kratki spoj" vidi u nedovoljno jasnom institutu intervjua temeljem čega se može ostvariti prednost.

Da je taj institut nedorečen, suglasili su se još neki članovi Odbora predlažući da resorno ministarstvo poradi na tome i ograniči broj bodova koji se temeljem intervjua mogu dobiti na natječajima za posao.

No, kako je Odbor ostao bez kvoruma, o tome se nije glasovalao.

Đakić je pak obećao da će Odbor, neovisno o tome kakva će biti presuda suda na novu tužbu koju je Zmijanović podnijela, o njoj raspravljati .

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je pak da je njegovo Ministarstvo u srpnju dostavilo Ministarstvu zaštite okoliša mišljenje glede postupanja vezano za prednost pri zapošljavanju. Vrlo jasno smo usmjerili na postupanje u skladu sa zakonom, odnosno uputili da se za nadležno mišljenje obrate Državnom inspektoratu koji provodi inspekcijski nadzor nad provedbom konkretnog natječaja, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:16