EKOLOŠKA KATASTROFA

Na omiljenoj dalmatinskoj plaži izviru fekalije, širi se opaka zaraza! Evo odakle stiže otrov, gazda je veliki moćnik

‘Upravo sam uzeo uzorke mora kako bismo ispitali je li zbog situacije koja je nastala more onečišćeno fekalijama i postoji li eventualna opasnost za kupače‘

Tamo gdje se izlijevaju, fekalije sunčaju se kupači (desno)

 Luka Gerlanc/cropix; Mišel Kalajžić/zadarski/

Na gradskom kupalištu Kolovare u Zadru već se danima izlijevaju fekalije u neposrednoj blizini kupača, piše Slobodna Dalmacija.

Izvor izlijevanja je šaht ispred zgrade bivšeg županijskog Zavoda za javno zdravstvo, s južne strane. Snimili smo kako iz šahta "vrije" kanalizacija, koja je stvorila i "jezerce Fonjica", koje se širi prema kupačima udaljenim "od izvora" svega nekoliko metara.

Uokolo se širi nepodnošljiv smrad i čitav je taj prizor, jednostavno rečeno, užasan. Još gore od lošeg dojma na glavnom gradskom javnom kupalištu jest činjenica da se među kupačima može proširiti crijevna zaraza i ine bolesti, jer se radi o fekalijama koje doslovno natapaju prostor plaže na kojoj borave ljudi i mala djeca.

Zavod za javno zdravstvo odmah je uzeo uzorke mora na mjestu incidenta.

– Upravo sam uzeo uzorke mora kako bismo ispitali je li zbog situacije koja je nastala more onečišćeno fekalijama i postoji li eventualna opasnost za kupače. Nakon što provedemo testiranje dva su indikatora koja ukazuju na onečišćenje mora fekalijama. Mikrobiološki pokazatelji koji se prate su crijevni enterokoki i Escherichia coli.

image

Tamo gdje se izlijevaju, fekalije sunčaju se kupači

Mišel Kalajžić/Zadarski

Za utvrđivanje Escherichije coli potrebna su 24 sata, a za crijevne enterokoke 48 sati. Ako prvi rezultati pokažu takvo onečišćenje, odmah će se na tome mjestu postaviti upozorenje o zabrani kupanja – rekao je dipl. inž. Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo.

Nakon provjere incidenta na terenu, naveo je kako smatra da je izvor izlijevanja šaht odmah iza bivše zgrade Zavoda, a ne onaj između bazena Kolovare i spomenutog objekta, gdje se nalazi glavna crpka za vodu za kafić na bazenu i ex-Zavod.

– Koliko sam mogao vidjeti na mjestu incidenta, nije riječ o fekalnim vodama koje se izlijevaju iz glavnog šahta gdje je pumpa, već iz onog drugog uz zadnji dio zgrade. Najvjerojatnije je riječ o tome da se nakon obilnih kiša ovih dana podrum zgrade u kojoj se nalazio Zavod napunio morem, zbog čega je došlo do opterećenja sustava

I prije smo s tim znali imati problema, a nakon što je zgrada prodana prije tri godine, u nju nitko nije ulazio, pa je moguće da je problem unutar zgrade. To najprije treba provjeriti. Mi smo more upravo na toj točki ispitali 2. kolovoza i utvrđena je izvrsna kakvoća – rekao je Pucar.

image

Benito Pucar voditelj je službe za zdravstvenu ekologiju zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo

Luka Gerlanc/Cropix

Pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertino Dujela, koji je na kraćem godišnjem odmoru, izvijestio nas je kako je poduzeo hitne mjere zbog izlijevanja fekalija na kupalištu Kolovare.

Dujela je preko Županije zadarske, osnivača ustanove za javno zdravstvo koji je prodao zgradu, uspio doći do ključa kako bi djelatnici "Odvodnje" ušli u zgradu i opet osposobili, odnosno pokrenuli sustav.

– Upravljački ormar nalazi se u bivšoj zgradi Zavoda, koja je zaključana i "Odvodnja" nema pristup u nju. Radi se o internom sustavu odvodnje. Do sada se nitko nije obratio "Odvodnji" sa zahtjevom za intervenciju – odgovorio je na naš prethodni upit Grgo Peronja, direktor komunalne tvrtke.

Zahtjev je, međutim, nakon toga uputio Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, koji je iz ureda u Županiji uspio nabaviti ključ kako bi se moglo ući u blokiranu zgradu.

– Problem je evidentno tu i moramo ga hitno riješiti. Na najbolji i najjednostavniji način.

Situacija oko te bivše zgrade Zavoda zbilja je dosta komplicirana, ali ne možemo zbog toga pustiti da se otpadne vode izlijevaju na kupalište – kratko je rekao Dujela, koji čitavom operacijom upravlja preko svoga zamjenika Hrvoja Šarića jer se ne nalazi u Zadru.

Zašto zgrada uz more, popularno zvana Poliklinika, već više od dvije godine stoji zaključana? Kakva joj je namjena, što će biti s njom? Trenutačno se iz nje izlijevaju fekalne vode u okoliš javnog kupališta Kolovare, a prije dvije godine je prodana iz trećeg pokušaja kao odlična lokacija.

image

Zgrada stare Poliklinike prodana je za 22 milijuna kuna tvrtki ‘Eko Zadar Dva‘

Jure Mišković/Cropix

Županijska institucija zaključila je početkom 2021. prodaju svojih dotadašnjih prostora nakon što je zaprimila ponudu koja je čak za više od pet milijuna kuna premašila procjenu vrijednosti nekretnine. Izdašnu ponudu u iznosu od 22,33 milijuna kuna, odnosno gotovo 3 milijuna eura dala je tvrtka "Eko Zadar Dva".

Vlasnik i direktor te kompanije je Iljko Ćurić, zet Ante Ćurkovića, bivšeg direktora HEP-ova Sektora za strategiju, investicije i korporativni razvoj i člana Nadzornog odbora "Dalekovoda", a u široj javnosti je poznat kao “hrvatski kralj vjetra”. Ćurković je na svoje, te na imena sina Tomislava, supruge Jelene, kćeri Ane, zeta Iljka Ćurića i Vladimira Matjačića, bio povezan s tvrtkama koje su u vlasništvu imale vjetroelektrane i energetske projekte vrijedne najmanje 100 milijuna eura

Vjerovalo se da će zgrada Zavoda na atraktivnoj lokaciji uz kupalište Kolovare biti prenamijenjena u hotel. Objekt se nalazi u prvom redu do mora, ali plaža ispred nje dio je pomorskog dobra javno dostupna svima.

U međuvremenu je Grad proveo prvu fazu uređenja kupališta, vrijednu 2,2 milijuna kuna, zajednički financirano novcem Grada i Ministarstva turizma kroz projekt "Jačanje javne turističke infrastrukture i konkurentnosti Grada Zadra i Zadarske županije". Obuhvatio je sanaciju i uređenje obalnog zida, popločanje kupališta i sunčališta, te postavljanje javne rasvjete uz popularnu plažu.

Kako vidimo ovih dana, šteta što sanacija nije obuhvatila i sustav otpadnih voda. Jer zgrada bivše Poliklinike i dalje stoji zaključana, vlasnika – nema na vidiku.

image

Snimili smo kako je kanalizacija iz šahta stvorila i malo ‘jezerce Fonjica‘

Mišel Kalajžić/Zadarski
image

Izlijevanje fekalija na kupalištu Kolovare

Mišel Kalajžić/Zadarski
image

Izlijevanje fekalija na kupalištu Kolovare

Mišel Kalajžić/Zadarski
image

Izlijevanje fekalija na kupalištu Kolovare

Mišel Kalajžić/Zadarski
image

Izlijevanje fekalija na kupalištu Kolovare

Mišel Kalajžić/Zadarski
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:55