OD IZVORA DO MORA

Na otoku Istu očišćene su plaže od ambalažnog otpada koje je more nanijelo na obalu

Plaža na Istu ostala je čista nakon nedjeljne akcije, a bilo bi dobro da bude poticaj kako bi se slične akcije organizirale i ubuduće

Od izvora do mora na Istu

 Jure Miskovic/CROPIX

Grad Zadar je, kao jedan od 28 hrvatskih gradova koji sudjeluju u ovogodišnjem projektu Od izvora do mora u organizaciji Coca-Cole, Konzuma, Jutarnjeg lista i Udruge gradova, 28. svibnja organizirao akciju na otoku Istu u zadarskom arhipelagu.

Akcija je krenula već u 8 sati brodom Grada Zadra. Na Ist se stiglo oko 9 sati gdje su sudionike dočekali predstavnici Mjesnog odbora Ist i volonteri. Nakon akcije čišćenja plaža od ambalažnog otpada, uslijedio je povratak u Zadar gdje su brod dočekali djelatnici Čistoće koji su preuzeli otpad i odvezli ga na vaganje, razvrstavanje i potom na reciklažu što je zapravo i najvažniji cilj akcije.

image

Od izvora do mora na Istu

Jure Miskovic/CROPIX
image

Od izvora do mora na Istu

Jure Miskovic/CROPIX

- Bilo je dosta ambalažnog otpada, za čitav jedan manji pun kamiončić. Dovezli smo otpad brodom, preuzela ga je Čistoća koja će ga sutra izvagati. Čistili smo plaže na Istu, pomogli su mještani i članovi tamošnjeg ribolovnog društva. Čistili smo obalni dio i ono što se moglo primijetiti, radilo se o otpadu koje je more nanijelo na obalu - rekla nam je Ana Bajlo, voditeljica odsjeka za energetsku učinkovitost u Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra.

Uglavnom se radilo o plastici, dijelovima plastične ambalaže, bocama, raznim plastičnim dijelovima i ostacima najlonskih vrećica kojih u moru ima zbilja jako puno i kad to vidite, zamislite se i zabrinete.

Plaža na Istu ostala je čista nakon nedjeljne akcije, a bilo bi dobro da bude poticaj kako bi se slične akcije organizirale i ubuduće te kako bi se što više smanjio ambalažni otpad koji završava u moru, posebno plastika.

image

Od izvora do mora na Istu

Jure Miskovic/CROPIX
image

Od izvora do mora na Istu

Jure Miskovic/CROPIX

Uskoro će se doznati i kako je Zadar prošao u usporedbi s ostalim velikim gradovima, što ovisi ne samo o količini otpada, već i o broju volontera.

Projekt Od izvora do mora Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula 2018., a cilj mu je promicati brigu o okolišu i podizati svijest o važnosti primjerenog odlaganja ambalažnog otpada, naročito u područjima uz rijeke, jezera i obalu mora. Prije dvije godine kao partner pridružio se i Jutarnji list, a od 2022. godine i Konzum. U posljednje dvije godine u 24 akcije diljem Hrvatske iz prirode je uklonjeno gotovo 40 tona ambalažnog otpada, a akcijama čišćenja odazvalo se oko 1400 volontera. Od ove godine projekt dobiva novi format te je uz akcije čišćenja naglasak na sadnji drveća u urbanim sredinama, s ciljem smanjenja emisije ugljičnog dioksida i snižavanja temperature zraka u urbanim sredinama.

U kategoriji velikih gradova Zadar je u konkurenciji sa sljedećim gradovima - Bjelovar, Rijeka, Osijek, Split, Varaždin i Velika Gorica. Organizatori su osigurali fond nagrada u ukupnom iznosu do 42.000 eura namijenjen za kupnju sadnica stabala. Iznos će, ovisno o vrsti sadnica i potrebama gradova, biti raspoređen među tri pobjednička grada.

image

Od izvora do mora na Istu

Jure Miskovic/CROPIX
image

Od izvora do mora na Istu

Jure Miskovic/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 22:45