POTVRĐENA ZARAZA

Na ovoj podravskoj farmi pojavila se visoko patogena ptičja gripa: Moraju ubiti čak 60.000 purana

Pretpostavka je da je riječ o visoko patogenoj influenci ptica koje je do početka godine pronađena i u drugim europskim zemljama
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Na farmi tovnih purana na području Koprivničko-križevačke županije u srijedu je utvrđena influenca ptica (podtipa H5N8), priopćilo je u četvrtak Ministarstvo poljoprivrede. Kako doznajemo, ptičja gripa pojavila se na farmi purana Delovi u Novigradu Podravskom, koja je u vlasništvu Vindona i varaždinske Vindije. Farma ima kapacitet tova 54.000 purana u sedam međusobno izoliranih objekata. Godišnja proizvodnja je oko 100.000 purana. Od toga će morati uništiti 60.000 purana.

"U tijeku su daljnje laboratorijske pretrage koje će utvrditi kojoj skupini patogenosti pripada virus (visoko ili nisko patogeni virus). Nađeni virus pripada podtipu H5N8 za koji dosad nije utvrđeno da izaziva zarazu u ljudi, odnosno da ima zoonotski potencijal. Odmah pri postavljanju sumnje poduzete su sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa na druge farme i kontakti za zaraženom farmom. Farmu je veterinarska inspekcija Državnog inspektorata stavila pod nadzor i trenutačno se provode radnje u svrhu utvrđivanja činjenica važnih za određivanje daljnjih mjera na samoj farmi, ali i na farmama diljem naše zemlje", navodi se u priopćenju.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Pretpostavka je da je riječ o visoko patogenoj influenci ptica koje je od početka godine pronađena u Bugarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Ukrajini, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj, Švedskoj i Francuskoj. Tijekom 2020. godine visoko patogena influenca ptica potvrđena je u divljih ptica u sedam država članica: u Poljskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Irskoj, Danskoj, Belgiji i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U Njemačkoj je u divljih ptica identificiran podtip H5N5, a u Nizozemskoj podtip H5N1. U Hrvatskoj je na snazi Naredba o mjerama za sprečavanje pojave i širenja influence ptica na području Hrvatske kojom su određene minimalne biosigurnosne mjere koje su posjednici peradi dužni redovito provoditi, ponajprije onemogućavanje kontakta domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama, koje su najčešći rezervoari virusa.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:34