RASPRAVA U NOVINARSKOM DOMU

NA PANELU O STANJU U PRAVOSUĐU SUDIONIKE NAJVIŠE ZAINTRIGIRAO RAD DSV-a 'Razgovore s kandidatima za suce trebalo bi snimati radi transparentnosti'

Ilustracija: Sudnica Županijskog suda na zagrebačkom Zrinjevcu
 Damjan Tadic / CROPIX

Prvi u nizu panela Mosta nezavisnih lista održan je u utorak u Hrvatskom novinarskom društvu na temu reforme pravosuđa, pod naslovom „Organizacija pravosuđa - izazovi i potencijali u borbi protiv korupcije“. Predsjednik Mosta Božo Petrov istaknuo je usmjerenost Mosta na borbu za pravednu Hrvatsku jer je pravosuđe jedna od najvažnijih tema, koja je građanima izuzetno važna i zbog koje će htjeti ostati tu, u svojoj zemlji.

„Cilj Mosta su transparentno sudstvo i konkretne reforme, a ne samo kozmetički zahvati, kako se do sada prakticiralo“, istaknuo je Petrov.

U saborsku proceduru Most je pustio dva zakona, Zakon o sudovima i Zakon o Državnom sudbenom vijeću, na koje su se referirali sudionici panela: profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Alan Uzelac, novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić, dugogodišnji borac protiv korupcije Zorislav Antun Petrović, te moderatorica panela Maja Grubišin, bivša državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa koja je radila na reformi pravosuđa.

Najviše je sudionike panela zaintrigirao rad DSV-a, tijela koje izabire suce, te kontrolira njihov rad. U Zakonu o DSV-u Most je predložio sigurnosnu provjeru sudaca, obavezno podastiranje imovinskih kartica, te audio i video snimanje razgovora kandidata za suce s članovima DSV-a, koje bi bilo dostupno javnosti.

Novinarka Lukić, koji prati rad pravosuđa, istaknula je kako je danas prilično kompliciran postupak dobivanja na uvid imovinske kartice pojedinog suca, jer DSV o tome odlučuje na svojoj sjednici, a transparentnosti bi svakako doprinijelo da su kartice dostupne u svakom trenutku.

„Kroz imovinske kartice možemo dobiti zanimljive informacije koje novinarima služe za istraživanje ili daljnje propitkivanje određenih tema i područja. Danas po tjedan dana čekamo tu informaciju“, rekla je Lukić.

S njom se složio i Petrović koji se od 2002. bavi transparentnošću pravosuđa, za koje kaže da jednostavno nije bilo dovoljno volje da se aktiviraju mehanizmi koji bi tome pridonijeli. Svakako je jedan od mehanizama za povećanje transparentnosti pravosuđa, slažu se Lukić i Petrović, snimanje razgovora s kandidatima za suce.

Na pitanje je li sigurnosna provjera sudaca jedini način iskorjenjivanja korupcije u pravosudnom sustavu, sudionici panela odgovorili su kako je bitan preduvjet povjerenje u službe zadužene za tu provjeru.

Profesor Uzelac je govorio o načinu ocjenjivanja sudaca, istaknuvši da trenutno nemamo sustav ocjenjivanja koji bi bio na razini EU standarda, već je riječ o kvantitativnom pristupu procjene rada.

„Postoje vrlo zanimljiva rješenja i žalosno je što se do danas nitko nije odvažio predložiti uvođenje ovih novih standarda i procedura. Zaista vjerujem da se kroz ozbiljan zakonodavni okvir može postići jačanje izvrsnosti u pravosuđu i napredovanje najboljih. Moramo osigurati mehanizme koji će početi djelovati pozitivno i na svijest javnosti“, zaključio je profesor Uzelac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:41