SUSRET

NA PANTOVČAKU SE SASTALI PREDSJEDNICA, PREMIJER I PREDSJEDNIK SABORA Najuži državni vrh na dnevni red stavio niz aktualnih tema

 Ured predsjednice

Na Pantovčaku su se u četvrtak sastali predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Sastanak je počeo oko 17:30, a završio oko dva sata kasnije.

Nakon sastanka, iz Ureda predsjednice kratko su priopćili da su državni lideri razgovarali o 'redovitim unutarnjim i vanjskopolitičkim temama'.

Kako je Jutarnji već pisao prije nekoliko dana, iz Ureda predsjednice su i prije sastanka poručili su da je riječ o jednom od redovnih susreta kakvi inače nisu otvoreni za javnost niti se zna kada se održavaju, ali spominjalo se nekoliko tema koje su se mogle naći na stolu.

Predsjednica Republike prošlog je tjedna otvorila temu blokiranih, kojih je u Hrvatskoj nešto više od 320.000, a premijer joj je odgovorio na sjednici Vlade da se broj onih koji duguju do 25.000 kuna u godinu dana smanjio za 11.000, a da Vlada radi na novom ovršnom zakonu, što je onda i predsjednica sutradan pozdravila. U međuvremenu je predsjednica pozvala u službeni posjet Hrvatskoj srbijanskog kolegu Aleksandra Vučića, što su u Vladi dočekali prilično suzdržano pa ne treba iznenaditi ako se i ta tema našla na dnevnom redu.

Ovo je, kazali su nam prije sastanka naši sugovornici, bila i prilika da premijer uživo predsjednici predoči podatke o makroekonomskim pokazateljima, o kojima je govorio na početku prošlotjedne sjednice Vlade nakon predsjedničinih kritika. Tada je premijer istaknuo kako bilježimo gospodarski rast, smanjenje javnog duga i deficita, podizanje kreditnog rejtinga, a da sve to ima utjecaj i na rast plaća, pa je tako na godišnjoj razini plaća rasla za 6,6 posto. Dvaput je povećana i minimalna plaća, a ova se godina najavljuje kao reformska.

Jedna od tema mogla je biti vezana i uz sjednicu Vijeća za obranu, koju zajednički sazivaju predsjednica i premijer, a na kojoj bi se trebalo dati konačno mišljenje o kupnji borbenih zrakoplova, nakon čega Vlada može odlučiti koje ćemo avione nabaviti.

Trebali su se započeti i razgovori o veleposlanicima. Naime, ove godine doći će do rotacije čak 40 veleposlanika, o kojima se moraju usuglasiti premijer i predsjednica, pa se očekuje da će se razgovarati i o tome, što je uobičajeno jer su njih dvoje sukreatori vanjske politike.

Također se trebalo razgovarati, kazali su naši sugovornici, i o ostalim bitnim, posebno vanjskopolitičkim temama. Tu je uvijek aktualna situacija u Savudrijskoj vali. Oko toga nema nikakve dileme i predsjednica i premijer zastupaju istu politiku - da se treba suzdržavati od provokacija, ali odgovoriti istom mjerom i slati kazne Slovencima ako oni našim ribarima to rade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 13:49