MILANOVIĆ POKLEKNUO

Na Pantovčaku u tišini počeli provjeravati covid potvrde: ‘Predsjednik nikada nije rekao da će kršiti zakon‘

Što se tiče zaposlenih u Uredu predsjednika, 95 posto ih je cijepljeno, kaže Milanovićev glasnogovornik

Zoran Milanović

 Davor Pongracic/Cropix

Promjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti bile su motivirane javnim odbijanjem pojedinih državnih dužnosnika, primjerice predsjednika Zorana Milanovića, da provode režim covid-potvrda. No, Nikola Jelić, glasnogovornik Ureda predsjednika, rekao je za Novi list da na Pantovčaku poštuju izglasane izmjene i primjenjuju epidemiološku mjeru koju je donio Nacionalni stožer civilne zaštite te da stoga državni inspektori neće imati razloga novčano kazniti predstojnika Orsata Miljenića.

– Pripadnici Počasno-zaštitne bojne na ulazu u Ured predsjednika traže covid-potvrdu od svakog našeg djelatnika, kao i od posjetitelja. Što se tiče zaposlenih u Uredu predsjednika, to nam nije nikakav problem jer ih je 95 posto cijepljeno, čime smo debelo iznad brojke na nacionalnoj razini, kazao je Jelić.

Novinare Novog lista zanimalo je kako to da se nisu ostvarile Milanovićeve najave da 'neće maltretirati ljude' covid-potvrdama.

– Predsjednik nikada nije rekao da će kršiti zakon. Govorio je isključivo o inspektorima, a kako se, kažem, kod nas uredno provjeravaju covid-potvrde, onda uopće nema potrebe da inspektori dolaze, a ni naravno, da kažnjavaju predstojnika Ureda, zaključuje glasnogovornik Jelić

U svakom slučaju, ljudi glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića još se nisu pojavili na Pantovčaku. Zasad se ne zna hoće li Mikulić vjerovati na riječ da je, kad su u pitanju covid-potvrde, u Uredu predsjednika sve u redu ili ipak namjerava nekoga službeno poslati gore kako bi u Državnom inspektoratu bili posve sigurni da pripadnici Počasno-zaštitne bojne odrađuju sve kako zakon nalaže. Podsjetimo, predsjednik Milanović poručio je nedavno inspektorima da na Pantovčaku nisu dobrodošli.

Za sinjskog gradonačelnika Miru Bulja (Most) ništa se nije promijenilo stupanjem na snagu izmijenjenog Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. On nije uveo obavezne covid-potvrde za prostorije Gradske uprave, a to i ne planira. Novinare Novog lista jučer je samo uputio na odluku koju je donio 16. studenoga, ističući da ona nije povučena i da će i dalje vrijediti. U toj se odluci navodi da će svi građani Sinja 'moći slobodno i bez ograničenja koristiti usluge Gradske uprave', neovisno o epidemiološkoj mjeri.

– Gradska uprava Grada Sinja neće dijeliti ljude niti im ograničavati temeljna prava i slobode nego će svima izaći u susret pod jednakim uvjetima, napisao je Bulj u odluci kojom je COVID-potvrde 'protjerao' iz objekta kojom on upravlja. Dakle, na vrata gradonačelnika Sinja uskoro bi mogli zakucati Mikulićevi inspektori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:13