UVOĐENJE REDA NA CRNOM TRŽIŠTU GORIVA

Na plavom dizelu godišnje se ukrade i do 500 milijuna kuna!

Samo poljoprivrednici i ribari od 1. srpnja imat će specijalne kartice za nabavu plavog dizela. Jeftiniji dizel završava u rezervoarima špeditera i jahti, te švercu

ZAGREB - Ako država konačno stane na kraj crnom tržištu plavog dizela kao što je najavila premijerka Jadranka Kosor, procjene govore kako će najmanje 300 milijuna, a neki tvrde i do pola milijarde kuna umjesto u privatnim džepovima završiti u državnom proračunu.

Obustava isporuke od 15. 6.

Poljoprivrednici podržavaju najavu Vlade, ali podsjećaju kako isto slušaju već pet godina. Po svemu sudeći, ovaj put Banski dvori misle ozbiljno. Ministar poljoprivrede Petar Čobanković potvrdio je kako će vrlo brzo sve biti spremno za kartice, no tvrdi i kako su brojke o 300 milijuna gubitaka zbog crnog tržišta plavog dizela prenapuhane. Najviše 100 milijuna godišnje je, kaže Čobanković, država gubila zbog zloporabe plavog dizela.

Resorno Ministarstvo je, objašnjava Čobanković, poljoprivrednicima i ribarima koji jedini imaju pravo na korištenje plavog dizela i kojih je 93 tisuće rok za njegov upis produžila do 15. svibnja.

- Nakon toga ćemo sve podatke o broju korisnika i količini plavog dizela, na koju svaki od njih ima pravo na temelju Pravilnika koji smo donijeli u veljači, poslati Fini koja će kontrolirati potrošnju - najavljuje Čobanković. Otkriva kako će najvjerojatnije od 15. lipnja do 1. srpnja biti obustavljena isporuka plavog dizela kako bi s prvim danom srpnja krenula upotreba kartica. Svaki će poljoprivrednik i ribar dobiti karticu bez koje od 1. srpnja više neće moći kupovati plavi dizel. Na pametnoj kartici bi, naime, trebala biti zabilježena količina plavog dizela na koju svaki korisnik ima pravo te bi kod svake kupnje skidala potrošeno.

I šef HNS-a Radimir Čačić koji je nekoliko puta dosad upozoravao na nezakonito tržište plavim dizelom otkriva kako je i sam o tom problemu nedavno razgovarao s premijerkom te ju podsjetio na sve odluke koje je Vlada od 2005. donijela radi uvođenja kartica, ali je to stalno odgađala.

Najviše u jahtama

Prema njegovim izračunima, država godišnje na zlouporabi plavog dizela gubi od 250 do 300 milijuna kuna dok procjene naših izvora iz energetskih krugova idu čak i do 400 i 500 milijuna kuna.

- Plavog dizela se prodaje jedan i pol puta više od onoga što stvarno treba poljoprivrednicima i ribarima - naglašava Čačić. Prvi čovjek HNS-a potvrđuje indicije koje se čuju već godinama kako ostatak prodanog jeftinijeg dizela završava u rezervoarima špeditera i jahti, te švercu zbog čega država trpi milijunske štete. I predsjednica Vlade otvoreno je priznala da pravo na plavi dizel ima 90 tisuća korisnika, a stvarnosti ga koristi čak 200 tisuća. A ministar Čobanković jučer nam je rekao kako su plavi dizel, prema njegovim saznanjima, protuzakonito najviše koristili vlasnici jahti.

Plavi dizel, naime, mogu koristiti jedino poljoprivrednici i ribari i njegova je cijena po litri čak tri kune niže od običnog budući da se država odriče svih svojim nameta (trošarina, PDV-a, dodatka za ceste i autoceste). No budući da dizel završava u rezervoarima u kojima ne bi smio, novac se umjesto u proračun slijeva se u privatne džepove.





EU rigorozna

- Velik dio špedicije funkcionira upravo na plavom dizelu - ističe Čačić. Potvrdili su nam to i sami vozači koji priznaju kako neki prijevoznici voze na plavi dizel. Situacija se, tvrdi nam jedan od njih, nešto popravila zadnjih godina zbog rigoroznih kontrola goriva u EU.

Izvori upućeni u ilegalno tržište plavog dizela tvrde kako o njegovoj zloporabi najbolje svjedoči podatak kako se najveća potrošnja bilježi u vrijeme turističke sezone jer se tada najviše koriste jahte.

- Zanimljivo je da se najmanje plavog dizela troši u vrijeme poljoprivrednih radova - tvrdi naš izvor. Iz izvora bliskih Vladi može čuti kako i Ina, na čije se 93 postaje prodaje “plavac” snosi dio odgovornosti jer ga prodaju kome ne bi smjeli. Oni pak uzvraćaju: problem je ministarstvo jer nema točnu evidenciju koji poljoprivrednik na koliko dizela ima pravo. To bi trebalo biti biti riješeno karticama.

Za godinu dana povećana 25 posto

Od uvođenja plavog dizela 2003. njegova potrošnja raste i to brže od prinosa koji su ostvareni u poljoprivredi ili porasta broja obradivih poljoprivrednih zemljišta. Tako je prema podacima Ministarstva poljoprivrede 2008. u odnosu na 2007. obrađeno samo 2 posto hektara više, tov junadi rastao je za 7 posto, dok je tov svinja podbacio šest posto. Većih pomaka nije bilo niti u ostaloj proizvodnji. No, s druge strane, potrošnja plavog dizela je 2008. u odnosu na godinu dana ranije porasla za 51,2 milijuna litara ili čak 25 posto. Podaci Ceha ribara govore kako su ribari 2008. potrošili 28 milijuna litara, dok je u podacima Ministarstva ta potrošnja iznosila 32,2 milijuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:12