COVID U HRVATSKOJ

Na području Hrvatske 67 novih slučajeva zaraze Covidom, najviše u Osječko-baranjskoj županiji

Počeli su stizati izvještaji lokalnih stožera Civilne zaštite o novooboljelima od Covida-19 u Hrvatskoj.
Ilustracija
 Ranko Suvar/Cropix

U Gradu Zagrebu danas je zabilježeno 14 novih slučajeva zaraze Covidom-19, a navodi se da su novi slučajevi bliski kontakti ovoljelih. Zagrebačka županija zabilježila je 6 novih slučajeva, a HRT donosi da je ukupno danas na području cijele države zabilježeno 67 novih slučajeva.

Preminulih nema.


U Osječko-baranjskoj županiji 17 novih slučajeva

U zadnja 24 sata na području Osječko-baranjske županije pozitivno na koronavirus je bilo 17 od ukupno 80 obrađenih uzoraka.

Najviše novopozitivnih (14) je s područja Đakova, dok su dvije osobe iz Strizivojne i jedna iz Osijeka. U svim slučajevima oboljeli su kontakti već evidentiranih pozitivnih osoba.

Na području županije sada je ukupno 247 osoba aktivno na koronavirus.

Dvije oboljele osobe jučer su primljene na bolničko liječenje u Kliničkom bolničkom centru Osijek, gdje je ukupno hospitalizirano 23 pacijenta, od kojih je jedan na respiratoru.

U samoizolaciji je trenutno ukupno 1.610 osoba, od kojih su šest kontakti novopozitivnih osoba.


U Vukovaru četiri slučaja

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je četiri novih pozitivnih osoba na Covid-19 (2 osobe iz Tovarnika, 1 iz Borova, 1 iz Bršadina), javljaju iz stožera Civilne zaštite.

Ukupan broj oboljelih osoba u toj županiji od početka epidemije je 76, od kojih je 41 osoba izliječena.

Trenutno je u županiji jedna osoba hospitalizirana zbog Covida-19. U protekla 24 sata testirane su 53 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 2864.

U samoizolaciji na području županije nalazi se 219 osoba.
Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pozitivna su 2 zdravstvena radnika (2 medicinske sestre/tehničara).

U samoizolaciji je 40 zdravstvenih radnika (4 liječnika i 36 medicinskih sestara/tehničara).


Troje novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Od ukupno 12 obrađenih testova dvije osobe sa područja Splitsko-dalmatinske županije te jedan strani državljanin pozitivni su na Covid infekciju, stoji u izvješću NZJZ-a Splitsko dalmatinske županije.

Novooboljele osobe su sa područja grada Splita i općine Dugopolje dok je treća osoba državljanin Velike Britanije koji je testiran u Splitu gdje i ostaje u izolaciji u privatnom smještaju. Osobe iz Splita i Dugopolja kontakti su prije oboljelih osoba.

132 osobe nalaze se u samoizolaciji. Nijedna osoba ne nalazi se na bolničkom liječenju.


Pet novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

Pet je novozaraženih koronavirusom u Brodsko-posavskoj županiji, potvrdio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite ravnatelj županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković.

Trenutačno je 78 osoba s područja Brodsko-posavske županije pozitivno na koronavirus.

"Epidemiološka situacija postaje još složenija, sad se već bilježe prvi pozitivni kontakti osoba koje su bile na privatnom okupljanju. S tog događaja dosad imamo već 33-34 osobe na razini Hrvatske koje su pozitivne", rekao je Cvitković. Riječ je o svadbi koja nije održana u Brodsko-posavskoj županiji.

U ovoj županiji 328 osoba je u samoizolaciji, a Cvitković je potvrdio da među njima i 60 zdravstvenih djelatnika.

Ravnatelj novogradiške bolnice Josip Kolodziej je rekao da na području koje gravitira Novoj Gradiški nema nijedan zdravstveni djelatnik u samoizolaciji. Na tom je području bilo nekoliko pozitivnih slučajeva osoba koje rade u javnim ustanovama te je zbog njihovih kontakata bio povećan broj uzetih uzoraka za analizu, što u konačnici usporava proces dobivanja rezultata.

Načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Stjepan Bošnjaković najavio je danas kako će od četvrtka u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški u zasebnim kontejnerima ponovno otvoriti "COVID ambulante".

Bošnjaković je istaknuo da će Županijski stožer, kako bi se stanje s držalo pod kontrolom, od Nacionalnog stožera zatražiti suglasnost za zabranu određenih skupova.

"Ne najavljujemo sada zabranu javnog okupljanja, ali to je mogućnost. Moramo voditi brigu o pravnom aspektu problema jer Županijski stožer ne može donositi odluke koje bi derogirale odluke Nacionalnog stožera. Ova mogućnost odnositi će se i na javna i na privatna okupljanja", rekao je Bošnjaković.


Jedan novozaraženi u Istri

U Istri je zabilježen jedan novozaraženi koronavirusom, riječ je o osobi iz samoizolacije koja je imala bliski kontakt s pozitivnom osobom, priopćio je u ponedjeljak Stožer civilne zaštite Istarske županije dodavši da je epidemiološka situacija u Istri i dalje stabilna.

"Tijekom protekla 24 sata, u okviru epidemiološke obrade kontakata, obavljeno je terensko uzorkovanje briseva, a dio uzoraka dostavljen je iz pulske Opće bolnice. Ukupno je u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, ispitano 91 uzorak briseva na COVID-19, te je potvrđen jedan pozitivan", naveo je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije DIno Kozlevac.

Dodaje kako je riječ o osobi iz samoizolacije, odnosno bliskom kontaktu već dokazane pozitivne osobe.

"Epidemiološka situacija u Istri je i dalje je stabilna. Stoga još jednom apeliram na sve građane i goste u našoj županiji da se pridržavaju svih preventivnih mjera i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Istarske županije, u cilju sprječavanja pojave i širenja COVID-19 oboljenja", poručio je Kozlevac.


Dvojica mlađih muškaraca oboljeli u Dubrovniku

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije mlađe muške osobe iz Dubrovnika od kojih se jedna povezuje sa okupljanjem u Zagrebu s kojim se epidemiološki veže i osam ranije otkrivenih slučajeva, dok je druga osoba kontakt ranije pozitivnog slučaja. I dalje su hospitalizirane tri osobe u OB Dubrovnik.

Ukupan broj analiziranih uzoraka je 4001.

U samoizolaciji se nalazi 113 osoba, a od početka pandemije utvrđeno je ukupno 38 slučaja kršenja samoizolacije.


U Zadarskoj županiji novozaražen mlađi muškarac

Na području Zadarske županije jedna je novooboljela osoba, a riječ je o mlađem muškarcu čije se kretanje utvrđuje, izvijestio je u ponedjeljak Stožer civilne zaštite Zadarske županije.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirane su tri osobe, jedan je pacijent na respiratoru u Covid jedinici intenzivnog liječenja, a druga dva na Covid odjelu, navodi se u priopćenju.

Aktivni nadzor provodi se nad 163 osobe, a istekao je za 4356. Ozdravile su dvije osobe, a jučer je testirano 85 uzoraka.

U protekla 24 sata službenici PU zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje mjere samoizolacije.


Dobre vijesti iz Primorsko-goranske županije

Na području Primorsko-goranske županije nema novooboljelih u zadnja 24 sata.


Bez novih slučajeva u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Proteklog vikenda u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nije bilo novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Ondje su i dalje dvije osobe pozitivne na COVID-19, a dvije osobe vode se statistički kao zaražene pod Bjelovarsko-bilogorsku županiju, no one imaju samo prebivalište na području naše županije te nisu testirane i ne liječe se u našoj županiji, javljaju iz lokalnog stožera.


Pet slučajeva u Slavonskom Brodu

Iz županijskog stožerta Bordsko-posavske županije potvrdili su pet novih pozitivnih slučajeva u zadnja 24 sata, jedna od njih sudionik je privatnog događaja u Zagrebu, dvije su kontakti pozitivnih osoba s tog događaja, a još dvije su povezane s slučajem od prije dva dana.

Trenutno je i veći broj osoba u samoizolaciji, njih više od 300 u Brodsko-posavskoj županiji, povezanih s ovim slučajem, ali i poznatim oboljelim iz drugih županija.


Raste broj slučajeva u Šibensko-kninskoj županiji

U protekla 24 sata na području županije još je šest osoba pozitivno na COVID-19. Riječ je o dvije ženske osobe srednje životne dobi iz Knina, koje su bile u samoizolaciji zbog kontakta s COVID-19 pozitivnom osobom. Jednoj mlađoj muškoj osobi iz Knina, koja je bila u dobrovoljnoj samoizolaciji. Jednoj mlađoj ženskoj osobi s prebivalištem u Općini Tisno, koja je bila izložena zarazi u Zagrebu i bila je u samoizolaciji. Dvije mlađe muške osobe iz Šibenika; za jednu su epidemiološki izvidi u tijeku, a za dugu je moguća povezanost sa osobom iz šire obitelji koja je nedavno stigla iz inozemstva.

U ovom trenutku 16 je aktivnih slučajeva oboljenja na području naše županije, od kojih je 9 u Kninu, 2 na području Grada Vodica, 3 u Šibeniku, jedna u Tisnome i jedna u Drnišu. Svi oboljeli imaju blaže kliničke simptome i nisu hospitalizirani.

Do ovog trenutka pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije nalazi se 71 osoba, od kojih je 51 kontakt s COVID-19 pozitivnom osobom. U vremenu od 3. do 6. srpnja na području Policijske uprave šibensko-kninske nije zaprimljena niti jedna dojava o kršenju mjere samoizolacije, pa tako niti kršenja te mjere.

U protekla 24 sata testirano je 7 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:04