PRVI U HRVATSKOJ

Na području Križevaca obustavili cijepljenje AstraZenecom: ‘Čekat ćemo odluku EMA-e‘

Stožer Koprivničko-križevačke županije javio je da privremeno odgađaju cijepljenje na jednom punktu
Cijepljenje AstraZenecom/Ilustracija
 Sergei SUPINSKY/AFP

Nakon što je Europska agencija za lijekove (EMA) objavila da će u četvrtak održati "izvanredni sastanak" pošto je više zemalja obustavilo uporabu AstraZenecina cjepiva zbog bojazni u vezi sa zgrušavanjem krvi, danas je reagirala i jedna hrvatska županija.

Stožer civilne zašite Koprivničko-križevačke županije donio je odluku da će privremeno odgoditi cijepljenje AstraZenecom u jednoj općini u blizini Križevaca.

Javili su da privremeno odgađaju punkt za cijepljenje opće populacije u Svetom Petru Orehovcu koji je bio planiran za srijedu, 17. ožujka.

"Na punktu je bilo planirano cijepljenje protiv SARS-CoV-2 virusa cjepivom AstraZeneca stanovnika općina Sveti Petar Orehovec, Gornja Rijeka i Kalnik, a cijepljenje se privremeno odgađa do donošenja mišljenja Europske agencije za lijekove (EMA) koje se očekuje u četvrtak, 18. ožujka", javili su iz koprivničko-križevačkog stožera.

Javljaju i da se na području Koprivničko-križevačke županije dosad cjepivima Pfizer, Moderna i AstraZeneca cijepljeno 6363 građana prvom te 1961 drugom dozom, prilikom čega nisu zabilježene ozbiljnije nuspojave.

"Sva registrirana cjepiva u Hrvatskoj i Europskoj uniji djelotvorno štite od težih oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnih ishoda. Molimo građane za razumijevanje te ih pozivamo da se i dalje prijavljuju svojim liječnicima obiteljske medicine za cijepljenje koje je najučinkovitiji način zaštite od bolesti COVID-19", objavili su iz Stožera.

Pozivaju građane da ostanu odgovorni te da se pridržavaju svih epidemioloških mjera prevencije i zdravstvenih uputa, kako bi se suzbila pandemija koronavirusa.

"Ključno je da se cijepi velika većina građana jer na taj način štitimo sebe i osobe s kojima živimo ili dolazimo u kontakt", zaključuju iz Stožera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 10:21