POTVRĐENA BOLEST

Na području Lonjskog polja uginulo 100-tinjak krava, sve su imale antraks, zaraženo i nekoliko ljudi

Razudbu lešina uginulih životinja i laboratorijsku analizu uzoraka od uginulih životinja proveo je Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu

Ilustracija

 Niksa Stipanicev/Cropix

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je u subotu da je kod uginulih goveda na području Parka prirode “Lonjsko Polje” potvrđena bolest bedrenica (antraks).

Ministarstvo je izvijestilo da je, s obzirom da je na području Parka prirode „Lonjsko Polje“ pašnjaka Osekovo uginuo veći broj životinja, a uginućima je prethodila pojava neuroloških kliničkih znakova, odredilo razudbu lešina dvije uginule životinje i uzimanje uzorka za laboratorijsku dijagnostiku u svrhu isključivanja bedrenice i uzimanje uzoraka mozga u svrhu isključivanja bjesnoće i goveđe spongiformne encefalopatije.

Razudbu lešina uginulih životinja i laboratorijsku analizu uzoraka od uginulih životinja proveo je Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu.

Ministarstvo je u subotu zaprimilo rezultate razudbenog nalaza, kao i rezultate provedenih laboratorijskih pretraga, kojima je kod uginulih goveda potvrđena bedrenica.

U zajedničkoj koordinaciji Ministarstva poljoprivrede i Državnog inspektorata provode se daljnje aktivnosti i mjere na području pašnjaka Osekovo, Parka prirode “Lonjsko Polje”, u cilju sprječavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti, navodi se u priopćenju.

Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije za DNEVNIK.hr je kazao kako je od 1. srpnja do danas uginulo više od 100 grla stoke, a šest osoba je oboljelo od kožnog antraksa.

"Među njima je i dvoje djece. Svi su na vrijeme dobili antibiotsku terapiju i sve je pod nadzorom", kazao je Brkić i dodao kako će Ministarstvo poljoprivrede poduzeti sve potrebne radnje vezane za promet stoke i životinjskih proizvoda.

Brkić ističe da je ovo najveća epidemija na ovom području za koju on zna. "Čudno je jer se sva goveda cijepe obavezno dvokratno, sve se mora provjeriti. Sve eksponirane osobe dobile su kemoprofilaksu - propisanu preventivnu terapiju", kazao je. Uzeti su brisevi svih oboljelih osoba, a dio briseva se šalje u Hrvatski zavod za javno zdravstvo te su mikrobiološke pretrage uzoraka pacijenata u tijeku.

"Kod jednog goveda nedvojbeno je potvrđen antraks", kaže Brkić te ističe da je sve pod kontrolom i nema mjesta panici, ali se mora utvrditi uzrok i "zašto smo tako kasno obaviješteni i to od strane policije tek kad je već uginuo veći broj životinja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2023 07:05