PRONAĐENE DVIJE BAKTERIJE

NA POLICAMA POZNATOG TRGOVAČKOG LANCA KUPILA MESO DOMAĆEG PROIZVOĐAČA ZAGAĐENO FEKALIJAMA: Cijela je kuhinja zasmrdjela, već je bilo u fazi truljenja!

 HRT

Prije nekoliko mjeseci inspekcija je u trgovačkim lancima zatekla kaotično stanje na odjelima svježeg mesa. U mesu je pronađena salmonela. Nadzor je obuhvatio i domaće i uvozne proizvode, a onda je nastupilo zatišje, piše HRT.

Međutim, čine se kako inspekcija zaraženom mesu na policama trgovačkih lanaca u Hrvatskoj još nije stala na kraj.

Naime, ekipa Potrošačkog koda nedavno je, na dojavu potrošača, odnijela na analizu svinjska rebra domaćeg proizvođača. Nalaz je pokazao da je u mesu prisutna štetna bakterija moraksela, koja dosad nije primijećena na našem tržištu.

Komad suhih rebaraca na prvi je pogled izgledao primamljivo. A najbolje je, piše na deklaraciji, da se upotrijebi do 17. prosinca.

Dijana Čović kupila ga je u Plodinama i namjeravala skuhati ukusan ručak.

- Otvorim meso iz vakuma i mene zaplahne takav smrad, cijela je kuhinja zasmrdjela. Imala sam već susret s pokvarenim smrdljivim mesom, ali ovo je bilo već u fazi truljenja! Mene je to toliko naljutilo da sam odlučila spremiti to meso i otići u Plodine reklamirati proizvod i pitati što nam to prodaju zašto nas truju - kaže. Međutim odgovor od trgovca nije dobila, pa je ekipa Potrošačkog koda meso odnijela na analizu.

Otkrivene su - enterobakterije i to dva soja - seracija i moraksela. Moraksela, koja uzrokuje probavne tegobe, dosad nije otkrivena u Hrvatskoj, a stručnjaci u Zavodu u mesu su je pronašli uz pomoću najnovijih metoda.

Prisustvo drugog soja enterobakterije - seracije - stručnjacima govori da je izvor kontaminacije mesa - čovjek.

Nakon analize Dijana Čović je šokirana - dva soja enterobakterija koja su pronađena u mesu spadaju u fekalna zagađenja, odnosno - riječ je o izmetu. Fekalne bakterije uzrok su smrada koji se širio iz mesa - je li do kontaminacije došlo u vrijeme obrade ili u lancu prodaje - to je prema mišljenju stručnjaka sada teško reći.

Proizvođač Karlovački PPK tvrdi da redovito obavlja kontrole te da ne želi snositi krivnju. Poručuju da su oni također nakon žalbe analizirali rebra, te da su testovi pokazali da je s mesom sve u redu.

U upravi trgovačkog lanca Plodine, gdje je meso kupljeno, slučaj ne žele komentirati. Na potezu je inspekcija od koje građani očekuju da ažurnije radi svoj posao, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:54