RJEŠENJE NA VIDIKU

Na pomolu dogovor sudaca i Ministarstva? ‘Razgovori su bili konstruktivni, vjerujemo u dobre namjere‘

Sudački bijeli štrajk otpočeo je u ponedjeljak jer Ministarstvo, kako suci tvrde, ignorira njihove prijedloge za povećanje plaća

Zgrada Općinskog građanskog suda u Zagrebu

 Damir Krajač/Cropix

Je li dogovor između Udruge hrvatskih sudaca (UHS-a) i Ministarstva pravosuđa i uprave napokon na vidiku? Dogovor još uvijek nije, ali čini se da su dvije strane na sastanku održanom u petak ipak uspjele mirno i konstruktivno razgovarati jer su predstavnici UHS-a nakon njegova svršetka dali nešto optimističnije izjave.

Sutkinja Vesna Horvath, predsjednica najvećeg sudačkog ogranka UHS-a, Zagreb 3, nakon sastanaka nam je kazala: "Došli smo do toga da su saslušali naše prijedloge, da smo detaljno mogli objasniti zašto tražimo povećanje osnovice za obračun plaća sudaca i zašto želimo razgovarati o osnovnoj plaći, dakle o čistoj plaći suca početnika bez regresa, božićnica i ostalih dodataka, jer kad dođete u banku razgovarati o kreditu, nitko vam ne gleda koliku božićnicu ili regres primate, nego gledaju kolika vam je čista plaća.

Razgovarali smo o tih 513 eura za koje Ministarstvo tvrdi da povećavaju plaća prvostupanjskih sudaca i zašto smatramo da taj iznos nije točan. Konačno smo, dakle, neke izračune stavili na stol i razgovor je protekao u konstruktivnom tonu. Sljedeći sastanak predstavnika UHS-a i Ministarstva zakazan je za srijedu, a dotle se mjere upozorenja na sudovima nastavljaju", kazala je za Jutarnji list sutkinja Horvath i dodala: "Istina, Ministarstvo je pustilo u javnu raspravu izmjene i dopune Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, koje suci ne prihvaćaju, ali predložene izmjene se još mogu mijenjati".

I do drugih sudionika sastanka iz reda UHS-a stižu pomirljivije poruke: "Razgovor je bio konstruktivan. Mi smo iznijeli svoje stavove, predstavnici Ministarstva svoje, i nastavljamo idući tjedan. Vjerujemo u dobre namjere Ministarstva pravosuđa i uprave jer imam isti cilj - učinkovito sudstvo", kazao nam je jedan od sudionika sastanka predstavnika Ministarstva i UHS-a koji je trajao sat i pol.

Sudački bijeli štrajk otpočeo je u ponedjeljak jer Ministarstvo, kako suci tvrde, ignorira njihove prijedloge za povećanje plaća, a prema najavama UHS-a trajat će do 19. svibnja. Ministarstvo je kao hitnu mjeru predložilo povećanje plaća koje je po mišljenju sudaca nedovoljno. UHS tvrdi kako je u posljednje 24 godine prosječna plaća u Hrvatskoj rasla šest puta više od sudačke. Zato traže da se u prvom koraku kao hitna, vatrogasna mjera osnovica za izračun sudačkih plaća poveća za 30 posto, a osnovna neto mjesečna plaća prvostupanjskih sudaca čije su plaće najmanje poraste za 600 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:46