KADROVSKA KRIŽALJKA

Na pomolu neočekivani obrat: Škoro prepušta mjesto potpredsjednika Sabora Karolini Vidović Krišto?

Politički tajnik DP-a Mario Radić tu nam informaciju nije ni potvrdio ni demantirao
Miroslav Škoro, Karolina Vidović Krišto
 Damjan Tadic/Cropix

“Danas smo se dogovorili kome pripada koje radno tijelo, a do srijede ćemo morati imati imena kako bismo mogli imenovati osam radnih tijela. Na svakoj konstituirajućoj sjednici Sabora u pravilu se imenuju četiri: Mandatno imunitetno povjerenstvo, Odbor za izbor i imenovanja, za Ustav, za zakonodavstvo. Ovaj put, s obzirom na specifičnost situacije, imenovat ćemo i Odbor za graditeljstvo i prostorno planiranje zbog Zakona o obnovi grada Zagreba. I Odbor za financije, jer Vlada već najavljuje nekoliko zakona koji bi potvrdili međunarodne financijske ugovore. Imat ćemo i izvješće predsjednika Vlade o sastancima Europskog vijeća, pa bismo trebali imenovati matično tijelo, a to je Odbor za europske poslove...”

To je rezime prvog sastanka vladajućih s oporbenim predstavnicima uoči prve sjednice Sabora koju je sazvao HDZ-ov stari-novi šef Kluba zastupnika Branko Bačić kako bi dogovorili podjelu kvota za pozicije potpredsjednika Sabora i saborskih odbora, kojih je ukupno 29. Oporbi od pet potpredsjedničkih mjesta pripadaju dva: konkretno, SDP-u i Domovinskom pokretu u skladu s brojem mandata. Uime predstavnika manjina, potpredsjednik Sabora ostaje Furio Radin.

Nagađa se da bi SDP-ov potpredsjednik i dalje bio Siniša Hajdaš Dončić, ali u igri je i Rajko Ostojić. Tu nam informaciju također stari-novi predsjednik Kluba Arsen Bauk nije mogao potvrditi. Tko će na koncu biti, kao i tko su SDP-ove zamjene, vidjet će, rekao je Bauk, u utorak na sastanku Kluba, i to na temelju prijedloga deset zastupnika ili v.d. predsjednika Zlatka Komadine.

Iako se kao gotova stvar navodila da će Miroslav Škoro biti kandidat Domovinskog pokreta za potpredsjednika Sabora, a dio oporbe oko platforme Možemo! već najavio da će mu uskratiti podršku, u kuloarima se u ponedjeljak pojavila informacija da bi Škoro to mjesto prepustio Karolini Vidović Krišto.

Politički tajnik DP-a Mario Radić tu nam informaciju nije ni potvrdio ni demantirao.

“Nismo se uspjeli danas naći, imat ćemo sastanak u utorak u podne na kojemu ćemo se dogovoriti oko imena svog kandidata”, kratko je rekao Radić.

Ishodom dogovora oporbe oko podjele saborskih dužnosti nije zadovoljan ni zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi - ne sviđa mu se što je većina manjinskih zastupnika pristala na samo jedno potpredsjedničko mjesto u Vladi.

On sam je bio spreman postati i potpredsjednik Vlade i potpredsjednik Sabora, u skladu sa svojim najboljim izbornim rezultatom. No, manjinski zastupnici ostali su suzdržani.

Na sastanak predstavnika oporbenih stranaka uoči konstituirajuće sjednice Sabora nije došla Dalija Orešković, koja je uime koalicije centra javno dala odbijenicu Branku Bačiću.

- Niti Bačić ima pravo pozivati bilo koga u Sabor prije nego što se on konstituira, niti će mu se oporba na takav poziv odazvati. Na taj sastanak mogu otići samo guske u magli - poručila je Orešković i način na koji se dogovaraju mjesta u odborima opisala kao “laktarenje”.

Svečana sjednica bit će u znaku epidemioloških mjera - svi će morati nositi maske i držati propisani razmak, ali organizirana je tako da će svi biti u spojenom prostoru i imati pogled na govornicu: 89 zastupnika sjedit će u Sabornici, 54 na galeriji, a osam u obližnjem salonu koji je tek vratima odijeljen od sabornice.

Rad novog saziva u znaku je tanke većine od samo 76 zastupnika, najmanje s kojom je neka Vlada započela svoj mandat. To znači da će se Bačić za svaku odluku koja iziskuje apsolutnu većinu morati dobro pomučiti da privede sve svoje članove i da nitko neće smjeti biti na službenom putu ili bolestan. Već najavljuju da glasanja neće biti svaki petak, nego svaka dva do tri tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:49