PRIJEPOR

NA POMOLU NOVA KRIZA U VLADAJUĆOJ KOALICIJI? Divjak najavila ostavku ako ne prođe Zakon o udžbenicima koji Bandićev klub ne prihvaća bez amandmana

 
Blaženka Divjak
 Bruno Konjevic / CROPIX

Blaženka Divjak najavila je u četvrtak da odlazi s mjesta ministrice znanosti i obrazovanja ako u petak u Hrvatskom saboru ne prođe Zakon o udžbenicima, komentirajući time ultimatum stranke Milana Bandića koja za potporu tom zakonu traži prethodno osiguranje novca za besplatne udžbenike.

Upitana odlazi li ako se u petak ne usvoji Zakon o udžbenicima, Divjak je novinarima pred Banskim dvorima odgovorila: "Naravno".

Vezano uz uvjetovanja Bandićeve stranke, rekla je kako je oko besplatnih udžbenika već donesena politička odluka, pa ne zna čemu sad taj ultimatum.

Što se tiče koncepta besplatnih udžbenika, ističe važnost održivog modela jer smo već imali dva puta u povijesti besplatne udžbenike, koji su trajali dvije godine.

"Moramo osigurati model koji će trajati godinama, a nije vezan ni uz čiji ekstra profit, nego da od toga isključivu korist imaju učenici, učitelji i roditelji", istaknula je.

Na pitanje radi li Bandićeva stranka za izdavače, Divjak je pozvala da se pažljivo prati raspravu u Saboru o prijedlogu Zakona o udžbenicima kako bi se vidjelo tko zagovara javni interes, a tko radi protiv njega.

Potvrdila je kako je nekim velikim izdavačima u interesu da se održi postojeći sustav, a on nije dobar ni za škole, ni za učitelje, niti za djecu i roditelje.

U raspravi će se, kaže, vidjeti tko ne prepoznaje što znači suvremena škola, nego zagovara povratak na pločicu i kredu.

Nama su izuzetno važne tri stvari za iduću godinu - edukacija učitelja, kurikulumi, te kvalitetniji materijali i udžbenici koji ulaze u škole, poručila je ministrica.

Varda: Nećemo podržati Zakon o udžbenicima ako ne prođe amandman o besplatnim udžbenicima

Kažimir Varda iz Bandićeve Stranke rada i solidarnosti potvrdio je u srijedu, uoči sastanka koalicijskih partnera u Banskim dvorima, da Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika u Hrvatskom saboru neće glasati za Zakon o udžbenicima ako Vlada ne prihvati amandman o besplatnim udžbenicima.

Varda je novinarima rekao da amandman kojim se predlaže osiguravanje sredstava u državnom proračunu za udžbenike za osnovne škole i, prema mogućnostima proračuna, za srednje škole, za njegov Klub zastupnika predstavlja "ultimatum" bez kojega 11 zastupnika neće podržati Zakon o udžbenicima.

Na novinarsko pitanje je li izračunata cijena udžbenika, odgovorio je kako je sada problem donošenje zakona.

"Vlada je obećala osigurati sredstva u narednoj školskoj godini. Čekali smo Zakon o udžbenicima, gdje je bio članak u kojem stoji da će biti osigurana sredstva prema mogućnostima. Dali su obećanje u koje smo vjerovali, glasali smo za proračun i sada smo dali amandmane", ustvrdio je.

Kosor: Glasanje u petak će proći

Predsjednik Kluba zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a Darinko Kosor (HSLS) naglasio je kako Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika može ne glasati za taj zakon, ali je proračun već usvojen.

"Ovaj zakon nema nikakve veze sa zaključcima koje smo mi na zadnjem sastanku koalicije dogovorili - da ćemo u idućih devet mjeseci, do početka školske godine, vidjeti kako će se financirati udžbenici na državnoj razini. To znači u suradnji državnog proračuna s proračunima jedinice lokalne samouprave", istaknuo je Kosor.

Na novinarsko pitanje ucjenjuje li Bandićev Klub zastupnika preko zakona za svoj projekt, Kosor je odgovorio kako je to "puno bure", ali će glasanje u Saboru proći u redu.

Glavaš: Podržavamo besplatne udžbenike

Branimir Glavaš (HDSSB) rekao je kako podržavaju besplatne udžbenike, ali, dodaje, na zdravim, čvrstim temeljima i u zatvorenoj financijskoj konstrukciji.

Smatra kako je potrebna analiza kako bi se vidjelo koliko bi to stajalo, te kakve su financijske mogućnosti države. Ističe kako nije protiv besplatnih udžbenika, ali tek kada se steknu uvjeti da se takva odluka može donijeti.

Bačić: Zakon o udžbenicima bit će izglasan u petak

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić kazao je u srijedu nakon sastanka vladajuće koalicije da će zastupnici iz Kluba Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika u petak podržati izglasavanje Zakona o udžbenicima unatoč najavi da neće podržati zakon ukoliko se ne usvoje njihovi amandmani na njega.

"Zakon o udžbenicima ćemo sigurno izglasati u petak", kazao je novinarima Bačić i dodao da su na sastanku s koalicijskim partnerima dogovorili glasovanje o svim zakonima koji će se naći u saborskoj proceduri u petak.

"Glasovanje o Zakonu o udžbenicima će biti na tragu našeg zaključka prije petnaestak dana kada smo rekli da smo donijeli politički stav da se omoguće besplatni udžbenici u osnovnoj školi", rekao je Bačić.

Kazao je i kako će 11 zastupnika Bandićevog kluba prihvatiti da se njihovi amandmani na zakon koje su predsjedniku Hrvatskog sabora uputili u utorak izmijene te da će pod tim uvjetom podržati izglasavanje Zakona o udžbenicima.

Bačić je kazao kako će se nakon donošenja zakona, u roku od najkasnije šest mjeseci, donijeti uredba kojom će se urediti model kojim će se djeci iz osnovnih škola omogućiti financiranje udžbenika iz državnog proračuna.

“To treba razraditi, ima više modela u Hrvatskoj, ima dosta jedinica lokalne i područne samouprave, pa i Grad Zagreb koji su do sada imali praksu osiguravanja besplatnih udžbenika”, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:26