DOSTA IM JE OBEĆANJA

NA POMOLU NOVI PROBLEMI ZA PLENKOVIĆA Hrvatska liječnička komora i sindikat prijete: 'Vlada se oglušuje na naše zahtjeve, pokrećemo konkretne akcije!'

Ilustracija
 Duje Klarić / CROPIX

Iz Hrvatske liječničke komore i sindikata izvijestili su u subotu da će u prosincu pokrenuti niz akcija kako bi skrenuli pozornost vladajućih na neodrživi status, položaj i radnu satnicu liječnika budući da se, kako tvrde, Vlada i premijer Andrej Plenković oglušuju na zahtjeve liječnika.

U priopćenju podsjećaju da je prošlo više od dva mjeseca otkad su hrvatski liječnici, okupljeni u tri krovne organizacije, Hrvatsku liječničku komoru, Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski liječnički zbor, zatražili od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da ih žurno primi na sastanak zbog loše i zabrinjavajuće situacije u liječništvu i hrvatskom zdravstvu.

Tražili su, kažu, da bez odgode počne proces izrade i donošenja Zakona o plaćama i radnom vremenu liječnika ili Strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike, a svoje su zahtjeve oblikovali u Rujanskoj izjavi.

"Premijer se oglušio i nije čak odgovorio ni odbijenicom na liječnička traženja, što je, nažalost, jasna poruka Vlade RH hrvatskim liječnicima.To je neodgovorno, ne samo prema liječnicima, nego i prema našim pacijentima, jer je rješavanje problema liječništva usko povezano s nastavkom pružanja kvalitetne i ujednačeno dostupne zdravstvene skrbi pučanstvu", ističe se u priopćenju.

"Očito je da ćemo biti prisiljeni određenim konkretnim akcijama skrenuti pozornost vladajućih na neodrživi status, položaj i radnu satnicu liječnika“ rekao je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

Hrvatska liječnička komora i Hrvatski liječnički sindikat slijedeći će tjedan na konferenciji za novinare najaviti daljnje akcije koje će pokrenuti u prosincu.

"Iz Ministarstva zdravstva i rada nam već dvije godine poručuju da je potrebno izmijeniti Zakon o reprezentativnosti i HLS-u priznati reprezentativnost, ali do danas se ništa nije promijenilo. U uvjetima u kojima danas rade hrvatski liječnici, obećanja nam doista nisu od pomoći i mi smo prisiljeni pokrenuti cjelokupni liječnički korpus u akcijama za zaštitu dostojanstva, statusa, ali i zdravlja liječnika“, rekla je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić.

Tri liječničke organizacije 10. rujna donijele su Rujansku izjavu o hrvatskom liječništvu i sustavu zdravstva, u kojoj upozoravaju da je zdravstveni sustav već dulje vrijeme u kadrovskoj, financijskoj, infrastrukturnoj i organizacijskoj krizi koja se iz dana u dan sve više produbljuje. U tom dokumentu, zbog neodržive situacije u hrvatskom zdravstvu, HLK, HLS i HLZ traže konkretne promjene te su pozvali Vladu da hitno prione rješavanju problema zdravstvenog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:36