PORASLA CIJENA DIONICE

NA POMOLU POSLOVNA AKVIZICIJA GODINE? Plinio Cuccurin i J&T fond žele preuzeti kontrolu nad Adrisom

O sudbini kompanije uvelike odlučuju njezini izvorni dioničari koji su od početka 90-ih bili dioničari TDR-a
Bale, 310509.U Hrvatskoj se danas odrzao drugi krug petih po redu lokalnih izbora za predstavnike lokalnih i regionalnih predstavnickih tijela za iduce cetiri godine, a prvi se put neposredno biraju opcinski nacelnici, gradonacelnici i zupani, te njihovi zamjenici. Plinio Cuccurin izgubio u drugom krugu izbora za istarskog zupana od Ivana Jakovcica.Foto: Srecko Niketic / CROPIX
 Srećko Niketić / CROPIX

Uprava rovinjske Adris grupe jučer je potvrdila da su predstavnici financijske grupacije J&T zatražili sastanak s Antom Vlahovićem, najvećim dioničarom kompanije. Vlahović je, kažu, kao predsjednik Uprave to odbio te predstavnike fonda, ukoliko žele suradnju s Adrisom, uputio na sastanak s izvršnim direktorima. Nakon prepiske službenih sastanaka nije bilo, no u javnost je lansirana mogućnost neprijateljskog preuzimanja Adrisa. Zahvaljujući tome vrijednost redovne dionice Adrisa na Zagrebačkoj burzi jučer je porasla 3,41 posto. No, vlasnika je promijenila samo 971 dionica s pravom glasa, od njih ukupno 9,6 milijuna, uz prosječnu cijenu od 515 kuna za dionicu.

Bez službene potvrde

Na burzi je u trgovanju redovnom dionicom ostvareno tek 500 tisuća kuna prometa. Trgovanje jeftinijom povlaštenom dionicom čiji dioničari nemaju pravo glasa donijelo je 5,5 milijuna kuna prometa. Razlog J&T-jeva interesa za sastanak s Vlahovićem nitko službeno nije htio potvrditi, a lokalni su mediji objavili da taj financijski fond želi kupiti dionice Adris grupe te tako podržati nastojanje Plinija Cuccurina, drugog najvećeg dioničara Adrisa, da poveća svoj vlasnički utjecaj u njoj. Plinio Cuccurin, koji se lani uoči odluke kompanije o prodaji duhanskog biznisa povukao iz njezine uprave, nije bio dostupan za komentar, a izvor blizak J&T-ju komentirao je da nije riječ o neprijateljskom preuzimanju. To je interpretacija njihove strane.

Jedna od teoretskih mogućnosti je udruživanje nekolicine dioničara Adrisa koji kroz moguće zajedničko djelovanje drže 25 posto redovnih dionica tvrtke te njihova zajednička ponuda za preuzimanje ostalih dionica s ciljem preuzimanja kontrole uz podršku J&T-ja. Takav scenarij, koji nam je tek kao teoretsku mogućnost iznio jedan ulagač u kompaniju, nije potvrđen, no u slučaju da je realan, bila bi riječ o preuzimanju iznutra.Više izvora nam objašnjava da je iza pokušaja preslagivanja odnosa moći u rovinjskoj kompaniji činjenica da je prodaje duhanskog biznisa British American Tobaccu dobijeno 505 milijuna eura gotovine, te je kompanija tako dovršila transformaciju iz duhanske kompanije. Tvrtka nove temelje za budući rast vidi u osiguranju, turizmu i proizvodnji ribe. Inače, Adris je dva puta ove godine isplatio dividendu, u srpnju kada su isplatili 164 milijuna kuna, a potom u rujnu kada su dioničarima isplatili još 656 milijuna kuna, što je ukupno 50 kuna po dionici i najizdašnija je dividenda u povijesti. Iako kompanija ima oko pet tisuća dioničara, o upravljanju u Adrisu odlučuju samo njih osamstotinjak, a deset najvećih dioničara drži 66,73 posto redovnih dionica.

Izvorni dioničari

O sudbini kompanije uvelike odlučuju njezini izvorni dioničari koji su od početka 90-ih bili dioničari TDR-a. Postojala ili ne namjera prezimanja dionica Adrisa, činjenica je da dođe li do nje, ponuda za kupnju dionica pada u ruke bogatijem sloju hrvatskih građana. Prema istraživanju Jutarnjeg lista u povodu prodaje TDR-a, 50-ak dioničara ima pakete dionica vrednije od milijun eura. Odmah nakon prodaje TDR-a Adris je pokrenuo otkup vlastitih dionica objavljujući da ih namjerava ponuditi na kupnju novoj generaciji radnika, a dio je dodijeljen menadžmentu kao bonus za posao s ciljem da se održi radničko dioničarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:50