ŽELI BITI STARSKI ŽUPAN

NA POMOLU RAT SDP-a i IDS-a Kajin napušta IDS! Ima podršku Zorana Milanovića

Ne dogodi li se nešto istinski nepredviđeno, Damir Kajin još će svega nekoliko dana biti član Istarskog demokratskog sabora. U utorak 13. studenog, Kajin će na sjednici Predsjedništva IDS-a, postaviti čak dva ultimativna zahtjeva: zatražiti će podršku za kandidaturu za Istarskog župana na izborima u svibnju 2013., i, postaviti uvjet da može samostalno sastaviti stranačke liste za lokalne izbore.

Aktualni župan Ivan Jakovčić i stranačko vodstvo odbiti će Kajinove zahtjeve, i potom će dugogodišnjii najpoznatiji član IDS-a, krenuti u samostalnu kampanju za župana. Po svemu sudeći, slijediti će ga brojni članovi IDS-a, koji su već dugo nezadovoljni Jakovčićevom politikom.

Puno važnije od unutarnjeg raskola u IDS-u, je to što SDP namjerava podržati Kajinovu kandidaturu, i tako definitivno ući u rat s IDS-om, koji je dio vladajuće koalicije pod vodstvom Zorana Milanovića. "Ovo je sukob unutar IDS-a, ali nikako ne bih isključio tu mogućnost. Velikom dijelu stanovništva istre je dosta Jakovčićevog IDS-a, a vrijeme je i da SDP napokon postane prepoznatljiva stranka u Istri. Prema tome, nema razloga da ne podržimo Kajina", eksplicitan je odgovor visokog SDP-vog dužnosnika s kojim smo razgovarali ove subote.

Iako za sada ništa nije definitivno dogovoreno, Kajin ima podršku Zorana Milanovića. Njih dvojica relativno često komuniciraju, a Kajin je nedavno javno podržao SDP-ovu odluku o raskidanju već potpisanog predizbornog sporazuma s IDS-om u Puli, a u nekoliko navrata je pohvalno govorio i o investicijama koje sadašnja vlada ulaže na području Istre.

Postoje samo dva potencijalna problema između Milanovića i Kajina.

Kajin je protivnik izgradnje TE Plomin na ugljen, a za vladu je ovo jedna od ključnih investicija u idućih nekoliko godina. S druge strane, Milanoviću se nije svidjelo Kajinovo aktiviranje dužnosničke mirovine, koje se, stvarno, može opisati kao etički upitan postupak. No u velikoj većini važnih političkih tema postoji podudarnost, a u SDP-u su procijenili kako je situacija zrela za definitivno profiliranje u Istarskoj županiji. Istra ionako nije niti približno pod dominacijom IDS-a, kao što je to bila u devedesetima. Od 42 istarska grada i općine, u čak 19 na vlasti su nezavisni načelnici ili SDP, a ne IDS.

U SDP-u sada žele napraviti još jedan korak, i zato je smijenjeno dosadašnje lokalno stranačko vodstvo, i najavljena kandidatura Peđe Grbina za gradonačelnika Pule. Istraživanja pokazuju da najveće izglede ima sadašnji gradonačelnik Boris Miletić iz IDS-a, i vodstvo SDP-a je procijenilo kako raskol unutar IDS-a i Jakovčićev slab rejting, povećava šanse Peđe Grbina, inače, pouzdanog Milanovićevog saveznika.

Ali ako i ne pobijede u Puli, SDP-ovci se žele emancipirati i poznati prepoznatljivi, kako bi na parlamentarnim izborima 2015. mogli nastupiti samostalno, a ne kao slabiji partner IDS-a.

Sudeći prema tonu kojim pripadnici vodstva SDP-a komentiraju situaciju unutar IDS-a, nije isključen i izlaz Jakovčićeve stranke iz vlade. Jakovčić je u srijedu optužio SDP za "udar na Istru", nešto ranije je napao projekt Plomin, a prošle godine je s Jadrankom Kosor dogovorio projekt Brijuni, bez da je to najavio Zoranu Milanoviću i partnerima iz tadašnje Kukuriku koalicije. U kolopletu optužbi protiv istarskog župana, u SDP-u podsjećaju i kako je 2001. Ivan Jakovčić izišao iz vlade Ivice Račana.

Neki aspekti kritika koje iz IDS-a upućuju zbog projekta TE Plomin, teško se mogu ocijeniti kao principijelni. Tako su glavni nositelji ovog projekta Radimir Čačić i Ministarstvo gospodarstva, u kojem je kao Čačićev pomoćnik Darko Lorenci, koji je predsjednik Savjeta IDS-a. Jednostavno, dok Jakovčić žestoko napada projekt iza kojeg stoji Ministarstvo gospodarstva, a u vrhu tog istog ministarstva je Darko Lorenci, jedan od glavnih IDS-ovih političara.

Zbog svih ovih razloga, Milanović neće pokušati zadržati Jakovčića ako ovaj odluči izvesti IDS i iz aktualne vlade. Vladajuća koalicija bi ostala bez dva glasa u saboru, i niti na koji način ne b bila ugrožena. Istovremeno bi se čekao rasplet lokalnih izbora, odnosno, može li ekipa koju vodi Damir Kajin uz podršku SDP-a smijeniti IDS i doći na vlast u Istri. U SDP-u nemaju dobrog kandidata za istarskog župana i spremni su stati iza Kajinove kandidature.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 06:39