NAPORI HTZ-A I MVP-A

Na pomolu veliki obrat: Nizozemska bi mogla vratiti Hrvatsku na zelenu listu zemalja!

Na svim razinama ponavljamo apel da prilagode preporuku stvarnim podacima, kažu u HTZ-u
U Hrvatskoj trenutno boravi tek oko 8000 nizozemskih turista
 Nikša Stipaničev/Cropix

Nizozemska bi mogla, nadaju se u Hrvatskoj turističkoj zajednici, ovih dana mogla vratiti Hrvatsku na popis tzv. “zelenih”, sigurnih i stabilnih destinacija i tako vratiti nizozemske turiste na naše tržište.

Nakon što je 21. srpnja Nizozemsku stavila Hrvatsku na narančasti “korona popis” te je svojim državljanima preporučila 14-dnevnu samoizolaciju nakon povratka s ljetovanja u Hrvatskoj, turistički rezultati s nizozemskog tržišta iznimno su slabi.

“Narančasta” lista

- Trenutačno u zemlji boravi oko 8 tisuća nizozemskih turista.

Kad nas je nizozemska vlada stavila na takozvanu “narančastu” listu zemalja, odmah se reagiralo, kako od našeg predstavništva u Nizozemskoj, tako i iz samog glavnog ureda HTZ-a u Zagrebu prema nizozemskom Institutu za javno zdravstvo te prema nizozemskom Ministarstvu vanjskih poslova. U Hrvatskoj se nije dogodio potpuni odljev nizozemskih turista, ali je ta odluka svakako naštetila turističkom prometu iz te zemlje, posebno u segmentu kampinga.

Nastavili smo na tržištu Nizozemske provođenje svojih kampanji, kako promotivnih, tako i informativnih te se nadamo kako ćemo se, s obzirom na to da se nizozemska lista revidira svakih 14 dana, vratiti na popis tzv. “zelenih”, sigurnih i stabilnih destinacija i na tom tržištu.

Od početka godine u Hrvatskoj je boravilo preko 77.000 nizozemskih gostiju, koji su ostvarili preko 523.000 noćenja. Nisu to ni približno brojke na koje smo navikli s nizozemskog tržišta, ali s obzirom na dane okolnosti, moramo biti zadovoljni - kažu u HTZ-u.

Je li Hrvatska napokon riješila problem s Nizozemskom i ima li najava da bi još neke europske zemlje mogle uvesti preporuku ili čak mandatornu samoizolaciju za svoje državljane nakon povratka s ljetovanja u Hrvatskoj, pitali smo Ministarstvo vanjskih poslova.

Stalni kontakti

- Na svim razinama ponavljamo apel prema nizozemskoj strani da prilagodi danu preporuku za putovanja u Hrvatsku stvarnim podacima i epidemiološkoj situaciji koja je sigurna i pod kontrolom.

Ministar Grlić Radman u kontaktu je s nizozemskim kolegom, a hrvatsko veleposlanstvo u Nizozemskoj intenzivno kontaktira nizozemske vlasti i institucije. Nizozemskoj ukazujemo na podatke Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), koji dnevno prati situaciju vezanu za slučajeve Covida-19 u svim državama članicama EU, uključujući i Hrvatsku, dajući precizne podatke za 21 županiju - tvrde.

Činjenica da je Hrvatska velikim dijelom autodestinacija, ključna je za oporavak sezone.

Daleka tržišta

- Od samog početka pandemije Covida-19 istaknuta je važnost blizine Hrvatske kao turističke destinacije za naša tradicionalna tržišta kao što su Njemačka, Austrija, Slovenija, Poljska, Češka…, a upravo s tih tržišta ostvaren je najveći broj dolazaka i noćenja od početka godine do danas te s kojih postoji veliki interes upravo zbog blizine i prometne povezanosti - poručuju iz Ministarstva turizma i sporta.

S druge strane, broj dolazaka turista iz udaljenih aviodestinacija ove je godine u velikom padu.

- Zbog takvih okolnosti logično je da je u ovoj godini izostao rezultat s dalekih tržišta poput SAD-a, Kine, Južne Koreje i sličnih, ali i s pojedinih europskih tržišta koja su nešto udaljenija i s kojih rezultati ponajviše ovise o dobroj povezanosti aviolinijama, poput, npr., V. Britanije, Francuske ili skandinavskih zemalja - kažu u Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:04