NEKO NOVO DOBA

Na popisu stanovništva novo pitanje: Jeste li homoseksualac

Posljednji je popis zastario jer je proveden još 2001. godine
 CROPIX

ZAGREB - Posjeduje li vaše kućanstvo osobno računalo? Imate li priključak za internet? Znate li na osobnom računalu obraditi tekst, napraviti tablični izračun, koristiti elektroničku poštu ili internet? Jeste li ikada radili? Živite li u istospolnoj zajednici? Jeste li beskućnik?

Neka su to od novih pitanja koja će se građanima postavljati od 1. do 28. travnja ove godine tijekom popisa stanovništva. Bit će to redovni, desetogodišnji popis stanovništva, koji se provodi svake prve godine u novom desetljeću. Posljednji je popis održan 2001. godine. Stanovnici su tada odgovarali na 42 pitanja, koja su obuhvaćala osobne podatke, mjesto stanovanja, prebivalište u vrijeme rođenja i posljednjih deset godina, zatim podatke o državljanstvu, narodnosti, materinskom jeziku i vjeroispovijesti, obrazovanju, pismenosti i radnoj aktivnosti.

Informatička pismenost

U sljedećem popisu uvedene su neke novosti. Tako, primjerice, neće biti pitanja o JMBG-u, koji se više ne koristi, nego će se upisivati OIB ili broj osobne iskaznice. No, u Državnom zavodu za statistiku ističu da se niti jedan osobni podatak, pa tako ni OIB, neće koristiti ni u koje druge svrhe osim onih statističkih te se nikome neće davati na uvid. - OIB služi samo za kontrolu u obradi podataka - objašnjava Maja Marković iz DZS-a.

Osim OIB-a, novost su i pitanja o opremljenosti kućanstava osobnim računalom te informatičkoj pismenosti, na koja će odgovarati svi članovi kućanstva stariji od 10 godina. Ta će pitanja, ističe Marković, biti dodatak općim pitanjima o postignutom obrazovanju, pismenosti i pohađanju škole ili studija, jer informatička pismenost predstavlja značajan oblik pismenosti koji je neophodan u svakodnevnom životu i zapošljavanju.

Prvi će put građane pitati i o sredstvu kojim putuju na posao ili školu. Među ponuđenim odgovorima su, primjerice, i “pješice”, “bicikl” ili “tramvaj”, a kod odgovora “automobil” dijele se vozači i suputnici. Svrha tih pitanja je, kažu u DZS-u, bolja analiza dnevnih migracija i planiranje prometa.

Precizno o poslu

Usporedbom službene popisnice iz 2001. godine i nove popisnice koja će se koristiti sljedećeg travnja uočene su i druge novosti. Tako će se osim bračnog stanja izrijekom bilježiti i vrsta zajednice u kojoj osoba živi, a odgovori će se dijeliti na bračnu zajednicu, izvanbračnu zajednicu, istospolnu zajednicu ili niti jedno od toga. Kod pitanja o radnoj aktivnosti, novo je pitanje je li osoba ikad tijekom života radila, a odgovarat će svi stariji od 15 godina. Također će se postavljati vrlo precizna pitanja o aktivnom traženju posla, pa će građani odgovarati jesu li proteklog mjeseca tražili posao i jesu li spremni prihvatiti posao u sljedeća dva tjedna.

Kod prikupljanja podataka o kućanstvu neće se više ispitivati tko je nositelj kućanstva, jer je to sve teže utvrditi, a nova kategorija je i beskućnik, o čemu se do sada nisu prikupljali podaci. Manje će se detaljno nego ranijih godina bilježiti broj stoke i poljoprivrednih kultura.

Na pitanja o narodnosti i vjeroispovijesti građani ni ovaj put neće morati odgovoriti.

Nema više izbjeglica

Iz popisnice za 2011. u potpunosti su izbačeni pojmovi “izbjeglica”, “prognanik” i “rat”. Tako, primjerice, na pitanje o razlogu doseljenja u sadašnje mjesto stanovanja više nije ponuđen odgovor “rat” i “politički razlozi”, već “prisilna migracija”, a na pitanje o razlogu odsutnosti iz mjesta popisa ne nude se odgovori “prognanik” i “izbjeglica”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 19:07