NEDODIRLJIVI AMIĆI

Na poticajima su uzeli bogatstvo, mlatili su i plašili suparnike, a njihove životinje siju paniku

U Jošanima na Krbavskom polju na D-1 jutros oko 6.45 sati smrtno je stradao konj u koji je udario kombi Hrvatskih šuma

Konj koji je stradao imao je markicu. Vlasnica mu je Ljubica Amić. Životinja je bila u krdu od 20-ak konja koji su jutros cijelo vrijeme na prometnoj cesti i oko nje bili bez nadzora

U Jošanima na Krbavskom polju na Državnoj cesti broj 1 (D-1) jutros oko 6.45 sati smrtno je stradao konj u koji je udario kombi Hrvatskih šuma. Životinja je stradala na mjestu događaja, no prava je sreća da su šumari prošli bez ozljeda.

Koliko je udarac bio snažan dovoljno govori podatak da je životinja teška nekoliko stotina kilograma odbačena nekoliko desetaka metara u polje. Iz PU ličko-senjske potvrđen nam je događaj te je najavljena istraga kako bi se utvrdile sve okolnosti. Na mjestu je intervenirala policija i napravila očevid.

Neslužbeno doznajemo da je konj imao markicu te da mu je vlasnica Ljubica Amić. Nesretna životinja bila je u krdu od dvadesetak konja koji su jutros cijelo vrijeme bili na ovoj prometnoj cesti i oko nje bez nadzora. U pomalo bizarnoj situaciji policajac je konje morao rastjerivati s ceste kako bi u miru napravio očevid.

Nepravilnosti u OPG-ima

Prije nekoliko mjeseci dogodila se slično gotovo na istom mjestu. Stradao je konj iste vlasnice, a udar je bio toliko snažan da je vozilu koje je udarilo u životinju ispao motor iz karoserije. Prava je sreća što nije bilo ljudskih žrtava.

Najgora slična nesreća bila je na izlazu s autoceste na naplati Gospić 2015., kad je u udaru na krdo konja bez nadzora poginuo 41-godišnjak iz Senja. Za njegovu smrt nitko nije odgovarao, jer konji nisu imali markicu i nije utvrđen neodgovorni vlasnik.

Vlasnica konja koji je skrivio ovu nesreću, Ljubica Amić, iz obitelji je Amić iz Perušića čija je glava Pave Amić Bajo. Bavili smo se njima naširoko te utvrdili da su hrvatski rekorderi po dizanju poticaja. Ljubica ima sestru Pavelinu te su obje prijavljene na istoj adresi u Perušiću i obje su vlasnice OPG-ova. Na top-listi najvećih hrvatskih posjednika livada u sustavu potpora za 2020. one zauzimaju vrlo visoka mjesta, "OPG Pavelina" je treća, a "OPG Ljubica" četvrta. Državna Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), do sada, a unatrag desetak godina isplatila je Pavelini 4,863.335,19 kuna poticaja, a OPG Ljubica primio je 3,147.420,97 kuna.

Njihov otac Darko Amić koji također živi na istoj adresi ima svoj OPG koji je nazvao po svojem nadimku "Dragi", on je digao 444.421,02 kuna poticaja. Svoj OPG ima i njihov djed, Darkov otac Pave Amić, koji ga je također nazvao po svojem nadimku - Bajo. Njemu je isplaćeno 478.450,03 kuna državnih poticaja. Ukupno je obitelj primila 8,933.627,18 kuna. Kada zbrojimo njihove parcele od gotovo 900 hektara, onda obitelj Amić uvjerljivo zasjeda na prvo mjesto top-liste posjednika livada ove državne agencije, toliko uvjerljivo da su dvostruko jači od prva dva poljoprivredna gospodarstva - zajedno.

Agencija je do sada provela 23 kontrole na imanjima obitelji Amić i svaki put su utvrdili velike nepravilnosti, uglavnom se radilo o tome da velik dio zemljišta nije bio prihvatljiv za plaćanje, što znači da nije bio propisno održavan. Osim toga, Amićima utvrđuju neprijavljivanje premještanja stoke i promet grlima, neažurno vođenje registara, nepostojanje evidencija za liječenje stoke, zapravo svih mogućih propisa. Plate propisane kazne (one koje ne odu u zastaru) i dalje po starom do nove kontrole i kazne.

Amići silan novac okreću i na trgovini stokom, nedavno su u središtu Korenice otvorili mesnicu "Dragi", formalna vlasnica poduzeća Dragi j.d.o.o. je također Ljubica Amić. Zarađeni novac ulažu u nekretnine, osim u Studenačkoj u Perušiću, gdje su svi prijavljeni, Dragi ima veliko imanje u selu Krbava na području Udbine, nedavno je u Podudbini kupio zatvoreni restoran "Crvena ruža" s pet objekata na 3800 kvadrata, a kći Ljubica investirala je u kuću u središtu Udbine. Voze skupocjene automobile, preferirajući marke Mercedes, BMW i Audi.

"Zauzimanje" čestica

Sve ovo Amići, međutim, nisu stekli samo vlastitim radom i odricanjem. Tijekom "zauzimanja" velikih zemljišnih čestica koristili su i druge metode - na primjer, brutalna premlaćivanja i zastrašivanja drugih poljoprivrednika. Samo jedan slučaj zasad je završio osuđujućom, ali još nepravomoćnom sudskom presudom protiv Pave Amića Baje, sina mu Darka Amića Dragija i unuka Baje Amića Bajice - pretukli su Milu Jelinića iz sela Krbava.

Ne znamo koliko je postupaka u tijeku, ali pouzdano znamo da Darko Amić Dragi za sada ima 11 pravomoćno okončanih presuda, a nije proveo dana u zatvoru, sve su završile novčanim i uvjetnim kaznama ili pak radom za opće dobro. O njihovoj brutalnosti svjedočilo nam je nekoliko stanovnika Krbavskog polja.

U nekoliko navrata pričali smo s Amićima oko problema sa stokom, sa zemljištima i problemima koje prave drugima, ali bismo uvijek dobivali isti odgovor: Sve su to laži, a vas su potplatili da ih protiv nas iznosite!? Amićima, međutim, i dalje nitko ne može stati na kraj, što se vidi i iz današnjeg slučaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:01