FABRIZIO RADIN

NA POTPUNI UŽAS IDS-a, ISTRU OD DANAS PREUZIMA MLAĐI BRAT FURIJA RADINA Tko je samozatajni političar koji postaje prvi župan iz redova manjina

Fabrizio Radin
 Danijel Bartolić / CROPIX

“Gledajte, imam starijeg brata koji se također bavi politikom: dugogodišnji je zastupnik talijanske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru. On je nezavisni zastupnik, nije član niti jedne političke stranke i kao takav ima legitimno pravo i slobodu koaliranja, a za svoje djelovanje odgovara korpusu svojih manjinskih birača. Prema tome, moj brat Furio i ja, na hrvatskoj političkoj sceni, u ovom trenutku interpretiramo različite političke uloge”, odgovorio je Fabrizio Radin na pitanje o odnosima s Furijem Radinom, dugogodišnjim saborskim zastupnikom talijanske manjine u Hrvatskoj.

Prilično skroman odgovor jer - barem formalno - do ovog tjedna, nikada u novijoj hrvatskoj političkoj povijesti, braća nisu bila na tako visokim funkcijama. Jer, Furio je potpredsjednik Hrvatskog sabora i pripadnik aktualne vladajuće koalicije, a Fabrizio će ove subote, kada se izvrši službena primopredaja, naslijediti Valtera Flegu i postati novi župan Istarske županije. Flego je postao zastupnik u Europskom parlamentu, a budući da funkciju napušta u drugoj polovici mandata, na funkciji župana naslijedit će ga prvi zamjenik Fabrizio Radin. Usto, otkako su 1993. uvedene županije, još nikada osoba iz redova nacionalnih manjina nije izabrana na funkciju župana.

O mlađem Radinu se izvan Istre zna malo toga, osim službenih podataka da je diplomirani sociolog koji je u tri mandata bio zamjenik gradonačelnika Pule i dugogodišnji je predsjednik Zajednice Talijana. Na društvenim mrežama može se pronaći još bizarna vijest iz 2010. kada je bio žrtva kriminala. Dok se nalazio u svom automobilu, prišao je pljačkaš i uz prijetnju vatrenim oružjem ukrao mu mobitel i novčanik s novcem i osobnim dokumentima. I to je sve, a o njemu odbija govoriti čak i Furio Radin.

“Ne bih pričao o našem odnosu i političkim stavovima. Braća smo, ali svaki ima svoju karijeru”, kratko nam je odgovorio poznatiji od braće kada smo ga zatražili komentar u povodu imenovanja Fabrizija Radina.

Izrada proračuna

Zato se dosta toga lijepoga o Fabriziju Radinu može čuti od Peđe Grbina, SDP-ova zastupnika i jednog od najpoznatijih političara koji dolaze iz Istre. Iako su formalno politički protivnici, jer su IDS i SDP snažno konfrontirani u Istarskoj županiji, Grbin ima visoko mišljenje o novom županu, i poslovno i karakterno.

“On je dulje od desetljeća bio dogradonačelnik Pule i odličan je stručnjak. Bio sam svjedok kada je gradonačelnik Boris Miletić ušao u ured i pitao ‘Fabrizio, možeš li do sutra napraviti proračun’, i Radin je to napravio. A kada sam dospio na crnu listu među ovdašnjim IDS-ovcima, on je, namjerno, odlazio sa mnom na kavu u kafić u blizini Županije gdje su nas svi mogli vidjeti, što dosta govori o njegovu karakteru”, prisjetio se Grbin.

Za razliku od njega, SDP-ovac Mauro Jurman, koji je dogradonačelnik Umaga, nema dobro mišljenje o Radinovoj ulozi u talijanskoj zajednici. “Fabrizio Radin je vodio Zajednicu Talijana Pule, ali ponašao se agresivno i doveo do toga da tamošnja zajednica više nema predstavnike u Talijanskoj uniji Hrvatske i Slovenije. A za to je odgovornost na Radinu”, rezolutan je Jurman.

Zapravo je javna tajna da u IDS-u nisu sretni jer je Radin postao župan. U tamošnjim lokalnim medijima objavljeno je nekoliko tekstova u kojima su spominjane anonimne “mlade snage IDS-a”, koje su zahtijevale da stranka izabere drugog kandidata za župana. Međutim, problem je zakon u kojem eksplicitno stoji kako, poslije dvije godine mandata, župana mijenja njegov nasljednik i nema nikakvih izbora. Kada smo u četvrtak razgovarali s Radinom, on se nije osvrtao na kuloare.

“Moja je uloga, kao obnašatelja dužnosti župana, preuzeti upravljanje Istarskom županijom do sljedećih lokalnih izbora, odnosno do svibnja 2021. godine. To prije svega osjećam kao dužnost i golemu odgovornost. Prioriteti su mi razvoj Istre kao turističke destinacije, s razvijenim sektorom malog i srednjeg poduzetništva i obrta, konkurentnom poljoprivredom s naglaskom na zaštiti autohtonih proizvoda sa zaštićenim geografskim porijeklom. Također, prioritet je i pozicioniranje Istre kao bio i zelene regije, s razvijenom infrastrukturom, modernim obrazovnim sustavom, kvalitetnom zdravstvenom i socijalnom skrbi, očuvanom kulturnom baštinom i prepoznatljivim regionalnim identitetom. Konkretno, od projekata bih izdvojio dovršetak gradnje nove Opće bolnice u Puli, gradnju Medicinske škole također u Puli te dovršetak projekta rekonstrukcije i dogradnje domova za starije osobe diljem Istre”, objasnio je Radin.

Pritom je dodao kako će najveći izazov i problem u predstojećem razdoblju predstavljati preuzimanje poslova državne uprave već u siječnju sljedeće godine. S jedne strane, povjereni državni poslovi će na županijskoj razini sigurno bolje funkcionirati - u interesu građana i privrednih subjekata - u odnosu na razinu usluge koju je danas u stanju pružiti postojeći sustav ureda državne uprave. S druge strane, Vlada neće osigurati izvorne prihode za financiranje prenesenih nadležnosti i poslova, nego će sredstva namijenjena pokrivanju troškova preuzimanja poslova ureda državne uprave osiguravati iz državnog proračuna, a ona će biti više nego nedostatna.

Suradnja sa Zagrebom

Iako je dugo obnašao javne funkcije, Fabrizio Radin je sada prvi put na položaju koji je dominantno politički. IDS i Istra su u opoziciji prema HDZ-u i Vladi Andreja Plenkovića te se otvara pitanje hoće li novi istarski župan nastaviti takvu politiku.

“Točno je da Istarski demokratski sabor djeluje kao opozicija u Saboru i kao takav je na nacionalnoj razini politički suparnik Hrvatske demokratske zajednice. To, međutim, nikako ne znači da Istarska županija, kao i ostali gradovi i općine na području Istre ne surađuju ili ne namjeravaju surađivati sa službenim Zagrebom. Naravno, riječ je o legitimnoj institucionalnoj suradnji koja nije samo poželjna, nego i nužna jer u ovoj našoj izrazito centraliziranoj državi - u kojoj je više od 90 posto poreznih prihoda i materijalnih resursa alocirano u državnom proračunu i raznim državnim fondovima, pod kontrolom hadezeovske Vlade i njezinih ministarstava - suradnji nema alternative. Ona je, po svojoj prirodi, nacionalni interes”, prilično diplomatski odgovara Radin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 14:46